×

Interview

20 maart 2013

Interview: SX vaart kalmpjes eigen koers

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Gray

Met het sfeervolle, vervreemdende en toch warme album Arche op de rader van een steeds grotere groep muziekliefhebbers, speelt het Vlaamse drietal SX deze week een reeks shows in Nederland. WrittenInMusic sprak keyboardist en gitarist Benjamin Desmet, die samen met zangeres/toetseniste Stefanie Callebaut het kloppend hart van SX vormt.

WiM: Hoe steekt SX nu precies in elkaar? Jullie worden overal als trio aangekondigd. Maar zodra ik het cd-boekje van Arche er op na sla, zie ik dat jij en Stefanie voor vrijwel alles verantwoordelijk zijn en jullie staan ook met zijn tweeën op de promofoto’s…
Desmet: “Wij zijn samen SX begonnen en de liedjes komen ook uit ons als tweetal voort. Voor de optredens hebben we echter een drummer nodig en dat is waar Jeroen (Termote –red.) SX versterkt. Mar Jeroen is echt een vast bandlid hoor. Hij voegt een kracht toe op het podium die we als duo nooit zouden kunnen bereiken.”

WiM: Als je jullie geschiedenis bekijkt, dan zijn jullie lang en volhardend bezig geweest voor het album er was. De eerste single Black Video was ruim twee jaar geleden al een radiohit in België. Wat houdt jullie al die tijd gaande?
Desmet: “Dat is het hart voor onze muziek. We gaan er volledig voor. Ik denk dat veel andere bands zonder direct zichtbaar succes daar afhaken, maar voor ons is dit werk een dagtaak. Dat was het al voor Black Video aansloeg. Dit is wat we doen en wat we zijn. Als je van de muziek wil leven, is er geen andere weg. Maar dat geldt voor alles in het leven, als je iets echt wil, zal je er heel hard voor moeten werken en je er vol overgave op moeten storten.

WiM: Kunnen jullie er van leven?
Desmet: “Nu wel ja.”

WiM: Muzikaal gaat SX breed. Het is melancholisch, maar schuurt tegelijk ook. Ik hoor er echo’s van Animal Collective en Beach House in terug…
Desmet: “Dat zouden wel invloeden kunnen zijn ja. maar er zijn er meer hoor. Van Michael Jackson tot Nirvana. Ik kom uit de grunge generatie. En ja, we zoeken graag de grenzen op door contrast aan te brengen…”

WiM: Waarbij ik me afvraag in hoeverre jullie teksten van belang zijn. Die zijn goed hoorbaar en gaan daadwerkelijk ergens over.
Desmet: “Enerzijds vind ik niet dat we actief een ‘band met een mening’ moeten zijn. Maar heb wel daadwerkelijk dingen die ik wil zeggen. Een nummer als The Future bijvoorbeeld is me heel lief, ook door de tekst die we al geruime tijd geleden schreven maar die nu in deze tijd heel actueel is. Iedereen heeft zijn of haar verantwoordelijkheid voor de toekomst van deze planeet.”
SX_3credit Joost Demuynck
WiM: Hoewel ik net Animal Collective als referentie noem, kan ik eigenlijk zo 1-2-3 geen artiest noemen waarvan ik zeg ‘zo klinkt SX ook’. Hoe ontwikkel je zo’n eigen geluid dat bij vlagen enorm poppy en op andere momenten enorm alternatief is? Ik kan me voorstellen dat platenmaatschappijen het maar moeilijk te verkopen vinden.
Desmet: “Wij hebben het album Arche uitgebracht op ons eigen Clay label. We hebben een distributiedeal gesloten met Universal Music, die als onderdeel daarvan tevens voor ons promotie doen. Nadat het album in België uitkwam en we daar min of meer voet aan de grond kregen, is het nu ook in Nederland opgepakt. Maar doordat we het op ons eigen label hebben gedaan, zijn we zelf verantwoordelijk voor alles, tot en met het artwork aan toe. Dat geeft vrijheid. Het is niet ons uitgangspunt om poppy te klinken, maar als onze muziek goed in het gehoor ligt dan betekent het duidelijk dat we andere mensen ook weten te raken.”

WiM: Maar dan nog is jullie muziek erg lastig te plaatsen. Op een zender als Studio Brussel hoor ik het wel, maar is er voor SX ook plek op de Nederlandse radio?
Desmet: “Op de radio komen is hoe dan ook lastig. Wij willen ons aan het Nederlandse publiek vooral voorstellen door veel live op te treden. Al is er wel wat interesse, zo begreep ik.”

WiM: Na Vlaanderen en Nederland, hebben jullie ook ambities elders?
Desmet: “Onze ambities reiken wel verder ja, maar dan vooral in persoonlijke groei en het maken van muziek. Daarmee willen we gewoon zo veel mogelijk mensen bereiken, ongeacht waar ze wonen. We doen dat stap voor stap, zoals we dat de afgelopen jaren ook gedaan hebben. Wij bouwen aan onze eigen droom. ”

WiM: Jullie gaan nu op tour door Nederland. Wat zijn de plannen daarna?
Desmet: “We bouwen gestaag verder aan onze droom. Dat betekent dus vooral veel optreden,. In clubs, in België in de iets grotere zalen en straks ook op de festivals. Hopelijk ook optredens buiten de Benelux. Daar gaan we wel in investeren als het lukt. We hebben inmiddels een goed beeld van wie we zijn, wat we willen bereiken en wat we over willen brengen. We leggen onszelf geen onmogelijke doelen op, maar gaan gewoon steeds een stapje verder en zien vanzelf waar onze muziek ons brengt.”

SX tourdata:

  • 20 maart: Paradiso Amsterdam NL (als support act van Poliça)
  • 21 maart: Ekko Utrecht NL
  • 22 maart: Mezz Breda NL
  • 23 maart: Merleyn Nijmegen NL
  • 30 maart: Instant Hotel Oostende
  • 5 april: Motel Mozaïque, Rotterdam NL
  • 13 april: Patronaat, Haarlem NL
  • 19 april: MOD Hasselt
  • 8 mei: AB (box), Brussel (uitverkocht)

[foto’s: Joost Demuynck]