×

Interview

06 april 2012

The Inspector Cluzo interview

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Suburban

Funk, rock, pop, soul, ongein. The Inspector Cluzo stopt het allemaal met overdadig enthousiasme in hun muziek. Het Franse tweetal bracht recent het album The 2 Mousquetaires uit en liet na een vlammend optreden de bovenzaal van Paradiso smeulend achter. Komend weekeinde staan ze op Paaspop, vergezeld door de FB’s Horns.

tic03Het is natuurlijk een grote bak ongein die gitarist/zanger Laurent Lacrouts en drummer Mathieu Jourdain verkopen. Maar wel met zo veel passie, energie en humor gebracht dat zelfs de meest cynische bezoeker overstag zal gaan op het moment dat het tweetal het podium bestijgt. Op een woensdagmiddag soundchecken ze in Paradiso, terwijl in de zaal Rudeboy, die tegenwoordig als The Arguido door het leven gaat, rondscharrelt. Samen met ‘Phantom’ Frank Gerritsen is hij in een uitgeklede, akoestische versie van The Phantom Four & The Arguido het voorprogramma van The Inspector Cluzo. “Voor ons behoorlijk bijzonder”, zo zegt Mathieu Jourdain na afloop van de soundcheck. “Urban Dance Squad is een van de bands die ons heeft beïnvloed om de muziek te maken die we nu maken met zijn tweeën. Ze mixten gewoon alle stijlen die ze leuk vonden. Ze waren authentiek, daar houden we van. We ontmoeten hem nu voor het eerst en hebben hem net ons nieuwe album gegeven. Volgens mij vindt hij het wel leuk wat we doen.”

Dat laatste blijkt een understatement. Tijdens het optreden van het tweetal staat Rudeboy pal naast het podium enthousiast te stuiteren. Net als het aanwezige publiek overigens, het is één brok energie dat in de lucht hangt. Het drumstel van Jourdain vliegt regelmatig door de lucht, nummers worden in de hoogste versnelling gespeeld, de band is muzikaal even veel AC/DC als James Brown en even veel Rage Against The Machine als Curtis Mayfield (wiens Move On Up in volle vaart gecoverd wordt, zowel live als op het nieuwe album). “De formule is simpel, we geven elke avond alles wat we in huis hebben en rusten niet tot we iedereen in de zaal bereikt hebben”, zo grinnikt Laurent Lacrouts. “We zijn een band van het oude stempel. We gaan naar een optreden, willen iedereen om krijgen en hopen dat ze de volgende keer terugkomen en in hun enthousiasme vrienden meenemen. We merken daadwerkelijk dat dit zijn vruchten afwerpt. Langzaam… maar het werpt vruchten af.”

tic01Het Franse tweetal is vernoemd naar de beroemde inspecteur uit de Pink Panther-filmreeks en als je ze op het podium hoort praten met het publiek komen die associaties ook meteen bovendrijven. Maar het feit dat ze als Fransen tenminste de moeite doen om Engelstalig te communiceren zegt veel over hun ambities. Lacrouts: “We komen uit het Zuid-Westen van Frankrijk. Een gebied waar je eigenlijk niets hebt, waar je maar moeilijk weg komt. Wij hebben onze muziek gebruikt om iets van de wereld te kunnen zien.” Jourdain: “Het gaat ons niet om groots doorbreken in één land en onbekend zijn in de rest van de wereld. Zouden we bijvoorbeeld alleen in Paradiso kunnen spelen en er de grote zaal vullen, maar in de rest van de wereld geen publiek trekken, zouden we erg ontevreden zijn.” Lacrouts vult aan dat de band zichzelf een doel heeft gesteld en dat is dat ze in alle landen van de wereld op zijn minst in zaaltjes van 200 tot 300 man kunnen spelen. “Voor ons is dat het meest interessant. Andere bands vinden het niet sexy als ze op het platteland van Hongarije moeten optreden of iets dergelijks. Die willen alleen de grote steden en dan liefst ook de grote zalen. Wij doen het echter graag. We hebben graag direct contact met de mensen in de zaal. Zodoende spelen we nu al over de hele wereld en dat is wat we het liefst doen. Het verrijkt je als mens en muzikant.”

