×

Recensie

10 juli 2016

Primal Scream – Screamadelica live

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Eagle Rock

De Primal Scream-klassieker Screamadelica uit 1991 is in vele gedaantes uitgebracht de afgelopen 25 jaar en onlangs verscheen voor de Europese markt alsnog de registratie van het concert in de London Olympia (26 november 2010) die elders in de wereld al lange tijd op dvd verkrijgbaar was.

In 2010, 2011 brachten de Schotten Screamadelica, hun legendarische mix van rock, soul, dub, dance en gospel regelmatig live, ter gelegenheid van de (bijna) twintigste verjaardag van deze baanbrekende plaat. Op 26 november 2010 speelde Primal Scream het album voor de eerste keer in zijn geheel live en het leverde een memorabele avond op.

Vanaf het moment dat de show begint, middels een gigantische projectie van barstend glas en het hierna verschijnende ‘Screamadelica-logo’ tot de communale samenzang van Come Together, tien nummers later, is het een mooie, rijke ervaring. Een die terugvoert naar de optimistische vroege jaren negentig, toen het trippy Screamadelica een sensatie was; een plaat die de crossover van dance en indie/rock dichterbij bracht, een plaat die overal werd gedraaid; tijdens zowel club nights als bij chillout- en after parties en niet te vergeten een plaat die volledig aansloot bij de belevingswereld van menige softdrugs- of XTC-gebruiker.

Versterkt met een gospelkoor, een kopersectie en een dikke lichtshow baant Primal Scream zich met verve een weg door de eigen klassiekers. De wat onbekendere tracks als de ingetogen rock/soulballad Damaged, het spacey I’m Coming Down, het prachtig ijle Inner Flight en het elektronisch getinte, catchy Don’t Fight It Feel It geven het concert extra diepgang en variatie en laten horen dat het ook weleens goed kan zijn niet alleen voor de singles te gaan maar juist voor de totale albumervaring, iets wat het huidige zap-tijdperk steeds zeldzamer wordt.

Wel is het zo dat Primal Scream tijdens die 20 jaar Screamadelica-tour de volgorde van de songs aanpaste om zo aan het einde te kunnen pieken met het supertrio Higher Than The Sun, Loaded en Come Together. Het publiek is in de Olympia de hele avond al zichtbaar in de zevende hemel, bij deze laatste songs blijkt eens te meer wat Screamadelica anno 2010 nog meer kan losmaken.

Na deze weldadige trip brengt Primal Scream als bonus nog een rock and roll set. Wat opvalt is dat deze set in de Olympia langer is dan bij (sommige) latere concerten van de tournee, hetgeen met te maken zal hebben met de filmopnamen van die avond. De rock set, met ruigere gitaartracks uit de jaren 1994-2008 , laat overduidelijk de donkere en vuige kant van de band horen. Songs als Burning Wheel, Rocks, Swastika Eyes en Accelerator staan altijd garant voor opwinding en gedrevenheid en in de Olympia is het niet anders, al is het wel even vreemd om kort na de kleurrijke, positieve trip van Screamadelica een track als Shoot Speed / Kill Light vanaf het podium te horen gieren. Maar binnen het rijke muzikale universum van Primal Scream voelt dit nog steeds natuurlijk aan.

Tracklisting Screamadelica live:

 1. Movin’ On Up
 2. Slip Inside This House
 3. Don’t Fight It, Feel It
 4. Damaged
 5. I’m Comin’ Down
 6. Shine Like Stars
 7. Inner Flight
 8. Higher Than The Sun
 9. Loaded
 10. Come Together

Rock set:

 1. Accelerator
 2. Country Girl
 3. Jailbird
 4. Burning Wheel
 5. Suicide Bomb
 6. Shoot Speed / Kill Light
 7. Swastika Eyes
 8. Rocks