×

Interview

19 april 2012

Eric Corton lanceert Cortonville

Geschreven door:

Label: Cortonville

Vandaag wordt de bèta-versie van Cortonville gelanceerd, het online platform van Eric Corton dat in het teken staat van kunst, literatuur, tattoos, Amerikaanse auto’s en boven alles heel veel muziek. “Je zou het een persoonlijke speeltuin kunnen noemen”, zo legt hij uit. “Maar het project is toch zeker wel wat serieuzer dan dat.”

Anderhalf jaar geleden stopte Corton met 3voor12radio, het 3FM programma waar hij ziel en zaligheid in stopte, maar wat door het uitzendschema niet (meer) te combineren viel met zijn privéleven. Cortonville is een rechtstreeks gevolg van het stoppen met dat programma. “Binnen dat format kon ik echt iets betekenen voor Nederlandse en buitenlandse bands waarvan ik vond dat ze te gek waren en dat ze gehoord zouden moeten worden. Radio is nog steeds een medium dat veel slagkracht heeft en als je jezelf twee weken lang in een bijna dagelijks programma intensief met een artiest bezig houdt, gebeurt er – mits de luisteraars het natuurlijk geen strontmuziek vinden – iets met zo’n artiest. Dat raakte ik kwijt en dat vond ik erg jammer.” Corton presenteert nu nog wekelijks That’s Live op 3FM, maar in die twee uurtjes per week kan hij minder voor nieuwe(re) artiesten betekenen. “That’s Live is in de meer dan tien jaar dat we het nu maken uitgegroeid tot een bastion op de zender. Maar het is een programma waarbinnen de focus toch vooral ligt op artiesten die al wat meer of juist al enorm bekend zijn. Eveneens fantastisch om te doen, maar geen programma waarmee een vuist te maken is voor aanstormend talent. Dus nadat ik gestopt was zat ik een beetje ideeën heen en weer te schieten met een goede vriendin, die nu ook bij Cortonville betrokken is. Ik opperde om een website te bouwen, of iets met Facebook te doen. ‘Tsja… een website…’, zei ze, waarna zij opperde om het breder te trekken en groter aan te pakken. Een écht platform met slagkracht, zoals de radio dat ook was. Nadat ik meer gesprekken had gevoerd met mensen die daar echt verstand van hebben, begon dat idee te leven. Cortonville zoals we het lanceren is een breed platform, waarop ik alles wat ik te gek vind kwijt kan. Daarnaast kunnen we vanuit deze basis veel verder gaan bouwen. Met als voornaamste ingang muziek en het bieden van een podium aan bands die dat verdienen.”

Hoge lat
Een van de manieren waarop onbekend talent een kans krijgt, is de bandjeswedstrijd die onder het kopje Demodock op de website te vinden is. “Wat een winnende band er precies aan heeft? Heel eerlijk, ik weet het nog niet. Daarvoor moet de site eerst wat langer in de lucht zijn. Maar we hebben wel al een heel traject in de steigers staan, dat uitgerold kan gaan worden. In de aanloop naar de lancering van Cortonville hebben we veel contact gehad met producers en studio’s, maar ook met bijvoorbeeld partijen die bandmerchandise verzorgen of bandbussen aanbieden. Daarnaast zijn er gesprekken met festivals, gesprekken over een eigen podium… We kunnen – zonder dan meteen op een managerstoel te gaan zitten – een band via onze contacten een volledig traject gaan aanbieden en hen hopelijk daadwerkelijk een album laten maken. Het is een serieus initiatief, de lat ligt hoog. Dat merken we ook aan de artiesten die zich aanmelden. Het zijn vaak bands die al een tijdje bezig zijn, serieus met hun muziek omgaan en een demo hebben die al behoorlijk ‘af’ is.”

