×

Interview

18 maart 2013

Guild of Stags: Een stel jonge honden met één doel

Geschreven door: Björn Groenen

Wie nog nooit van Guild of Stags heeft gehoord, heeft onder een steen geleefd. Bram van den Berg, Joost van Haaren, Jan Peter Hoekstra en Michael Devlin weten wel degelijk wat de uitdrukking ‘het ijzer smeden wanneer het heet is’ betekent en grijpen daarom hun kans om de in hun ogen ultieme frontman Michael Devlin te strikken.

In gesprek met drummer Bram van den Berg en zanger Michael Devlin..

 WiM: Wat betekent Guild of Stags in jullie ogen?

Bram: Guild of Stags zijn vrienden van elkaar die door middel van jamsessies nummers schrijven. Het zijn vrienden die graag muziek willen maken.

Michael: Bandleden Joost van Haaren, Bram van den Berg en Jan Peter Hoekstra kennen mij eigenlijk persoonlijk nog niet volledig, daar werken we momenteel aan. Maar toen we elkaar voor de eerste keer ontmoette tijdens een jamsessie in een strandtent in Bloemendaal, was die klik er eigenlijk direct. Het is cliché, maar we hadden toen allen het gevoel van: dit kan wel eens ergens naar toe gaan.

Bram: Joost, Jan Peter en ik zijn nog altijd na de Krezip-periode als vrienden bij elkaar gebleven en niet gestopt met muziek maken. Het is ongelooflijk toen we Michael voor het eerst ontmoette, los van het muzikale gebeuren, dat hij binnen de groep past. Vanaf het moment dat een band een deugdelijke frontman heeft, kan er namelijk gestart worden. Het viel echter niet mee om de juiste frontman te zoeken die binnen Guild of Stags past. Eerlijk gezegd waren Joost, Jan Peter en ik eigenlijk niet op zoek naar een specifiek persoon die iets bijzonders had. Het belangrijkste is dat het onderling met elkaar klikt. Het is trouwens ook raar dat wij drieën de periode bij Krezip hebben meegemaakt en Michael niet. Dat is toch een stuk vertrouwen die je hebt opgebouwd met elkaar.

WiM: Michael.. wat is je streven of doel met Guild of Stags?

Michael: Eerlijk gezegd streef ik alleen maar naar het spelen van muziek. Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat we maar eens naar Nederland moeten verkassen, zodat ik me volledig op de band kan focussen. Guild of Stags betekent voor mij namelijk veel.

Bram: Guild of Stags is een band die alles onder eigen beheer wil voortzetten. Dus geen platenmaatschappijen of dergelijke, alles komt uit eigen zakken. Zo kunnen we onze eigen keuzes blijven maken, zonder dat er iemand vreemds mee gaat bemoeien.

WiM: Wat zijn de voor- en nadelen van spelen in clubs?

Michael: Omdat ik momenteel nog in Londen woon, speelt Guild of Stags wel eens in Londense clubs. In die stad gaat het heel anders dan hier in Nederland. Als we in een Nederlandse club moeten spelen, krijgen we een financiële tegemoetkoming, ook qua drank is allemaal prima geregeld. In Londen is dat echt anders. Daar moet je echt hard werken om aan geld te komen. Negen van de tien keer krijg je daar geen financiële tegemoetkoming en mag je die avond het met een paar glazen bier doen.

Bram: Ik herinner me nog wel toen we een keer in een club speelde in Londen. Toen de show was afgelopen, werden we er na twintig minuten uitgeschopt omdat de club dan weer gevuld kon worden. Het voordeel van een club is wel dat het helemaal vol staat, maar dan vraag ik me wel af of het wel aanspreekt.

WiM: Draagt de naam Krezip er aan bij dat Guild of Stags meer bekendheid krijgt?

