×

Interview

06 oktober 2012

Interview Met Ilkka Vekka Van Seremonia

Geschreven door: Carl Puhl

Label: Svart Records

WiM: Seremonia, welkom bij Written in Music! Zou je jezelf en de band kunnen introduceren?
Ik ben Ilkka Vekka, ik speel bas. Voor de rest bestaat de band uit Noora Federley (vocalen & synth), Ville Pirinen (gitaar), Teemu Markkula (gitaar) en Erno Taipale (drums & fluit). We spelen psychedelische hard rock en komen uit Tampere (hoewel ik in Hämeenlinna woon en Teemu woont in Helsinki).

WiM: Jullie hebben recentelijk jullie debuut album genaamd Seremonia uitgebracht. Ben je tevreden met het resultaat en hoe zijn de reacties tot nu toe?
We zijn erg tevreden met het nieuwe album en zeer verbaasd over hoe goed het ontvangen is, helemaal in het buitenland!

WiM: De muziek die jullie spelen kan omschreven worden in een aantal verschillende termen, maar het komt allemaal neer op old school en proto-metal. Wat is jouw idee hieromtrent en denk je dat het belangrijk is om tot een bepaald genre te behoren?
Als een genre te nauw gedefinieerd is, dan wordt het een beperking. Maar mensen hebben de neiging om alles te classificeren. Ik noem onze muziek “psychedelische hard rock” als ik er dan toch een stempel op zou moeten zetten.

WiM: De teksten op Seremonia zijn in het Fins. Denk je dat jullie ooit songs in het Engels gaan schrijven? Denk je niet dat je in het Engels meer fans zou kunnen bereiken?
Het hele idee was om in het Fins te zingen en ik twijfel of we ooit Engelse teksten zullen schrijven. Er zijn al genoeg bands die dat doen. We zijn eigenlijk nooit bezig geweest met “meer fans bereiken”, we spelen deze muziek eigenlijk voor onszelf. Wanneer andere mensen er ook van houden, dan zien we dat als een bonus!

WiM: Ik ben altijd erg geïnteresseerd in hoe een song tot leven komt. Wat komt eerst: de muziek of de teksten? Hoe ontwikkeld zich een nummer?
Bij ons komen vaak eerst de teksten. Daarna bedenk ik, Ville of Erno er een riff/riffs bij.

WiM: Elke artiest heeft onder invloed gestaan van muziek. Hoe oud was je toen je bewust naar muziek begon te luisteren? Was was het eerste rock album dat je kocht?
Ik denk dat ik 9 jaar oud was toen ik mijn ooms singels van Paul Anka en Elvis Presley in mijn handen kreeg. Het eerste album wat ik kocht was van de Stray Cats op cassette. Dat moet in 1983 geweest zijn. Ik heb de tape niet meer, maar vind het nog steeds een goede plaat.

WiM: Zou je ons wat meer kunnen vertellen over de rock/metal-scene in Finland? Is het moeilijk voor jonge beginnende bands om hun muziek bij de fans te krijgen?
Er is een mainstream metal scene waar ik me niet zo voor interesseer, maar er zijn ook veel goeie underground bands. Veel Finse bands hebben een redelijk onconventionele manier om dingen te doen, wat meestal leidt tot interessante resultaten. We zijn niet zo jong meer, we hebben allemaal een achtergrond in andere bands. Succes of fans zijn nooit zo interessant geweest voor ons, het maken en spelen van muziek daarentegen is waar we van houden en wat we het belangrijkst vinden.

WiM: Jullie hebben een music video voor Rock ‘N’ Rollin Maailma gepubliceerd in samenwerking met Sami Sänpäkkilä die voor nogal wat opschudding heeft gezorgd in de Finse muziek media. Zou je ons wat meer over de video kunnen vertellen en wat vindt je van dit soort aandacht?
Ville en Sami kwamen op het idee om een video te maken en het was heel leuk om te doen. Rock’n’Rollin maailma (World of Rock’n’Roll) was van origine de titel van een onbedoeld hilarische christelijke anti-rock propaganda tape, de teksten en de video gaan over de “rock scare” maar bekritiseren eigenlijk het hypocriete van het Christelijke geloof. De aandacht was regelrechte bullshit. Het komt erop neer dat niemand enig idee had waar de video over ging. Men verweet ons ironisch hip en niet serieus te zijn, enzovoorts. Allerlei onzin op Finse internet message boards en blogs… maar, zoals Andy Warhol al zei, alle publiciteit is goeie publiciteit, heh.

WiM: Hoe ziet de nabije toekomst voor Seremonia eruit? Gaan jullie op tournee ter promotie van de CD? Komen er nog meer video’s en albums?
We zijn momenteel een kleine tournee aan het organiseren, maar het is te vroeg om er meer over te vertellen. Een nieuwe video van het nummer Uhrijuhla staat nu online. En waarschijnlijk komt er nog een derde video, want Sami wilde een trilogie maken. In de eerste video sterft het meisje, in de tweede is ze in een soort van limbo, maar ik heb geen idee wat er in de derde met haar staat te gebeuren…! Aankomende winter gaan we een nieuw album opnemen en hopelijk wordt het in de lente van 2013 uitgebracht.

WiM: Bedankt voor je tijd en energie. Ik laat de laatste woorden aan jou.
Bedankt voor het interview en jullie interesse in wat we doen! “Do what thou wilt shall be the whole of the law.”