×

Interview

17 maart 2020

Twee albums in één jaar: Rustin Man is nu echt terug!

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Domino

Met Clockdust, nog geen jaar na voorganger Drift Code in de winkels, na een wel heel lange stilte van 17 jaar sinds debuut Out of Season in samenwerking met Beth Gibbons (Portishead) en een aantal concerten in het najaar op stapel, kunnen we rustig zeggen dat Rustin Man, het alias van Paul Webb (van Talk Talk faam) nu echt terug is. Hoog tijd om hem te spreken dus.

We spreken elkaar als hij rustig in zijn huis (een boerderij in West-Sussex) de release van het nieuwe album op 20 maart afwacht. ‘Eigenlijk waren de songs van Clockdust er al rond dezelfde periode als Drift Code’, steekt hij gelijk van wal. ‘Ik vond ze alleen zo anders klinken dat ik er na een paar jaar aan werken een split heb gemaakt en eerst de songs van Drift Code heb afgemaakt. Songs die meer vanuit de elektrische gitaar waren geschreven en dus een andere vibe hadden. Pas toen Drift Code echt af was, ben ik begonnen met de songs van Clockdust. Omdat het allemaal al zo lang geduurd had voordat Drift Code uitkwam dacht ik dat het wel leuk zou zijn nu binnen een jaar met de opvolger te komen’.

We krijgen het over de periode na Out of Season. ‘Werken met Beth was een grandioze ervaring en juist ook met die hele groep muzikanten erbij. Ik ben zeer trots op het album’, gaat hij verder. ‘Tegelijkertijd werd ik daarna natuurlijk met mijn neus op de feiten gedrukt. De samenwerking met Beth was bedoeld als een eenmalige samenwerking. Ook omdat ik nu eindelijk eens echt op eigen kracht met songs naar buiten wilde treden. Maar dat viel niet mee. Het was niet zozeer zoeken naar songs, de schetsen daarvoor kwamen eigenlijk best snel, het was vooral zoeken naar mijn eigen stem en hoe die het beste bij de songs zou passen. Nadat ik de teksten had geschreven besloot ik de songs uiteindelijk in karakter van de personages te zingen. En bij terugbeluistering bleek mijn stem toch veel coherenter over de songs te liggen dan ik op voorhand had gedacht. Het was een spannend proces. In Talk Talk was het natuurlijk Mark (Hollis) die alle vocalen oppakte, daar hoefden Lee (Evans, drummer) en ik ons geen zorgen over te maken. En daarna was het Beth, dit was echt van een andere orde’.

‘Dat het allemaal zo lang duurde was ook dat ik voor Out of Season uitkwam al vanuit Londen naar een boerderij in een verstilde plek in West Essex was verhuisd. Ook om een gezin te stichten. Na Out of Season nam ik dus rustig de tijd om me daar op te richten. Tussendoor werkte ik aan mijn songs, nam laag voor laag instrumenten op. Instrumenten soms waar ik me soms nog helemaal een weg op moest vinden (lacht). Natuurlijk kwam Lee, al heel lang een van mijn beste vrienden, vaak even langs om te kijken waar ik mee bezig was maar pas in een later proces kwam hij zijn partijen indrummen. Ik wilde hem er perse bij hebben. Omdat ik zelf al heel veel instrumenten had ingespeeld (vocalen, piano, elektrische gitaar, guitarrón, elektrische bas, orgel [Hammond], synthesizer, bariton gitaar, elektrische piano, akoestische gitaar, xylofoon, twaalfsnarige gitaar, accordeon, harmonica, sounds) was er nog maar weinig extra nodig om de songs te vervolmaken. Alleen met instrumenten die ik in mijn hoofd erbij hoorde en waar ik zelf echt geen aanleg voor heb’.

Natuurlijk krijgen we het over nieuwe songs. ‘Ik ben natuurlijk de afgelopen 17 jaar bezig geweest de songs die ik vlak na Out of Season schreef op eigen manier te vervolmaken. Nu de twee daaruit samengestelde albums uit zijn, eigenlijk vanaf het moment dat Clockdust gemixt en klaar was, ben ik over nieuwe songs gaan nadenken. Je mag van mij aannemen dat dat best spannend was omdat het zolang terug was. Maar al snel bleek dat ik het niet verleerd was (lacht) en ik heb de afgelopen al vijf nieuwe songs opgenomen. Songs die heel erg in het nu staan. Misschien dat we met de tour in het najaar op de planning al wat nieuws kunnen laten horen. Een tour die ik met de Antwerpse band Dez Mona ga doen trouwens. We werden vrienden toen ik hun album Hilfe Kommt (2009) produceerde. Ik ben dol op wat ze doen en ze zijn met mijn songs meegegroeid. Het wordt spannend na een lange periode vooral zelf alle (muzikale) beslissingen te moeten maken straks weer in een bandsetting te gaan denken en werken. Ik zie er erg naar uit om van de zomer de eerste keren samen de concerten in de herfst door te gaan nemen’.