Kritisch kijken
De muzikale interesse van Eric Corton kent amper grenzen, zo zegt hij zelf. Hij vindt het niet erg om in het hokje ‘die man van de gitaarmuziek’ te zitten, want daar voelt hij zich thuis. Maar hij houdt voor elke stroming de oren open en pikt op wat hij goed vindt. Die manier van luisteren en – in bredere zin – naar de wereld om je heen kijken, wil hij op Cortonville gaan uitdragen. “Als klein ventje ging ik op zondag regelmatig naar het Gemeentemuseum in Arnhem, waar Pierre Janssen destijds directeur was. Die man kon fan-tas-tisch over kunst vertellen en hij heeft me een heel belangrijke les geleerd. Wie een museum binnenkomt wordt veelal overstelpt door indrukken. Hij vertelde me dat ik niet moest gaan slenteren langs al het aanbod, zoals zo veel mensen doen. Stevig doorlopen, was zijn advies. ‘Om je heen kijken tot de aandacht ergens door getrokken wordt, stop dan om er naar te kijken. Je weet instinctief wat je mooi vindt.’ Dat was zijn les. Zoek de mooie dingen op, besteed er aandacht aan en laat de andere dingen voor wat ze zijn. Het mooie in het leven vind ik dat naar mate je ouder wordt, je dingen mooi gaat vinden waar je eerst voorbij liep. En andersom. Dat proces probeer ik op Cortonville een beetje in kaart te brengen. Een belangrijk item binnen Cortonville zal de zogenaamde Corton Collectie worden. Albums waarvan ik vind dat je ze gehoord moet hebben en die je eigenlijk ook gewoon in de kast moet hebben staan. Er komen er vijf per week bij, dus ik kan flink aan de bak. Voor mij ook weer een moment dat ik gedwongen word kritisch naar mijn eigen collectie en smaak te kijken. In de jaren ’80 was ik helemaal ‘into’ punk en als fan van Black Flag en Dead Kennedys vond ik een band als Queen bijvoorbeeld helemaal niks omdat het nu eenmaal ‘not done’ was daar naar te luisteren. In retrospectief kan je zo’n band enorm gaan waarderen, omdat je smaak verbreedt en je blik verruimt. Niet alles natuurlijk – ze hebben ook verschrikkelijke dingen gemaakt – maar Freddie Mercury had een fantastische rockstrot. Dat besef je later pas.”

Eeuwigheidswaarde
Die herwaardering in de kunst is een reden dat Cortonville niet alleen aandacht aan de nieuwste bands en hipste artiesten wil geven. “Daar zijn al genoeg plekken voor”, zo vindt Corton. “Daarnaast, je moet niet vergeten dat voor jongeren van nu, maar ook voor oudere muziekliefhebbers, albums van vele jaren geleden – zelfs klassiekers – ook volledig nieuw kunnen zijn. Of dat vergeten albums ineens herwaardering kunnen krijgen. Ik liep onlangs in het Van Gogh Museum, stond ademloos te kijken naar de studies van Van Gogh en werd ontroerd door de gedachte dat mensen in zijn tijd het helemaal niks vonden, terwijl wij het nu prachtig vinden. Hoe veel muziek van nu zou er door ‘de kenners’ verworpen worden, die over vele jaren ineens eeuwigheidswaarde blijkt te hebben? Ik vind het een fascinerende gedachte dat sommige cd’s die nu in een doos verdwijnen omdat we er niks aan vinden er over tientallen jaren weer uit worden gehaald. Dat een volgende generatie het beluistert en het wél te gek vindt.”

Gemeenschap
Cortonville is een onafhankelijk platform en wordt (deels) gefinancierd door zogenaamde ‘founding villagers’, die het project kunnen steunen met een investering van 25 euro. “Best een spannend idee, want je vraagt mensen mee te bouwen en te investeren aan iets waarvan je alleen vooraf maar kan zeggen ‘het wordt echt te gek’. Gelukkig blijken veel mensen wel het vertrouwen te hebben dat Cortonville de donatie waard is. Die ‘investeerders’ krijgen er niet alleen een mooie site voor terug, maar ook privileges. Inmiddels hebben we al een speciaal concert van Greg Holden gehad in de Wisseloord Studio voor ‘founding villagers’, organiseren we voor hen een lanceringsfeestje met De Staat en staat volgende week een event met Bombay Show Pig in Kytopia op de agenda. Daarnaast moet Cortonville ook in de meest letterlijke zin van het woord een dorpje gaan worden. Een gemeenschap waar niet alleen ik, maar ook andere mensen hun ding kunnen gaan doen. Zo gaat Albert Deinum van Kauffmann’s Guitar Store binnen Cortonville onder de vlag ‘Kaufmann’s String Theory’ in beeld en geluid op zoek naar gitaarverhalen. Samen met Rob Winter heeft hij bijvoorbeeld een fantastisch filmpje gemaakt over het geluid van Brian May. Sanne Kraaijkamp gaat het tattoo-gedeelte op zich nemen, zelf doe ik het kunstgedeelte vooralsnog. We starten daarbinnen met een interview met Dave de Vries, die fantastische dingen doet voor DC en Marvel. Op termijn willen we ook radio en televisie gaan maken en willen we het land in, zodat mensen Cortonville ook daadwerkelijk kunnen bezoeken. Denk aan events zoals concerten van bekendere namen gekoppeld aan optredens van bands uit de Demodock. Als gezegd, we praten met festivals en over een eigen podium. Die laatste zaken zijn natuurlijk vooralsnog vooral plannen, maar de gesprekken zijn gaande en ik weet eigenlijk wel zeker dat het er gaat komen. Zodat Cortonville daadwerkelijk een ‘multimediaal platform’ wordt en niet slechts een website.”

Cortonville is te vinden op:  www.cortonville.nl