×

Concert

19 april 2014

Wereldpremière: Snarky Puppy met Metropole Orkest

Geschreven door: Björn Groenen

Het New Yorkse Snarky Puppy en het Metropole Orkest slaan vanavond in het authentieke Energiehuis te Dordrecht hun handen ineen voor bijzondere album- en dvd-opnames. Voorafgaand de opnames die gepland zijn op 19 en 20 april geeft het gezelschap vandaag een try-out, dat tevens crowdfund-evenement is en de wereldpremière. Wat is hier nu zo bijzonder aan? Met het toegangsticket (100 euro) maakt de bezoeker de opname mogelijk. Een pittige toegangsfee. Maar in ruil daarvoor krijg je onder andere het eindproduct thuisgestuurd, heb je de kans om alle musici persoonlijk te ontmoeten, wordt een jamsessie gehouden tussen de sets, krijg je een preview van de opnames na de mix te zien.

In de concertzaal wordt het publiek naar hun plaats geleid omringd door camera’s, kabels, mengpanelen, instrumenten, standaards, podiumdelen én musici van Snarky Puppy en het Metropole Orkest. Bassist en bandleider Michael League vertelt tijdens zijn introductie over de smetteloze samenwerking met het Metropole Orkest onder leiding van dirigent Jules Buckley. Zijn lovende woorden over het orkest brengen voorafgaand het concert hoge verwachtingen met zich mee. De bezoeker kan overigens meeluisteren met een koptelefoon, hij of zij kan daardoor het gemixte zaalgeluid horen. Snarky Puppy is betreft bezetting een aanzienlijk collectief (meer dan 25 bandleden, van wie er dertien het podium in een wisselende bezetting delen), zeker met het Metropole Orkest. Het collectief blijft vanavond wonderbaarlijk in een strakke regie onder leiding van Buckley en League.

Het repertoire voor het komende album is wederom zeer divers; opvallend is dat de blazerssectie, strijkers en percussie meer vrijheid krijgen vergeleken met voorganger We Like It Here (2014, opgenomen in Kytopia Studios). Het collectief blijft in samenwerking met de tweevoudige Grammy winnaar, het Metropole Orkest, toegankelijk en een absolute sensatie om naar te kijken. De lovende woorden van League over het Metropole Orkest zijn dan ook zeer terecht. Het fundament vanuit beide partijen is oerdegelijk en gaat gepaard met briljante solomomenten. Misschien zelfs te perfect.

Snarky Puppy weet vanavond een krachtig spel ten gehore te brengen, maar spaart zichtbaar energie voor de concerten op 19 en 20 april. De progressieve rock is vanavond overigens in verminderde mate te horen en maakt plaats voor basisingrediënten funk, soul en jazz. Het collectief blijft prikkelen van begin tot eind en maakt alle hoge verwachtingen waar. Echter, een discussiepunt zou de koptelefoons zijn tijdens het concert. De bedoeling is uiteraard om een gedegen mix te krijgen van het geheel, maar vanavond viel dat spijtig genoeg tegen. De balans van de mix was simpelweg niet goed. Vandaar de try-out.

Snarky Puppy en het Metropole Orkest spelen op zaterdag 19 april (19.00 en 21.15 uur) en zondag 20 april (19.00 en 21.15 uur) in het Energiehuis te Dordrecht. Snarky Puppy staat ook op 16 mei in Paradiso Amsterdam, 17 mei in Paradox Tilburg en 18 mei in De Oosterpoort Groningen. Daarnaast staat de band voor een speciaal concert op zaterdag 12 juli op het North Sea Jazz Festival.