×

Interview

27 augustus 2010

Ed Kowalczyk gaat solo en is weer Alive

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: V2

Hoewel de breuk met zijn oude band Live officieel nog niet definitief is, lijkt het er toch op dat Ed Kowalczyk na zijn Open Wings Broken Strings tour, Live volledig uit zijn hoofd heeft gezet. Als ‘de stem’ van Live was hij bepalend voor de sound van de band en op zijn solodebuut Alive horen we vooralsnog geen duidelijke koerswijziging. Maar met herwonnen kracht en een nieuwe band is hij klaar om te laten zien en horen dat hij nog steeds ‘alive’ is en dat zijn stem en nummers nog niets aan overtuigingskracht hebben ingeboet.

Written in Music spreekt Ed Kowalczyk in het Swissôtel in Amsterdam over zijn nieuwe album, de naderende concerttour en onvermijdelijk over zijn oude band Live. Terwijl op de achtergrond het allernieuwste nummer Stand van zijn het album Alive door de hotelkamer schalt, zit de enthousiaste zanger haast meditatief met zijn ogen dicht de melodielijn en drumstructuur te analyseren. Nadat deze potentiële stadionrocksong en meezinger is afgelopen is zijn aandacht volledig gericht op het interview en wordt het tijd voor een aantal serieuze vragen.

Ed Kowalczyk foto 6

WiM: Kun je voor eens en voor altijd duidelijk maken waarom je ervoor hebt gekozen om de band Live te verlaten en solo te gaan? Er gaan namelijk de wildste geruchten rond, zo zou je bij Pinkpop 2009 extra geld hebben geëist omdat je de leadzanger was.
In de kern komt het er op neer dat ik al een tijdje aan het zoeken was naar manieren om weer progressie te boeken als artiest en performer. Na een periode van ongeveer twintig jaar in dezelfde situatie begon ik te merken dat ik mijn interesse verloor en ik een nieuwe uitdaging nodig had. Wat alle roddels en geruchten betreft, daar wil ik niet te veel over zeggen. Laat ik het erop houden dat mijn keuze niet echt breed gedragen werd. Het was geen populaire maatregel en dat leverde helaas veel weerstand op, met alle gevolgen van dien. Maar ik focus mij liever op de positieve dingen en richt mij graag op dit fantastische nieuwe hoofdstuk in mijn carrière met mijn nieuwe band. We hebben pas vier optredens gedaan, waarbij drie in Nederland en het is geweldig om te ervaren hoe enthousiast de fans reageren en dat de interesse er dus nog steeds is na al die tijd.

WiM: Vorig jaar speelde je solo een semi-akoestische set met een strijkkwartet op Parkpop, is het idee voor het nieuwe album Alive daaruit voortgekomen?
Ik zat toen al midden in het schrijfproces en ik kreeg erg veel inspiratie door de oude nummers terug te brengen naar de basis. Ik had zoiets nog nooit gedaan. Natuurlijk had ik wel eens een paar akoestisch nummers gespeeld bij een radioshow of optreden maar dit was een complete set. Ik vond het te gek om te doen en werd daar zeer creatief van. Desondanks begon het rockhart in mij weer te kloppen en wilde ik na een paar weken weer terug naar het harde geluid, soms moet je gewoon rocken! (lacht). Ik denk wel dat ik soms nog van die speciale akoestische sessies zal blijven gaan doen, ook omdat zowel het publiek als ik er echt van genieten. Door deze afwisseling blijf je scherp en fris omdat je continue moet schakelen.

WiM: Vervolgens weet je met het schrijven van nieuw materiaal dat je weer wilt gaan touren en dus ook een nieuwe band moet gaan formeren. Hoe is dat proces verlopen?
Ik moet zeggen dat ik erg gelukkig ben met deze nieuwe band, die eigenlijk uit het niets kwam. Ik belde mijn vriend C.J. Erickson, een goede producer uit Austin en hij vroeg mij om naar hem toe te komen want hij had een uitstekende groep muzikanten voor mij bij elkaar gezocht. Ik vertrouwde hem volledig. En inderdaad, hij had geen woord teveel gezegd. Al na de eerste repetitie in Austin en toen wist ik meteen dat we een goede band hadden. We deden veel nieuwe nummers en ook herinterpretaties van oude nummers. Er was een nieuwe energie, zelfs de oude nummers klonken we weer als nieuw, anders. Voor mij als een artiest is het belangrijk dat ik kan genieten. Als ik geniet dan slaat dat vaak over op het publiek en hebben we een prachtige avond!