The Inspector Cluzo is een ‘doe het zelf’ band bij uitstek. Ze houden bij alles de touwtjes zelf in handen. Management, boekingen, platenlabel, ze doen alles zelf. Uit nood geboren, maar inmiddels ook heel bewust. Jourdain: “In Frankrijk is het zo dat je pas door boekers of andere partijen wordt opgepikt op het moment dat er vraag naar je is. Dus als je vanuit het niets begint, ben je ook op jezelf aangewezen. Inmiddels hebben wij nu ons derde album uit en is er door het vele optreden een vraag vanuit de markt. Maar waarom zouden wij op dit punt ineens alles uit handen geven wat we zelf hebben opgebouwd om anderen er de vruchten van te laten plukken? Daarnaast, ik hou er niet van als andere mensen voor mij gaan spreken. Wij zijn een ‘what you see is what you get’ band, wie we zijn en wat we doen stralen we uit en communiceren we ook zelf.” Lacrouts: En er is natuurlijk nog iets anders. Wij zijn als act niet heel makkelijk in een hokje te stoppen. Word je bij een bedrijf ondergebracht dat jou moet gaan vertegenwoordigen, willen ze je al snel in een hokje stoppen omdat het voor hen dan makkelijker te verkopen is. Maar wij zijn geen White Stripes of iets dergelijks waar men ons graag mee vergelijkt.” Het is Lacrouts daarnaast ook een doorn in het oog dat veel managements de markt kapot maken door met veel tamtam bands te verkopen die uiteindelijk maar weinig publiek op de been brengen. “Dan krijgen ze 5000 euro voor een optreden, maar als er vervolgens slechts vijftig betalende bezoekers in de zaal staat weet je dat zo’n band niet nog een keer geboekt gaat worden. Uiteindelijk maak je met zulk kortetermijndenken de markt voor iedereen kapot. We zijn geen communisten ofzo, maar vinden wel dat de verdeling eerlijker zou moeten zijn en ieder naar waarde wordt betaald”

tic02Als perfect op elkaar ingespeeld tweetal is het voor The Inspector Cluzo makkelijk improviseren. Dat doen ze dan ook graag, zelfs nu ze op tournee vergezeld worden door de blazers van The FB’s Horns. “Die gasten wisten niet wat ze meemaakten tijdens onze eerste show samen”, lacht Lacrouts. “Hadden ze alles netjes ingestudeerd, rekten wij nummers op, of kortten we ze ter plekke in, of we gooiden ze in de hoogste versnelling. Na afloop vroegen ze of ze die set elke avond konden verachten, waarna ik antwoordde dat geen enkele avond hetzelfde is, ha ha ha!” Jourdain: “Daarin zie je bij ons de invloed terug van bijvoorbeeld James Brown. Die ging tijdens zijn optredens geheel op in de muziek. Nummers werden soms oneindig opgerekt, andere keren duurden ze maar een paar minuten. Zo is het bij ons ook, mede doordat we goed luisteren en kijken naar de publieksreactie weten we of we er juist meer rock, meer funk of meer grappen en grollen in moeten gooien. Publiek in China, Rusland of Japan is heel anders dan in Frankrijk, Duitsland of Nederland en zodoende spelen we in elk land een andere set. De vorm is dus anders, maar de boodschap die we willen uitdragen blijft hetzelfde. Daarbij verschilt het ook nog eens of we een festivalshow doen, of een eigen optreden waarbinnen we onszelf nog meer kunnen profileren. En ja, we maken veel grappen en ja, heel serieus ogen we niet. Maar we zijn het wel. Er hangt geen hype om ons heen, we hebben geen label achter ons dus we komen niet op de radio dus een goede show is ons ultieme promotiemiddel.”

The Inspector Cluzo staat op 8 april op Paaspop en komt later dit jaar terug voor meer festivalshows.