Ojos de Brujo neemt afscheid met nieuw album en tour
De populaire Spaanse band Ojos de Brujo uit Barcelona bracht in oktober in eigen land hun nieuwe album Corriente Vital (10 Años) uit. Het album zal waarschijnlijk pas veel later in Nederland worden uitgebracht en dan bovendien als Deluxe-editie te koop zijn. Over dit nieuwe album, de komende tour, de hoogtepunten uit hun al ruim tien jaar durende carrière en het sociale bewustzijn van de band, spreekt Written in Music met percussionist Xavi Turull, met zijn 49 jaar wellicht de verpersoonlijking van de Brujo (oude wijze man) van het levendige flamencocollectief.
WiM: Hoe zit dat met die verschillende albumversies van de nieuwe plaat?
Sinds ons laatste album Aocaná (2009) hebben we een distributiedeal met Warner. Op de Deluxe-editie Corriente Vital staan in totaal 18 songs, waarvan één instrumentale, percussie-bonus track. Naast de single Corriente Vital staat er nog één nieuw nummer op, de andere songs zijn oude nummers van de onze vier studioalbums in een nieuw jasje, voornamelijk geproduceerd door gastproducers. Nu is het zo dat de gewone editie vol staat met Spaanse samenwerkingsverbanden, waaronder met Jorge Drexler, Estopa, Amaral, Bebe en Manolo Garcia. Warner wil graag dat we voor de Europese markt ook nummers toevoegen waarbij met artiesten uit andere Europese landen wordt samengewerkt. Deze zullen zal dan op de Deluxe-editie komen te staan. Ik blijf het overigens vervelend vinden, die verschillende releasedata. Als een album eenmaal is uitgebracht, zal dat toch snel via import en internet op de andere markten te koop zijn!
WiM: Hoewel jullie naar hartenlust combineren met hip-hop, rumba en andere latin-stijlen is flamenco altijd de solide basis voor jullie muziek. Hebben jullie allen ook een flamenco-achtergrond?
Eigenlijk heeft iedereen behalve Max (Maxwell Wright) wel de opkomst van de flamenco van dichtbij meegemaakt. Veel mensen denken dat flamenco zich alleen maar afspeelt in Andalusië maar de flamencovariant met rumbafunk is toch echt bij ons in Barcelona ontstaan. Maar na ruim tien jaar Ojos de Brujo is zelfs Max door ons ‘besmet’ met het flamencovirus.
WiM: Jullie gaan binnenkort weer touren. Wat kunnen we verwachten?
Niet schrikken maar ik heb belangrijk nieuws voor jullie en voor onze fans: dit wordt namelijk voorlopig onze laatste tour! Na bijna twaalf intensieve jaren met Ojos de Brujo willen veel bandleden andere- en/of soloprojecten oppakken en nieuwe inspiratie opdoen. Hopelijk komen we na vier of vijf jaar weer vol nieuwe inzichten weer enthousiast bijeen om de draad weer op te pakken, geen idee hoe het zal gaan. Iedereen die Ojos de Brujo nog niet gezien heeft moet die voorlopig laatste kans nu dus pakken. We zullen alles geven en veel van onze beste nummers spelen!
WiM: Jullie hebben zo veel getourd tijdens jullie loopbaan. Wat zijn voor jou nu de absolute muzikale hoogtepunten?
Om eerlijk te zijn, en dat zeg ik niet omdat jij uit Nederland komt, vond ik ons concert in Paradiso vorig jaar echt geweldig, wat een sfeer zeg! Nu worden wij, vooral buiten Barcelona, altijd enthousiast ontvangen, vooral in Granada en Madrid zijn we erg geliefd. Een ander hoogtepunt was ons optreden in San Francisco. We stonden toen in het voorprogramma van de Braziliaanse zanger Carlinhos Brown. Het publiek was zo uitzinnig dat ze het liefst het programma om wilden draaien, zodat wij de hoofdact waren. Bijzonder vervelend voor Carlinhos maar toen zijn show een paar nummers verder was liep de zaal langzaam maar zeker leeg. Jullie staan al jaren bekend als een zeer sociaal bewuste band.
WiM: Op Aocaná zingen jullie bijvoorbeeld over klimaatverandering, onderdrukking van vrouwen en armoede. Hoe kijk jij aan tegen de politieke verschuiving naar rechts, zoals wij nu ook in Nederland ervaren?
Geld en de oneerlijke inkomensverdeling, dat is volgens mij de oorzaak van de opkomst van rechts. Er zijn te veel rijke mensen die het voor het zeggen hebben en die bepalen het beleid vaak zo dat rijken rijker worden en armen steeds armer. Ik denk dat er eerst een nog grotere crisis moet volgen voordat men gaat inzien dat we op de verkeerde weg zijn. In Spanje is het zelfs nog erger: daar is links in de praktijk ook rechts. Men zegt wat links wil horen maar doet vervolgens het compleet tegenovergestelde. Ik zie vooralsnog geen oplossing. Ik focus mij liever op de muziek, die creëert tenminste positieve energie, negativiteit kost alleen maar energie.
Ojos de Brujo speelt op zaterdag 6 november in de Melkweg in het kader van Amsterdam World Festival 2010.