×

Concert

06 maart 2015

Zeer overtuigende Father John Misty overtreft verwachtingen

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bella Union

Op basis van zijn sublieme tweede album als Father John Misty waren de verwachtingen al hooggespannen maar in alles wat Josh Tillman en zijn band afgelopen donderdag 5 maart lieten horen werd wel heel duidelijk: 2015 wordt absoluut het jaar van Father John Misty!

De 6 koppige band die Josh Tillman, de echte naam van de zanger/componist die na een trits albums onder zijn eigen naam het alter ego Father John Misty aannam en daarmee de wereld aan het veroveren is, mee had genomen was van grote klasse. De rijke arrangementen van de twee albums werden in een kleinere setting net zo sterk voor het voetlicht gebracht. Tillman zelf was het absolute middelpunt van het concert, zeker niet doordat hij met zijn sterke fysiek en zijn gevatte commentaren het publiek overwon. Zijn geweldige stem vloerde iedereen die in de stijf uitverkochte zaal aanwezig was. Sinds John Grant niet een man gehoord die zo geweldig kan zingen. Ronduit adembenemend en kippenvel bezorgend.

De fraaie collectie songs die ze speelden bracht het beste in de band en Tillman boven. Vrijwel het gehele nieuwe album I Love You Honeybear, kwam voorbij waarbij Holy Shit, When You’re Smiling en een fraai ingetogen Bored In The USA er gelijk uitsprongen. Natuurlijk werden songs als Hollywood Forever Cemetary Sings, Nancy From Now On en Every Man Needs A Companion van het eerste album Fear Fun niet vergeten. IJzersterk hoe Tillman en zijn muzikanten steeds op de exact juiste momenten extra energie in de songs bliezen en daardoor optimaal het publiek wisten te raken. De fraai gekozen cover van Leonard Cohen’s I’m Your Man, voordat het concert met Holy Shit eindigde, paste volledig in de set.

Dat Tillman met I Love You, Honeybear niet alleen een van de allermooiste liefdesalbums ooit heeft gemaakt (het is de muzikale liefdesbrief aan zijn vrouw Emma) maar de songs ook live tot grote hoogten weet te brengen maakt Father John Misty absoluut de man om in 2015 optimaal in de gaten te blijven houden. Met een stem die zo overweldigend mooi is, en niet alleen in de gloedvolle ballads maar ook in de steviger tracks strak overeind blijft, kan hij niet anders als de grote ster van dit jaar worden.