×

Recensie

Alternative

24 oktober 2021

Primal Scream –

Demodelica

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

Demodelica Primal Scream Alternative 4 Primal Scream – Demodelica (dubbelvinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

De uit 1991 afkomstige Primal Scream klassieker Screamadelica krijgt dit najaar vorstelijke heruitgaven. Niet alleen een prachtig uitgevoerde boxset met alle 12 inches met remixen, plus een tiende 180 grams schijf met niet eerder uitgebrachte remixen en een dubbel picturedisc van het originele album maar ook het nooit eerder uitgebrachte Demodelica.

Demodelica, de titel zegt het al, is gevuld met demo’s van tracks die later in een andere vorm op Screamadelica verschenen. Het derde album van de Schotse band bleek de overstap van hun meer door garagerock en psychedelica beïnvloede indierock sound naar een door (acid)house doortrokken sound. Met de legendarische DJ Andy Weatherall als producer kwam een onvervalste klassieker tot stand.

Natuurlijk was ook de timing subliem. De rave-cultuur was in volle glorie opgekomen en ook het alternatieve publiek had de (destijds) progressieve muzikale stroming volop ontdekt (en de erbij ‘behorende’ drugs). Weatherall werd door bandleider Bobby Gillespie (zang) binnengehaald op basis van zijn DJ skills, die altijd weer enorm divers waren. (Gillespie en Weatherall vonden hun gemeenschappelijkheid in Thin Lizzy, dub-reggae, Mott The Hoople en disco).

De opzet van Screamadelica lag eigenlijk in de handen van Weatherall die geen ervaring als producer had. Hij kreeg de vrije hand om van de opgenomen demo’s eigenlijk nieuwe tracks te maken. Eigenlijk dus strofen muziek naar iets nieuws te bewerken. Weatherall omarmde het idee als een muzikaal kunstenaar en creëerde een volledig nieuwe muzikale wereld.

De grootheid van Weatherall kwam met Screamadelica in volle glorie tot stand. Hoewel de basistracks van de band al een zeer bijzondere nieuwe richting aangaven toverde Weatherall er iets magisch uit. Met het verschijnen van Demodelica horen we waar de band al mee bezig was en waar Weatherall de sound verderop duwde.

Luister alleen al naar een Isle Of Dogs Home Studio opnamen van I’m Comin’ Down of de Hackney demo van Movin’Op Up en krijgt een mooie inzage in het werkproces. Dat Gillespie en co meer soul in hun sound wilden hebben, met toffe achtergrondzangeressen en al, bleek de eerste ommekeer al voor elkaar te krijgen. De eerste work-in-process remixen geven op Demodelica ook al aan dat de band vol de andere muzikale op gaat. Weatherall duwde nog even flink verder door.

Demodelica is een fijne registratie in het proces van totstandkoming van Streamadelica. Een beetje overbodig op dubbelvinyl gezet (qua lengte van de tracks was dat niet echt nodig) maar wel fantastisch verpakt en met mooie woorden van muziekjournalist Jon Savage als een absolute meerwaarde, is Demodelica een (vinyl)album dat prachtig op het originele album aansluit.

Kant A:

 1. Come Together (Jam Studio Monitor Mix)
 2. Damaged (Hackney Studio Demo)
 3. Movin' On Up (Hackney Studio Demo)

Kant B:

 1. Higher Than The Sun (Isle Of Dogs Home Studio)
 2. Higher Than The Sun (Jam Studio Monitor Mix)
 3. I'm Comin' Down (Isle Of Dogs Home Studio)
 4. I'm Comin' Down (Jam Studio Monitor Mix)

Kant A:

 1. Don't Fight It, Feel It (Isle Of Dogs Home Studio)
 2. Don't Fight It, Feel It (Isle Of Dogs Hypnotone Mix)
 3. Don't Fight It, Feel It (EMI Publishing Studio Mix)
 4. Inner Flight (Hackney Studio Vocal Mix)
 5. Inner Flight (Henry Accapella Jam Studio)
 6. Inner Flight (Jam Studio Monitor Mix)

Kant B:

 1. Shine Like Stars (Jam Studio Monitor Mix)
 2. Shine Like Stars (Eden Studios Demo)
 3. Screamadelica (Eden Studios Demo)