×

Interview

15 augustus 2013

Kenny Wayne Shepherd vaart nieuwe koers met grootmachten

Geschreven door: Björn Groenen

Bluesgitarist Kenny Wayne Shepherd heeft een nieuw project: The Rides. Een trio met Amerikaanse grootmachten Stephen Stills, Barry Goldberg, Chris Layton en Kevin McCormick dat covers en eigen werk speelt. 27 augustus is de release, het is dus een geschikt moment om Kenny Wayne Shepherd te spreken over het nieuwe album Can’t Get Enough.

WiM: Op het debuutalbum Can’t Get Enough staan 4 originele tracks en een aantal covers van Muddy Waters, Neil Young, Iggy Pop en Elmore James. Waarom krijgen we niet het volledige album te horen met alleen tracks van The Rides?
De nummers die we zelf hebben geschreven zijn Can’t Get Enough, Mississippi Road House, Don’t Want Lies en Only Teardrops Fall. We hebben met producer Jerry Harrison (Talking Heads) besloten om een aantal covers waaronder Talk To Me Baby (Elmore James), Honey Bee (Muddy Waters), Search And Destroy (Iggy Pop & The Stooges) te spelen, omdat we een eerbetoon aan deze artiesten willen geven. Het was tevens mijn eerste werkervaring met de grootste Amerikaanse singer-songwriter Stephen Stills (Buffalo Springfield, Crosby, Stills, Nash & Young). We hebben een zeer vermakelijke periode gehad tijdens de opnames in de studio.

The Rides 6

v.l.n.r. Stephen Stills, Barry Goldberg, Kenny Wayne Shepherd

WiM: Welke input heeft producer Jerry Harrison gehad tijdens de opnames van Can’t Get Enough?
Jerry Harrison is tijdens de opnames grotendeels bezig geweest met het coördineren van de band. Zo let hij met name op bij welke track bepaalde effecten of riffs weggelaten mogen worden en of we wel op de juiste manier aan het opnemen zijn. Daarnaast is hij met het initiatief gekomen om de Iggy Pop cover Search And Destroy op de plaat te zetten. Dat vond ik eerlijk gezegd wel een interessante keuze van hem. Harrison staat er dan ook om bekend dat hij vaak met lumineuze ideeën aan kan komen die niemand anders snel bedenkt. Ik werk al jaren met hem samen voor mijn eigen Kenny Wayne Shepherd shows. Mijn ervaring is dat wanneer hij met een afwijkend concept aankomt, het achteraf altijd klopt met hetgeen waar wij mee bezig zijn.

WiM: Jerry Harrison is niet alleen jouw producer voor de Kenny Wayne Shepherd shows, hij heeft ook albums van Foo Fighters, Live en No Doubt geproduceerd. Gezien zijn verleden heeft hij grotendeels rockalbums geproduceerd. Is het dan ook niet raar dat Harrison ditmaal een bluesalbum gaat produceren?
Ik denk dat ik samen met Harrison 5 of 6 bluesalbums heb geproduceerd, dus hij weet wel degelijk waaraan hij begint. Ik geloof dat Harrison’s eerste band zelfs een bluesband is geweest. Harrison is een allround producer, hij heeft kennis van verschillende muziekstijlen. Maar het staat als een paal boven water dat hij gespecialiseerd is in blues en rock.

The Rides

WiM: The Rides is ontstaan toen manager Elliot Roberts erop aandrong dat Stills en Goldberg een 3e bandlid moesten zoeken. Goldberg heeft destijds aangegeven dat hij jou prefereerde. Stills heeft ooit in een interview aangegeven dat het project The Rides inmiddels één van zijn beste tijden zijn in zijn muzikale carrière. Dat zijn lovende woorden van Stills. Hoe denk jij daarover?
Ik ben er mee eens dat dit bijzondere tijden zijn. Het klikt onderling ook zoals gewenst. Ook hebben we geen moeite gehad met het schrijven van onze eigen tracks. De opnames verliepen vrijwel vlekkeloos. Tijdens de opnames kon je zelfs de chemie onder elkaar voelen. En wanneer de chemie onderling deugdelijk is, gaat er veel vanzelf. Dat is ook één van de redenen dat we binnen een week alle tracks hebben opgenomen.

WiM: The Rides zijn een mix van rock- en bluesgeneraties. Hoe krijgen jullie het voor elkaar om daar een geoliede machine van te maken?
We hebben onderling inmiddels een hele sterke band met elkaar. Daarnaast houden we ook van dezelfde muziek. Die liefde voor muziek houdt het gezelschap bij elkaar. Maar natuurlijk is het ook zo dat we hele verschillende karakters hebben. Ik bedoel: we zijn professionele muzikanten, maar ieder vaart zijn eigen koers. We hebben tijdens de opnames geen meningsverschillen of egoïstische muzikanten meegemaakt. Niemand in deze groep wil dominant op de voorgrond staan.

The Rides 2

WiM: De laatste track op het album is Word Game, een nummer dat Stills eind jaren 60 schreef met Buffalo Springfield. Wie is er op het idee gekomen om deze afsluiter op het album te zetten en waarom?
Daar kwam hij zelf mee. Ik denk dat hij Word Game graag op het album wilde zetten, omdat Stills het nummer nog nooit met een volledige band heeft opgenomen. Wat verder eigenaardig is, is dat de teksten die hij eind jaren 60 heeft geschreven in deze tijd nog steeds kloppen met wat er gebeurt in de wereld.