Ed Kowalczyk foto 1

WiM: Op de laatste paar albums van Live (het Live in Paradiso-album uitgezonderd) leek de spirit en het heilige vuur toch langzaam doch zeker te doven. Deze energie is weer helemaal terug op het nieuwe album.
Absoluut, dat vinden de fans ook! Veel mensen die vroeger ‘verliefd’ zijn geworden op mijn stem, die herkennen nu weer die oude energie in een nieuw jasje, met een nieuwe benadering en een nieuwe band. De laatste jaren met Live sloop er toch een zekere routine in en dat is eigenlijk het ergste wat je als artiest kan overkomen.

WiM: Maar vaak zie je zoiets pas achteraf en eigenlijk te laat.
Zeker, op het moment dat je iets maakt vind je het vaak het beste dat je ooit gemaakt hebt, kijk je er vijf jaar later op terug dan zie je het in een compleet ander perspectief… Als ik bijvoorbeeld nu terugkijk op Birds Of Prey dat besef ik dat ik toen lang niet zo scherp en gefocust was als ik nu ben.

WiMNummers op het album zoals Drive, The Great Beyond en Rome klinken weer geïnspireerd. Hoe schijf je jouw teksten en waar haal je de inspiratie momenteel vandaan?
Ik schrijf mijn teksten altijd zo dat mensen geïnspireerd kunnen raken, net zoals een band als U2 vaak doet. Er zit vaak een boodschap in. Ik ben trots op deze plaat, het is een persoonlijk album met een universele boodschap. Het thema op de plaat is ‘geloof in jezelf, kies voor jezelf en doe wat je gevoel je ingeeft’. In het nummer The Great Beyond zing ik ‘sometimes you got to write your own songs if you want to sing’. Dat nummer gaat over het feit dat als je niet meer wordt geïnspireerd door nummers van anderen, dat je dan zelf nummers durft te schrijven. Altijd als je zanger of band begint dan heb je altijd het gevoel dat je iets doet wat nieuw is en anderen kan inspireren. Rome is een ode aan deze prachtige stad vol inspiratie en artistieke schoonheid. Ik was er nog nooit geweest! Vooral het Vaticaan en de vele musea, maakten veel indruk op mij! Een onvergetelijke ervaring en voor mij persoonlijk één van de hoogtepunten op het album.

WiM: Nog even over de albumtitel Alive?…
Ik weet waar je op doelt. Je zou het kunnen opvatten als een ironische verwijzing naar mijn oude bandnaam maar ik wilde dit album echt zo noemen, puur en alleen omdat het voelt alsof ik herboren ben, de levenskracht is gelukkig weer helemaal terug!

WiM: Toch nog even een kritische noot, de plaat klinkt toch nog als de band Live en dus niet echt vernieuwend. Is dit een bewuste keuze?
Zo schrijf ik nu eenmaal. Deze stijl past goed bij mij en tevens probeer ik de nummers zo te schrijven dat ze de meeste impact hebben.

WiM: Wat vinden de overgebleven leden van Live van je nieuwe album?
…(stilte)…Geen idee eigenlijk!

WiM: Welke hedendaagse artiesten inspireren jou, wat vind je zelf goede muziek?
Dan denk ik aan bands als The Killers, MGMT en Kings of Leon. Toen ik deze plaat maakte wilde ik dat de nummers net zo fris klonken als het laatste album van Kings Of Leon (Only By The Night). Ik vind nu ook dat mijn debuutalbum een goede live-sound (lacht) heeft. Al weet ik dat ik met deze opmerking in de problemen kan komen!

WiM: Je begint aan een uitgebreide tour met je nieuwe band en bent in Nederland zelfs zes keer te bewonderen!
Klopt, Live is in Nederland altijd met veel enthousiasme ontvangen en ik heb hier veel fans dus kom ik er graag vaak spelen. We spelen ook in Antwerpen, Skandinavië en daarna volgt een uitgebreide tour door de Verenigde Staten. We hebben er veel zin in!

WiM: Hoe ziet jouw toekomst eruit? Blijf je het liefst solo actief?
Ik wil inderdaad graag nog meer soloalbums uitbrengen maar ik leef van dag tot dag en sta ook open voor leuke samenwerking met andere artiesten, dat houd je scherp. Ik wil bijvoorbeeld graag nog eens met Tom Morello (Rage Against The Machine) samenwerken!

Ed Kowalczyk live in Nederland:

28-08: Bavaria Open Air, Lieshout
29-08: Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht
01-09: Paradiso, Amsterdam (uitverkocht)
03-09: Parkstad Limburg Theater, Heerlen (uitverkocht)
04-09: Melkweg, Amsterdam
05-09: Oosterpoort, Groningen