×

Interview

10 november 2010

Verrassende gasten op het nieuwe album van Souad Massi

Ik sprak Souad Massi vorig jaar voor het eerst na haar energieke optreden tijdens Amsterdam Roots Festival 2009. Ze was bezig met een nieuw album en gaf mij toen een primeur door te vertellen dat er op deze plaat een duet zou komen te staan met niemand minder dan Paul Weller! We zijn nu ruim een jaar verder en het langverwachte album Ô Houria is sinds maandag 8 november te koop, inclusief inderdaad een mooi duet met Paul Weller. Written in Music spreekt de enthousiaste en goedlachse zangeres over haar nieuwe album en de totstandkoming van de verrassende samenwerkingsverbanden op Ô Houria.

Massi 2

WiM: Het beloofde en in één take opgenomen duet met Paul Weller, ‘Let Me Be In Peace’ is een korte, doch fraaie afsluiter van het album en wordt in Engeland als bonustrack aan het album toegevoegd. Hoe is eigenlijk deze unieke samenwerking tot stand gekomen?
Paul Weller blijkt al jaren een grote fan van mijn muziek te zijn en toen we elkaar ontmoeten stelde hij voor om samen iets op te nemen. Ik voelde mij uiteraard vereerd en ben toen het drukke schema van ons beiden het eindelijk toeliet naar zijn studio in Londen gegaan. Het was een geweldige, maar ook grappige ervaring. Hij zat rustig piano te spelen achter zijn vleugel en toen ik zei dat ik de melodie prachtig vond, gaf hij mij de opdracht om er meteen maar een tekst bij te bedenken. Op zo’n moment kijk je toch wel even raar op. Ik bedoel, Paul is zelf ook een uitstekende tekstschrijver dus als hij zoiets vraagt wil je zijn vertrouwen in jou niet beschadigen. Uiteindelijk was het een heel natuurlijk schrijfproces en was het nummer binnen een paar uur klaar.

WiM: Een andere verrassende gast op het album is oud-speler Mehdi Habbad van de band Speed Caravan. Hoe kwam je bij hem terecht?
Dat is ook een mooi verhaal. Ik sprak hem bij zijn optreden met Speed Caravan tijdens, jawel…Amsterdam Roots 2009 en toen heeft hij mij zijn telefoonnummer gegeven met de begeleidende tekst ‘bel mij maar als je samen iets wilt doen’. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en hem een paar weken later in Spanje, waar hij woont, opgebeld, waarna hij meteen net zo enthousiast klonk als in Amsterdam. Hij doet mee op de nummers op de nummers All Remains To Be Done en A Letter to … Si H’Med.

WiM: Ô Houria is bovenal een zeer gevarieerd album geworden met een steeds meer internationaal klinkend geluid. Is dat een bewuste keuze?
Die variatie in mijn muziek heb ik altijd wel gehad, ik houd van het combineren van diverse stijlen die mij vervolgens weer inspireren. Ik merk wel dat ik het steeds leuker vind om in het Engels te zingen. Natuurlijk zijn Arabisch en Frans de talen waar ik mij eenvoudiger ik kan uitdrukken maar mijn Engels wordt steeds beter. Wellicht dat ik in de toekomst zelfs eens een compleet Engelstalig album uitbreng? Ô Houria ademt echter vooral de Franse sfeer, natuurlijk mede door de productie van Michel Françoise en het duet met Francis Cabrel.

WiM: Ga je ook toeren met dit nieuwe album? Oftewel, wanneer kunnen we je weer bewonderen in Nederland?
Vanaf november speel ik in Genève en veel in België en vooral Frankrijk. In de lente van 2011 wil ik graag ook Nederland aandoen voor één of meerdere concerten.

WiM: Zie je jezelf nog iets anders doen in de toekomst naast muziek maken en optreden of zie je dit als jouw ‘missie’ in dit leven?
Massi 1
Mijn man wil geen derde kind meer (lacht), dus dan richt ik mij graag op de muziek. Ik vind het nog steeds geweldig om mijn nummers live te spelen voor een enthousiast publiek en geniet en leer ook veel van de ontmoetingen met andere muzikanten. Voorlopig ben ik erg trots op dit nieuwe album en ga ik eerst lekker toeren met mijn band. Ik heb er veel zin in!