×

Interview

27 oktober 2020

Paradise: Comeback in corona tijd

Geschreven door: Sicco Roukema

Label: Factor

Het zal je maar gebeuren. Breng je als band na 15 jaar eindelijk weer eens een album uit, is het verreweg ook nog een je beste plaat en dan….breekt wereldwijd de pleuris uit. Covid-19 zet natuurlijk sowieso een hele dikke streep door de entertainment wereld. Maar het is extra zuur als je zo hard aan een comeback werkt en dan staat de wereld stil. Het gebeurde het Canadese Paradise. De band uit Montreal bracht begin van dit jaar eindelijk de opvolger uit van het in 2005 verschenen Hotel (Undertow-Recordings / Sonic Rendezvous) maar zag alle plannen in het water vallen. Tijd om eens een video call te houden met gitarist en oprichter Frank Kelly op de avond dat we te horen kregen dat de horeca weer moest sluiten.

In Canada gaat het dezelfde kant op zegt Kelly. De besmettingen lopen ook hier op. Ik ben zelfs bang dat het richting een lockdown gaat. Net als bij alle bands in de wereld zijn ook onze shows allemaal afgezegd. We zouden onder andere spelen op North By Northeast ( het grote Showcase festival van Canada), maar er stonden ook al shows geboekt in Spanje, Frankrijk en Ierland. Maar, we hebben online wel heel veel aandacht. Het album wordt door heel veel radiostations opgepakt. Ik heb het idee dat mensen meer online aan het zoeken zijn naar nieuwe muziek. En dat terwijl de hele promotie rond dit album ook helemaal in het water is gevallen. De promotie rond het album, of liever gezegd het ontbreken van promotie is niet alleen te wijden aan Corona. Ook het label van de band heeft grote steken laten vallen. Zo erg zelfs dat de band de “ officiële “ release zelfs nog een keer over heeft moeten doen. Daar hebben we ook weer van geleerd. De volgende plaat gaan we helemaal zelf doen.

WiM: Paradise heeft 15 jaar gewacht om een opvolger van Hotel uit te brengen. Waarom heeft dat zo lang geduurd?

‘Ik denk dat het in een band zitten zijn tol begon te eisen zegt Frank. Touren, tegenslagen. En mijn maatje Jet Phil (speelde op Hotel en Rock Anthropologists On The Kon-Tikt Voyage lead gitaar) stopte er mee. Daarnaast moest er ook geld verdiend worden. Alles bij elkaar opgeteld gaf de doorslag om te stoppen. Soms moet je dan keuzes maken. Ik en mijn broer hebben zeker niet stil gezeten. Ik heb wat filmmuziek geschreven en met R.L. Black (de huidige zanger van Paradise) zijn we R.L. Black begonnen. Een meer industriële band Touren met die band was niet makkelijk vanwege de grote hoeveelheid apparatuur die we mee moesten nemen. Op een gegeven besloten we dat het tijd was voor weer een kick als rock n roll band. Gewoon een muur van versterkers, gitaar, drum en bas. We wilden R.L. Black erbij hebben. Hij is al heel lang een vriend van ons. Hij staat zelfs al op de binnenhoes van Rock Anthropologistst als onze drummer afgebeeld. Die plaat is ingedrumd door Michael “Away” Langevin van Voivod. Hij gaf toen ook aan om het onder de naam Paradise te doen’.

WiM: Vond je het niet moeilijk om de frontman positie af te staan aan R.L. Black?

‘Nee, helemaal niet. ik was zo blij dat ik niet meer hoefde te zingen en me alleen op gitaarspelen kon concentreren. Ik haatte zingen, maar omdat we in het verleden geen zangers konden vinden ben ik uit noodzaak gaan zingen. Je wil niet weten wat voor weirdo;s we allemaal in de studio hebben gehad. R.L. is een zegen. Zangers en drummers. dat is in het verleden altijd ons probleem geweest’.

WiM: Jullie nieuwe album klinkt echt anders dan de voorgaande twee albums. De vorige albums werden wel eens vergeleken met Danko Jones. Die vergelijking kan niet meer gemaakt worden. Jullie hebben nu veel meer metal invloeden en R.L Black drukt met zijn enorme bereik echt een stempel op de sound….

‘Inderdaad. We wilden ook niet met een zelfde album komen na 15 jaar. Allereerst ben ik zelf 15 jaar verder en als muzikant gegroeid. Maar daarnaast zijn we nu ook een echte band. Dat helpt ook. Met Mat Hias (drums), Fred Crew Grr (gitaar) en R.L. Black (zang) zijn we nu al geruime tijd een vaste club. Dat hebben we nooit eerder gehad. Dat hoor je aan alles af’.

WiM: Inmiddels hebben jullie 4 hele vette video’s gemaakt Zeker de laatste, Who Do You Wanna Be ziet er waanzinnig uit.

‘Het lijkt net een video met groot budget he? We wilden actuele beelden erin verwerken. Je hebt een soort databank waarop je dit soort beelden kunt kopen. Die hebben we gemixt met eigen beelden. Het resultaat zijn we erg tevreden over’

WiM: Zeker, maar ook jullie eerste video Straight From Hell en One Of A Kind ( Quarantaine sessions From The Van) zagen er top uit. In beide clips is er een hoofdrol voor jullie vans (Amerikaanse vintage bussen).

‘Ja, we zijn gek van busjes. Als je in een band zit heb je zo veel tijd doorgebracht in een busje. Ik heb al vanaf dat ik kan rijden een busje. Iedereen in de band heeft een eigen busje. We hebben ze allemaal helemaal opgeknapt. In de weekenden gaan we weg met de busjes. Muziek draaien, bier drinken en er in pitten. Busjes zijn geweldig’.

WiM: Wat zijn de plannen nu het onzeker is wanneer bands weer kunnen gaan spelen?

‘Net als bij iedereen in de muziekindustrie hebben we geen idee. het enige is dat we alweer bijna een nieuw album af hebben. Dus we gaan zeker de studio in om een nieuw album op te nemen. Als we niet meer op kunnen treden, dan blijven we alsnog muziek uitbrengen’.

Paradise op Spotify : https://open.spotify.com/album/7JbWLhwZynLpWdS2U2u8VM

Paradise website : https://paradiserockband.com/