Bram: Ja, zeker weten. Krezip is een band waar we nog steeds trots op zijn. Onze namen worden simpelweg onthouden. Ik denk dat bij het afscheidsconcert van Krezip in Heineken Music Hall een vierde van de zaal niet wist hoe ik heette. Dat noem ik weinig. De achtergrond van Krezip heeft Guild of Stags zeker geholpen. Radiostations en journalisten schenken daar namelijk aandacht aan. Zij vragen bijvoorbeeld waar de voormalige bandleden van Krezip zich momenteel mee bezig houden.

WiM: Heeft Michael Devlin een andere kijk of invloed op Guild of Stags dan de rest van de band?

Michael: Ik denk het niet. We hebben allemaal wel dezelfde invloeden namelijk: Led Zeppelin en Queen. Joost heeft dan weer een hekel aan Neil Young, wij dan weer niet. Maar over het algemeen hebben we wel dezelfde kijk of invloed, denk ik.

Bram: Ik denk dat het verschil in de muziekcultuur zit. Michael had bijvoorbeeld geen idee wat voor soort band Brainbox was. Ik denk dat het juist een positief punt is dat iedereen verschillend is binnen Guild of Stags. Zo kunnen we namelijk met verschillende ideeën komen.

WiM: Wat is het ultieme doel van Guild of Stags?

Michael: Veel albums opnemen en live optredens geven voor een groot publiek. Het zou verder geweldig zijn als we van de optredens kunnen leven.

Bram: Ik denk niet dat het verstandig is om op je dertigste een band te beginnen en vervolgens te denken: ik ga heel veel geld verdienen. Een band heeft namelijk ook geluk nodig om ergens te komen. Het eerste wat je als band wilt doen is een goed eerste album maken, vervolgens zien we wel verder. Met het respons dat je krijgt op het album, kun je kijken welke richting je uit wilt gaan.

WiM: Hoe zou je de live optredens kunnen beschrijven van Guild of Stags?

Michael: Als we op ons hoogtepunt zijn, is het net als een geoliede machine. Alles klopt.

Bram: Mee eens. Maar we moeten eerst rehearsals houden voordat we gaan optreden. Het nadeel is dat we nog niet zo vaak samen hebben gespeeld.

Michael: Dat ligt met name aan het feit dat ik nog in Londen woon.

Bram: Toen we in 2011 een aantal shows met Within Temptation speelde, was er een groot verschil tussen de kwaliteit van onze eerste en laatste show. De eerste performance van ons had ik een zeven gegeven, de laatste van de zes een negen. Daarmee wil ik zeggen dat er altijd wel iets is dat beter kan. Ook is het voor ons moeilijker om onze muziek over te brengen in een kleine kroeg dan op een festival of ander groot podium.

WiM: Waarom moeten mensen naar een Guild of Stags show komen?

Bram: Als je van fun rock ’n roll houdt, moet je naar een van onze show komen. We willen de muziek die we maken zo graag aan mensen laten horen. Verder is het zo dat Guild of Stags een zanger heeft die écht Brits is, dus we hebben geen Nederlandse zanger die half Nederlands half Engels zingt. Ik merk vaak aan reacties van mensen dat ze Michael een imponerende persoon vinden. Het is ook ontzettend belangrijk om een frontman te hebben die het publiek goed kan vermaken. Het is niet zo dat de show alleen om Michael draait, maar zonder hem zouden we geen Guild of Stags zijn.

WiM: Wat zijn de toekomstige plannen of releases van Guild of Stags?

Bram: Ons nieuwe album zal op 29 maart verschijnen. We weten nog niet zeker of er ook een single afkomstig van het album uitkomt, daar gaan we namelijk nog niet te ver op vooruit lopen. We hopen verder nog op veel festivals te spelen in de tweede helft van de zomer. En natuurlijk heel veel blijven schrijven. Iedereen heeft naast Guild of Stags ook nog zijn eigen agenda. Dat is allemaal oké, als we maar muziek kunnen blijven maken.