WiM: Het album is binnen een week live opgenomen in EastWest, Los Angeles. De meeste tracks zijn daarom ook in 1 of 2 takes opgenomen. Waarom is de keuze gevallen op live opnemen?
We hebben deze keuze gemaakt, omdat we het er gezamenlijk over eens waren dat de opnames op deze manier beter zouden overkomen. Ik denk dat als je tracks live opneemt, dat de sfeer meer authentiek wordt. Het is echt, en dat kun je niet zeggen van een album dat ingespeeld is met verschillende lijnen. Daarnaast hield niets ons tegen om het niet te doen, omdat we zeer geschikte muzikanten hebben. Zo hebben we drummer Chris Layton (Stevie Ray Vaughn) en bassist McCormick (CSN, Jackson Browne) aangenomen om met ons mee te spelen. Dat zijn écht niet de minste muzikanten die we hebben uitgenodigd, ik voelde me bijna ongemakkelijk tussen die twee [lacht].

The Rides 3

WiM: Drummer Chris Layton (Stevie Ray Vaughn) en bassist Kevin McCormick (CSN, Jackson Browne) spelen inderdaad mee op het album. Wat voor input hebben zij op de plaat achtergelaten?
De plaat werd grotendeels beïnvloed door deze muzikanten, omdat ze de ritmesectie zijn. Daar is overigens niets mis mee, want daar hebben we zelf juist voor gekozen. De tracks Can’t Get Enough, Mississippi Road House, Don’t Want Lies en Only Teardrops Fall zijn door Stills, Goldberg en mij geschreven en we weten daarom hoe we het nummer willen vertalen in muziek. Wat aan Layton en McCormick deugt, is dat zij exact spelen wat wij voor ogen hebben. Zij hebben overigens nog nooit met elkaar gespeeld, maar het lijkt erop dat ze al jaren samenspelen. Omdat Layton een interessante achtergrond heeft in rock, blues én jazz is hij de meest geschikte drummer die we wilden vragen. Hij heeft dan ook een mix van rock, blues en jazz achtergelaten op de plaat. Ik heb Stevie Ray Vaughn op mijn zevende tijdens een concert mogen ontmoeten en daar speelde Layton toen al op drums. Ik moet eerlijk bekennen dat ik meer op het gitaarwerk van Vaughn heb gelet dan op de zwaaiende stokken van Layton [lacht].

WiM: Het album is in één week opgenomen. Zijn er binnen deze zeven dagen tegenslagen geweest?
We hebben wel wat moeite gehad met het mixen van het album, vooral de laatste track Word Game. Het was voor ons tot op zekere hoogte frustrerend, omdat de mix keer op keer niet voldeed aan de eisen die wij vooraf hebben gesteld. Het was namelijk zo dat we alle instrumenten niet in één geheel op de plaat konden zetten. Maar gelukkig kwam daar na anderhalve dag een eind aan. Helaas heeft dat iets langer geduurd dan we gepland hadden.

The Rides 4

WiM: Kun je een vermakelijke anekdote vertellen die over de opnames gaat?
Ik kan je vertellen dat we vrij serieus te werken gingen in de studio, dus een vermakelijke anekdote zit er niet tussen. We hadden het wel vaak over auto’s, dat is namelijk een grote hobby van mij en Stills. We zijn beiden eigenaar van klassieke scheurbakken. Dat is overigens ook de reden dat we The Rides heten [lacht].

WiM: Wat heeft momenteel de meeste prioriteit: The Kenny Wayne Shepherd show of de The Rides?
Beide hebben prioriteit. Momenteel toer ik met mijn Kenny Wayne Shepherd band, in september gaan we met The Rides on the road en in oktober speel ik weer met de Kenny Wayne Shepherd band. Beide bands zijn dus belangrijk voor mij. Het is voor mij ook een nieuwe ervaring om in een band te functioneren waarin ik geen bandleider ben. Het is interessant om mee te maken en ik leer er ook nog eens veel van.

WiM: Wat kunnen we van je verwachten in de toekomst?
Ik ben bezig met een nieuw album voor de Kenny Wayne Shepherd band dat volgend jaar uitkomt. Het gaat een bluesalbum worden met onder anderen special guests Ringo Star, Joe Walsh en Warren Haynes. Ik kijk er dus erg naar uit als deze plaat verschijnt.

The Rides 5

WiM: Is er nog iets wat je graag wil toevoegen aan dit interview?
Ik hoop dat ik spoedig nog eens naar Europa kan komen met The Rides. De Kenny Wayne Shepherd band zal volgend jaar sowieso richting Europa komen voor een aantal shows.

Tracklisting Can’t Get Enough:

  1. Mississippi Road House
  2. That’s A Pretty Good Love
  3. Don’t Want Lies
  4. Search And Destroy
  5. Can’t Get Enough 
Of Loving You
  6. Honey Bee
  7. Rockin’ The Free World
  8. Talk To Me Baby
  9. Only Teardrops Fall
  10. Word Game