×

Interview

10 november 2009

Ontmoet dé man achter Léman: Blick Bassy, World Sessions II

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: World Connection

Blick Bassy is de nieuwe soulstem uit Afrika (Kameroen) en zijn debuutalbum Léman is opgenomen in de studio van Salif Keita in Bamako, Mali. Hij won onlangs de Franse RFI Awards 2008 en vanwege zijn warme, zachte stemgeluid wordt hij vaak vergeleken met zijn landgenoten Richard Bona en Lokua Kanza. Zijn fraaie mix van Afrikaanse soul, Braziliaanse samba en jazz, waarbij hij zich op akoestische gitaar laat begeleiden door kora (Afrikaanse harpluit) en lichte percussie, is een absolute aanrader voor iedereen die van eerlijke, sfeervolle luisterliedjes houdt.

Aan de vooravond van zijn concert in Parijs, praten we even bij en blikken we met hem vooruit op de World Sessions II.

WiM: Kun je eerst iets vertellen over je album, wat betekent Léman bijvoorbeeld?
Léman
betekent spiegel en een spiegel laat je direct zien wie jij bent; je kunt jezelf niet voor de gek houden. Ook kun je in een spiegel zien wat er zich achter je bevindt. Ik zie dat ook symbolisch voor alles wat je achter je kunt laten, alles wat gebeurd is maar wat je wel gevormd heeft tot wie je nu bent. Voor mijn muziek geldt dat ook. In mijn jeugd werden alle activiteiten begeleid met zang, bijvoorbeeld: Bolobo bij het vissen, Bekele bij een bruiloft, Hongo bij een begrafenis en Assiko, gitaar/percussie bij zang & dans. Via mijn ouders leerde ik de muziek van Gilberto Gil, Marvin Gaye en Nat King Cole kennen. Na mijn vorige, succesvolle bands Jazz Crew en Macasa is de tijd nu rijp voor zelfreflectie en met Léman krijg ik die kans! Die mix van alle muzikale invloeden heeft nu geleid tot mijn solo album, dat een duidelijke weerslag is van mijn muzikale ontwikkeling.

WiM: Léman krijgt uitstekende kritieken en ook je optredens worden zeer enthousiast ontvangen. Geniet je van dit succes?
Absoluut, al ben ik nooit zo met persoonlijk succes bezig. Ik deel mijn muziek en beleving liever met het publiek. Ik kom net bijvoorbeeld terug uit de Verenigde Staten waar we speelden in Chicago, Washington, New Mexico en New York. Het publiek genoot zichtbaar van onze optredens en dan heb ik het ook prima naar mijn zin. Maar het meest geniet ik van ontmoetingen met mensen en van het schrijven van nieuwe nummers. Als het aan mij ligt breng ik snel weer een nieuw album uit (lacht)!

WiM: Binnenkort zes optredens bij World Sessions II, heb je daar al zin in?
Zeker, het concept van World Sessions vind ik geweldig en uniek! Waar krijg je tegenwoordig nog zoveel informatie over de artiest via videobeelden en interviews en na het optreden de kans om de artiest zelf te spreken? Ook kijk uit naar de optredens zelf. Ik ben vrij perfectionistisch, bij mij moet iedere volgende show beter zijn dan de vorige, dat houdt mij scherp!

Blick Bassy live op het Amsterdam World Festival 2009: