×

Interview

22 augustus 2013

Jonny Lang komt na zeven jaar met nieuw album

Geschreven door: Björn Groenen

Jonny Lang zal de afgelopen jaren ongetwijfeld veel vragen hebben gekregen wanneer er eindelijk eens een nieuw album van hem zou uitkomen. Met 2 september als releasedatum voor Fight For My Soul zijn er volop redenen om de man te spreken.

WiM: We hebben 7  jaar moeten wachten op de opvolger van studioalbum Turn Around (2006). Waarom is het nieuwe album Fight For My Soul (2013) zo laat verschenen?
“De grootste reden is dat ik kinderen heb. Ik heb er inmiddels 4 en de oudste is 5 jaar oud. De afgelopen jaren heb ik erg veel shows gespeeld in Amerika. Als ik dan thuiskom krijg ik zo’n knagend gevoel van binnen dat ik het niet weer kan maken om voor een lange tijd op tournee te gaan met mijn band of een nieuwe plaat te maken.”

WiM: Je werkt inmiddels 3  jaar met de gerenommeerde producer Tommy Sims, ook wel bekend als co-writer van Eric Clapton’s Change The World. Waar heb je hem ontmoet?
“Een paar jaar geleden heb ik Tommy Sims (o.a. Bruce Springsteen, Toni Braxton, Robert Randolph, Kelly Clarkson) voor het eerst in Nashville ontmoet. Enkele dagen daarna heb ik zijn soloalbum Peace and Love (2000) gehoord. Die plaat raakte mij en sindsdien is Sims één van mijn grootste inspiratiebronnen geworden. Ik kan oprecht zeggen dat het voor mij een droom is om met hem samen te werken. Sims is naast producer ook een geweldig muzikant; hij speelt namelijk ook nog basgitaar, toetsen en gitaar.”

WiM: Wat voor input heeft Tommy Sims achtergelaten op Fight For My Soul?
“Allereerst wil ik melden dat Tommy en ik het studioalbum samen hebben geproduceerd. Wat ik waardevol vind, is dat Sims een gefocuste indruk heeft achtergelaten bij de band. Maar natuurlijk ook de kwaliteit van de opnames en de aanwezige flow in de studio. Zonder Sims klinkt Fight For My Soul niet zoals hij moet klinken. Verder hebben we binnen het tijdsbestek van 7 jaar uiteindelijk 3 maanden in de studio opgenomen.”

Tommy Sims

WiM: Je hebt honderden live shows gespeeld met je band. Het zal me niet verbazen dat er wel eens meningsverschillen op het podium of in de studio zijn.
“Verrassend genoeg gaan we al een lange tijd met elkaar bijna hand in hand door het leven [lacht]. Ik heb weinig tot geen drama verhalen waarover ik kan vertellen. Ik heb het geluk dat ik met geweldige bandleden mag spelen. Daarnaast klinkt het onderling eigenlijk ook perfect. Drummer Barry Alexander heb ik in Los Angeles ontmoet, waar hij een show speelde met een andere artiest van wie ik de naam kwijt ben. Daar heb ik hem dus ook voor het eerst horen spelen. Bassist James Anton komt ook uit Minneapolis en heb ik vele jaren geleden ontmoet in de tijd dat ik nog een klein muzikaal jochie was. We kennen elkaar omdat we samen opgegroeid zijn in de stedelijke muziekscène. Toetsenist Dwan Hill heb ik in Nashville ontmoet na een show met een artiest. Gitarist Akil Thompson heb ik via Tommy Sims ontmoet. Ik had nog nooit van hem gehoord, dus bracht Sims ons tweeën bij elkaar om te vragen of Thompson een keer live kon meespelen. Dat verliep zo goed dat we hem hebben aangenomen. En onze achtergrondzangeres Missi Hale heb ik ontmoet in Nashville.”

