×

Recensie

19 oktober 2021

Tom Petty, Somewhere You Feel Free: The Making Of Wildflowers

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warner Bros

Na de heruitgave van Tom Petty’s meesterwerk Wildflowers als dubbelaar, zoals het album officieel ooit bedoeld was, komt er een jaar later nu een fraaie documentaire over het ontstaan van dat album. De gerenommeerde regisseur Mary Wharton, die eerder onder meer de bekroonde muziekdocumentaires Sam Cooke: The Legend en Joan Baez: How Sweet The Sound maakte, stond aan het roer van de bijna anderhalf durende film.

De uitgave van de dubbel-LP versie van Wildflowers, met de volledige 25 songs tellende tracklisting, was de grote droom van Petty waar hij de jaren voor zijn onverwachte dood in oktober 2017 optimaal mee bezig was.

De grote verrassing kwam bij het uitzoeken van alle extra opnamen die er naast de officiële 25 Wildflowers songs nog meer opgenomen waren. Zowel in de studio als live. Daarbij werd beeldmateriaal gevonden dat in de studio gemaakt was tijdens de opnamen. Voor Wharton was dat het begin van de documentaire Tom Petty, Somewhere You Feel Free: The Making Of Wildflowers.

Daarnaast interviewde ze producer Rick Rubin, gitarist Mike Campbell en toetsenman Benmont Tench gezamenlijk en sprak ze bassist Howie Epstein en drummer Steve Ferrone afzonderlijk naast tal van betrokkenen. Ook (oud) Heartbreakers drummer Stan Lynch, die eigenlijk met Wildflowers uit de band vertrok, is gesproken.

Tom Petty, Somewhere You Feel Free: The Making Of Wildflowers is een erg interessante en inhoudelijke documentaire geworden uit een bijzondere periode uit Petty’s leven. Het maken duurde met tussenpozen zo’n anderhalf jaar en was tevens en periode dat Petty zag dat zijn huwelijk na ruim twintig zijn einde naderde. In de teksten voorziet hij wat er aan het gebeuren is en wat de gevolgen zullen zijn.

In alle interviews, ook die met Petty zelf ook uit die tijd, was duidelijk dat hij met Wildflowers echt muzikaal iets anders wilde. Even geen Jeff Lynne meer achter de knoppen, de ELO man die zowel Petty’s eerste soloalbum Full Moon Fever als het Tom Petty and the Heartbreakers album Into The Great Wide Open had geproduceerd.

Met Rubin erbij kreeg de pure sound de overhand en hoewel Petty muzikaal echt even een andere kant op wilde dan alles wat hij de jaren daarvoor met The Heartbreakers, de band waar hij al 20 jaar albums mee maakte en de wereld over trok, al had gedaan, bleek al snel dat hij niet onder zijn maten kon. In de docu worden de rollen van vooral Campbell en Tench (wat een voortreffelijke muzikanten, die elke Petty song rijker maken) wel heel erg duidelijk. Ook de rol van Epstein, nog meer als backup-singer dan als (bas)gitarist, staat Petty fraai stil. Kijk ook de fraaie live-beelden waarin Petty en zijn band Byrds klassieker It Won’t Be Long moeiteloos langs de hoge The Byrds meetlat trekken.

Dat Wildflowers een meesterwerk is en dat de dubbele editie nog meer glans geeft aan de legendarische status van het album bespraken we hier al uitgebreid eerder. Wat deze documentaire zo bijzonder maakt is dat Wharton naast het tonen van alle geweldige beelden uit de studio, waar de sfeer uitzonderlijk relaxt tegelijk super geconcentreerd is, en prachtige livebeelden ook iedereen de tijd en ruimte geeft zijn verhaal te doen.

Natuurlijk wordt nu duidelijk waarom Lynch niet op het album meespeelde en zelfs helemaal uit The Heartbreakers verdween. Dat de stroom van geweldige liedjes voor het album schrijven ‘even’ werd onderbroken om nog twee songs op te nemen voor de Greatest Hits (om het MCA tijdperk af te sluiten) en daar met Mary Jane’s Last Dance een enorme hit uit voortvloeide. Ook duidelijk wordt waarom er uiteindelijk toch een enkel album verscheen. En nog zoveel meer…

Wel verrassend dat er helemaal niet gesproken wordt over de rol van de ook al veel te jong overleden arrangeur/dirigent Michael Kamen. Hij was het die met de emotionele arrangementen voor Good To Be King en (officieuze albumafsluiter) Wake Up Time ook een nadrukkelijke stempel op de emoties van de songs en het album drukte.

Dat Petty nog steeds reusachtig gemist wordt, is zeer duidelijk te merken in de gesprekken met Campbell en Tench. En natuurlijk is dat niet raar nadat de mannen 40 jaar met elkaar onderweg waren, meer met elkaar dan bij hun gezinnen. En Petty had niet alleen een wonderlijk gevoel voor het schrijven van schijnbaar simpele maar oh zo doeltreffende en briljante popsongs maar had tevens een warme en geestige persoonlijkheid en de mannen waren de beste vrienden.

De ruwere akoestische versies van de songs komen in de studio sessies optimaal voorbij en wederom word je gegrepen door de teksten die zo voorspellend waren. En hoe simpel ze soms ook klinken (In the middle of his life, He left his wife. And ran off to be bad. Boy, it was sad), zo meesterlijk weet Petty zijn leven te benoemen. Met het meesterlijke Wake Up Time, opgesierd met een tranentrekkend mooi arrangement, en de wetenschap van alles wat volgde als fenomenaal slot van het album.

You follow your feelings, you follow your dreams
You follow the leader into the trees
And what’s in there waiting, neither one of us knows
You gotta keep one eye open the further you go
You never dreamed you’d go down on one knee, but now
Who could have seen, you’d be so hard to please somehow
You feel like a poor boy, a long way from home
You’re just a poor boy, a long way from home

And it’s wake up time
Time to open your eyes
And rise and shine

You spend your life dreaming, running ’round in a trance
You hang out forever and still miss the dance
And if you get lucky, you might find someone
To help you get over the pain that will come
Yeah, you were so cool back in high school, what happened?
You were so sure not to have your spirits dampened
But you’re just a poor boy alone in this world
You’re just a poor boy alone in this world

And it’s wake up time
Time to open your eyes
And rise and shine

Well, if he gets lucky, a boy finds a girl
To help him to shoulder the pain in this world
And if you follow your feelings
And you follow your dreams
You might find the forest there in the trees
Yeah, you’ll be alright, it’s just gonna take time, but now
Who could have seen you’d be so hard to please somehow
You’re just a poor boy a long way from home
You’re just a poor boy a long way from home

And it’s wake up time
Time to open up your eyes
And rise and shine
‘Cause it’s wake up time
Time to open your eyes
And rise and shine

Wharton heeft wederom een veelomvattende en intrigerende documentaire gemaakt die niet alleen veel over het ontstaan van Wildflowers vertelt maar tevens over Petty zelf (ook zijn oudste dochter komt veelvuldig aan het woord) en de muzikanten en producer die het album tot zo’n meesterwerk maakten. Absolute must-see.

De film draai eenmalig op 20 oktober 2021 in de volgende zalen:

Kinepolis Almere

Kinepolis Breda

Kinepolis Den Bosch

Kinepolis Dordrecht

Kinepolis Emmen

Kinepolis Enschede

Kinepolis Groningen

Kinepolis Haarlem

Kinepolis Hoofddorp

Kinepolis Jaarbeurs Utrecht

Kinepolis Leidschendam

Kinepolis Spijkernisse

Kinepolis Zoetermeer