×

Interview

03 juni 2015

Surfival of the rockest: del-Toros

Geschreven door: Natalie Polman

Label: Lighttown Fidelity

del-Toros; het surfrocktrio uit Alkmaar van dat debuutalbum met die extreem lange titel, heeft een nieuwe.

Surfival Of The Rockest – let op de woordspeling – laat geen schokkende verandering horen ten opzichte van de eerste langspeler. We horen surfrock (zie titel) met een flinke dosis gruis en logge riffs.

Het album werd – in tegenstelling tot het eerste en de titelloze debuut-EP, niet uitgebracht op Undertow-Recordings, het label van bassist en zanger Sicco Roukema, maar op Lighttown Fidelity, een rocklabel uit Eindhoven waarop onder meer Battles Of 1977, Candybar Planet en Komatsu ook een plek hebben. Gitarist en zanger Guido Bruin vertelt ons het één en ander over het ontstaan van de band en het maken van het nieuwe album.

,,Sicco zat tot 2008 in een band die vooral metal en stonerachtige muziek maakte en Tony en ik speelden in een Ramones tributeband. Tony is een echte punker, ik hou behalve van punk van onder meer surf, reggae en hiphop. Toen we met z’n drieën aan de slag gingen deden we dat wel met de bedoeling eigen werk te gaan schrijven. Al klonken we in eerste instantie als een doodgewoon punkbandje en speelden we onder meer covers van The Damned. De surfinvloeden waren snel hoorbaar. Del-Toros vloeide natuurlijk uit tot een crossover tussen hardrock, punk en surf, een leuke en originele combi dachten we zo. Voor surfliefhebbers zijn we te hard en voor hardrockliefhebbers te soft. Dat maakt del-Toros juist zo interessant”, aldus Guido. ,,Wat betreft de muziek sluiten we ons nergens voor af. De muziekstijlen bijten elkaar niet in del-Toros.”

,,Surfival Of The Rockest – iedereen schrijft de titel verkeerd”, lacht Guido, ,,hebben in zeven dagen opgenomen met Theo van Rock, een man met ontzettend veel ervaring. Hij heeft onder meer met Jane’s Addiction gewerkt en in Henry Rollins’[oprichter Black Flag, red.] band gespeeld. Als we verzandden in een bepaald muziekstuk riep hij ‘stop!’ haalde hij ons eruit en beval ons gewoon muziek te maken.” Sicco nam ditmaal de meeste zang op zich. Gewoon omdat ik vind dat hij beter zingt. Hij kan zo goed maniakaal zingen. Onze drummer Tony pakt thuis regelmatig de gitaar op en dat resulteerde erin dat hij voor deze plaat ook flinke stukken heeft geschreven.”

Hoewel de band uit Alkmaar komt, vindt hij dat er ,,weinig rock ’n roll” bands te vinden zijn in Noord-Holland. ,,We voelen ons altijd zeer thuis in bijvoorbeeld Noord-Brabant of Friesland, waar we ook onze releaseparty hebben gehouden, daar zijn meer mensen van hardere muziek. In die provincies zien we dezelfde mensen terugkomen, erg leuk. Ook in België en Duitsland is het tof om te spelen. En na de release van de vorig plaat speelden we op een festival in Noorwegen.” En waar wil del-Toros nog spelen? ,,We hebben allemaal banen en gezinnen ernaast, dus we hoeven niet wereldberoemd te worden. We willen vooral gave platen blijven maken en spelen zoveel het kan. Peter Pan Speedrock heeft hun interesse in ons laten blijken, dus wie weet…”

Tracklisting Surfival Of The Rockest:

 1. Tearing Up The Track
 2. 323F
 3. You’re The One
 4. Strikemaster 9
 5. Disco De Desbaste 65509
 6. Eraser
 7. Le Grand Blond Avec 1 Chaussure Noire
 8. Honest
 9. Slowburner
 10. Dark As Hell
 11. Drain Me
 12. Static Ejection #10