WiM: Akil Thompson is de tweede gitarist. Wat zijn jullie afspraken binnen de band dat hij niet dominant gaat spelen?
“Akil Thompson is voor mij een van de meest getalenteerde muzikanten die ik ken. Hij kan alles spelen, maar dan ook allemaal even goed. Noem het maar op; drums, basgitaar én gitaar. Er zijn mensen in Nashville die hem daarvoor als sessiemuzikant inhuren. Alleen hem voor een volledige sessie. Thompson speelt niet dominant binnen de band. Alles was hij speelt past precies binnen de band.”

Jonny Lang 3

WiM: Kun je een amusante anekdote vertellen tijdens de opnames in de studio?
“Ja hoor [lacht]. In de studio hebben we een clicktrack die meeloopt met de bpm (beats per minute) van het nummer. Dus zo kan iedereen het vaste ritme aanhouden. Iedereen in de studio kan het op zijn eigen in-ears horen als ze willen. Maar door een nog onbekende oorzaak sloeg de clicktrack op hol. Dus de drummer hoorde op een gegeven moment een heel ander ritme in zijn oren dan de rest van de band. Zo begon de drummer in een keer een volledig ander ritme de slaan dan de band. Dat was echt zo hilarisch om mee te maken. Daar moesten we nog dagen van bijkomen.”

WiM: De tracks What You’re Looking For en We Are The Same hebben invloeden van de jaren 60 en 70. In je biografie spreek je met de woorden psychedelic en spacey. Gaan we terug naar de jaren 60 en 70 op je nieuwe plaat?
“Jazeker. Het is grappig om te horen dat vrijwel iedereen die ik spreek over Fight For My Soul een andere mening heeft. Maar het klopt inderdaad dat deze plaat invloeden heeft uit die tijd. De reden is dat de hele band van die muziek uit beide periodes houdt. Daarnaast is die muziek voor ons ook een grote inspiratiebron.”

Jonny Lang 6

WiM: Je hebt het podium gedeeld met onder andere The Rolling Stones, B.B. King, Aerosmith, Sting en Buddy Guy. Met wie had je het meeste plezier op het podium?
“Dat zijn inderdaad nog eens namen. Maar wat ik kan zeggen is dat spelen met Sting een speciale gebeurtenis is geweest. Puur vanwege hoe Sting is. Hij is een zeer dankbaar persoon en een respectabele man. Daarnaast is hij altijd zo aardig voor mij geweest. Hij heeft mij een aantal keren gevraagd voor om de solo van Fill Her Up te spelen. Daar kreeg ik dan ook weer veel respect en bewondering voor.”

WiM: Hoe ben je muzikaal veranderd, wanneer je terugkijkt in tijd?
“Ik kan je wel vertellen dat ik een betere singer-songwriter ben geworden. Het gaat me momenteel veel gemakkelijker af dan voorheen. Ik kan bijvoorbeeld sneller mijn gevoelens verwerken in een track. Daarnaast is het ook zo dat ik over meer diverse onderwerpen zing, omdat mijn leven ook aan het veranderen is met vier kinderen.”

Jonny Lang 5

WiM: Wat kunnen we nog van je verwachten in de toekomst?
“Sowieso veel muziek. Daarnaast wil ik ook veel betekenen voor mijn fans die iedere keer komen kijken en supporten. Ik ben dus nog lang niet uitgeschreven. De Fight For My Soul toer zal in oktober beginnen. Momenteel bevind ik me in Frankrijk, waar Fight For My Soul nog eerder uitkomt dan in Amerika. Ik weet nog niet of we de rehearsels in Amerika of Frankrijk gaan houden.”

Jonny Lang live:

14 oktober: Melkweg, Amsterdam
15 oktober: AB Club, Brussel

Tracklisting Fight For My Soul:

 1. Blew Up (The House)
 2. Breakin’ In
 3. We Are The Same
 4. What You’re Looking For
 5. Not Right
 6. The Truth
 7. River
 8. Fight For My Soul
 9. All Of A Sudden
 10. Seasons
 11. I’ll Always Be