×

Interview

27 maart 2010

Fatoumata Diawara: World Sessions IV

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: World Circuit

fatoumata

De veelzijdige Fatoumata Diaware wordt bekend als actrice met de rol van Prinses Karaba (heks) in de musical/film Kirikou et Karaba. De in Ivoorkust geboren zangeres verhuist op twaalfjarige leeftijd naar Mali, waar haar muzikale roots liggen maar woont tegenwoordig in Parijs. Vanaf 2002 toert ze jaren met Royal de Luxe, een van de grootste straattheatergezelschappen ter wereld.

Ze start haar zangcarrière met het muziekproject Red Earth van Dee Dee Bridgewater. Daarna ontmoet ze Cheick Tidiane Seck, bekend van zijn werk voor en met Youssou N’Dour, Fela Kuti en Salif Keita. Hij is zo onder de indruk van haar talent dat hij de jonge zangeres gaat begeleiden. Seck introduceert haar bij grote sterren als Youssou N’Dour, Rokia Traoré, Angelique Kidjo en Oumou Sangare, met wie ze daarna regelmatig optreedt. Deze goede leerschool staat aan de basis van haar keuze om nu ook op eigen benen te staan. Deze zomer komt haar debuutalbum uit bij het muzieklabel World Circuit en als voorproefje speelt Fatoumata tijdens World Sessions IV maar liefst zeven keer in Nederland! Written in Music spreekt met de enthousiaste zangeres over deze mooie vooruitzichten.

WiM: Gezien de imponerende lijst artiesten met wie al hebt samengewerkt en hun diverse muziekstijlen, ben ik erg benieuwd hoe jouw eigen sound klinkt?
Ik noem het ‘new wassoulou folk’, een mix van traditionele zang met moderne pop, jazz en een vleugje funk. Ik ben nu bezig met het verfijnen van de nummers voor mijn eerste album. Ik neem er ruim de tijd want ik wil dat dit album meteen een zodanig goede indruk achterlaat dat je het bij wijze van spreken na jaren nog uit de kast haalt om te draaien.

WiM: Vorig jaar speelde je voor het eerst in Nederland tijdens Amsterdam World 2009, nu keer je terug als hoofdact tijdens de World Sessions.
Ja, geweldig! Ik kijk er echt naar uit. Na God is zingen voor mij het meest belangrijke. Als ik op een podium sta met mijn band, voel ik dat ik leef en de energie die dan vrij komt deel ik graag met mijn publiek! Ik blijk deze gave te hebben en prijs mij daar zeer gelukkig bij.

World Sessions IV: Fatoumata Diawara

9 apr. 20:15 uur De Doelen, Rotterdam
10 apr. 21:00 uur Podium Mozaiek, Amsterdam
13 apr. 20:15 uur De Oosterpoort, Groningen
14 apr. 21:00 uur Luxor Live, Arnhem
15 apr. 20:30 uur Korzo5HOOG, Den Haag
17 apr. 20:00 uur Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht
18 apr. 20:00 uur Theaters Tilburg, Tilburg