×

Concert

17 maart 2014

Young Vips Tour 2014: Rodríguez & Van der Vlugt

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Zaterdagavond 15 maart presenteerde het Leidse Hot House, een succesvol, klein jazzpodium met een rijk verleden, de Young Vips van 2014. Elk jaar kiezen een aantal programmeurs van de beste jazzclubs van ons land veelbelovende muziektalenten uit, die behalve muzikant ook componist zijn. Dit jaar zijn dit Miguel Rodríguez en Floris van der Vlugt. Beide muzikanten timmeren hard aan de weg in de Nederlandse jazzscene en dit jaar toeren zij door Nederland met hun eigen bands en brengen zijn hun eigen composities ten gehore, in het kader van dit Young Vips-project.

Pianist Miguel Rodríguez komt uit Madrid, studeerde in Rotterdam en Amsterdam en is daarna nooit meer weggegaan uit ons land. Hij speelt o.a. met Benjamin Herman, Maarten Hogenhuis, en tijdens dit concert met zijn Spaans-Italiaans-Duitse kwartet waarmee hij de multiculturele kant van zijn achtergrond naar voren brengt.

Saxofonist Floris van der Vlugt studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en speelde onder meer bij Room Eleven, de Felix Schlarmann Group, Wicked Jazz Sounds en Amsterdam Jazz Orchestra. In 2012 richtte hij Windkracht 7 op: een zevenkoppig jazzgezelschap dat het contrast opzoekt in de veelvoud van stijlen die zij omarmt, variërend van rock, swing, tot klassiek en free jazz.

Miguel Rodríguez opende deze avond ten overstaan van een aardig gevulde zaal met een amicale sfeer. Zijn kwartet werd voor deze gelegenheid gevormd door Luciano Poli (bas), Joan Terol (drums), Ruven Ruppik (percussie) en Maria Marin (flamencozangeres). Terol verving de afwezige Francesco de Rubeis, Ruppik verving Miguel Hiroshi. Een uitgeklede versie van het kwartet? Geenszins! Eén voor één zijn dit gedreven muzikanten die een eenheid en interessante bezetting vormen, met een bovengemiddelde aandacht voor ritmiek. Drummer Terol bewees zich een heuse goochelaar achter het drumstel, Marin deed de nuchtere Nederlandse harten smelten met haar gepassioneerde zang en percussionist Ruppik wist de zaal te intrigeren met zijn interessante instrumenten en zette de puntjes op de i.

Het grootste talent was echter overduidelijk Rodríguez zelf die niet alleen indruk maakte met zijn verfrissende composities en gewaagde bewerkingen van klassiekers als Fats Waller’s Jitterbug Waltz, maar vooral in oog en oor sprong als een ware meester achter de toetsen. Spaanse roots, een mix van improvisatie, latin en flamenco, maar bovenal een heel eigen geluid.

Windkracht 7 heeft net het album Drifts uitgebracht en liet daar zaterdagavond ook een groot deel van horen. De zeven muzikanten – Floris van der Vlugt (sopraan- en altsax), Katharina Thomsen (basklarinet), Joeri de Vente (hoorn, viel in voor Morris Kliphuis), Robbert Scherpenisse (trompet/bugel), Reinier Baas (gitaar), Mark Haanstra (bas), Jamie Peet (drums) – bleven in hun uitvoering daarvan dichtbij de studioversies, maar boden de kenners in de zaal ook voldoende verrassingen. Oprichter en bandleider Floris van der Vlugt gaf na afloop van de geslaagde avond aan dat hij er van houdt om het allemaal spannend en levendig te houden. Daarom kregen de muzikanten ook allemaal een andere solo toegewezen, inclusief hijzelf. Zo blijf je scherp en is ieder optreden weer anders.

Van der Vlugt zoekt graag het contrast op, de grens tussen het orkestrale, het vrije en dan weer het tot in de puntjes gearrangeerde. De composities van Windkracht 7, grotendeels van zijn hand, zijn fris en dynamisch en zo was ook het spel van het zevental deze avond. Je kon als luisteraar goed merken dat er een zeldzame, ongedwongen gelijkwaardigheid in deze formatie aanwezig is, maar iedereen toch een onmisbare bijdrage levert en zijn of haar eigen stempel drukt op de muziek en composities. Op de juiste momenten traden de muzikanten één voor één op de voorgrond, lieten met graagte hun kunsten horen en zich om hun virtuositeit en eigenheid bewonderen, om vervolgens weer moeiteloos op te gaan in het geheel.