×

Concert

12 augustus 2019

Wende intens en elektrisch geladen in Caprera

Geschreven door: Edwin Hofman

Wende’s laatste album Mens was een indrukwekkende zoektocht naar hoe mens te zijn tussen alle andere mensen. Het leverde haar niet alleen een wervelende recensie maar ook een top 10-notering in de jaarlijst van Written in Music op. Het is dan ook mooi dat we, na de overrompelende ervaring op Into The Great Wide Open vorig jaar, deze zomer nog een aantal keer de kans krijgen het materiaal van Mens live te horen. Vanavond, zondag 11 augustus, staat Wende in het groen van Bloemendaal, in theater Caprera.

De batterij elektronica en percussie die op het podium staat opgesteld bevestigt dat de opwindende, prikkelende en vooral elektronische muziek van Mens ook vanavond weer in volle glorie voorbij zal komen. De twee krachten die daar voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn, LudoWic en Yan, openen het concert met minimale, licht industriële ambientklanken. Als Wende op het podium verschijnt gaat de muziek over in de meest gepaste en gewenste opener: Deze gin. ‘Een proost op jullie’.

De muziek is vanavond stevig, geregeld hard, zoals gezegd, sterk elektronisch en wordt gebracht door ‘slechts’ drie mensen vanavond, inclusief Wende, die geregeld achter de piano plaatsneemt. De wereld beweegt, van het album La Fille Noyée, uit 2006 alweer, gaat zodoende van orkestraal naar elektronisch. De impact is er niet minder om. Ook Yoga-oefeningen is zo’n heftig beukend piekmoment. De tekst is van Dimitri Verhulst. Vrij me komt eveneens uit zijn pen. Met Wende aan de piano, omlijst door vibrafoon, golvende elektronica en ruisende bomen is het een gevoelig hoogtepunt: ‘Vrij me, voorbij de angst dat jij me zal verlaten’.

Wende’s stem weerklinkt indringend in het bos tijdens het ijzersterke Schone handen, de vintage elektronica zorgt voor extra effect. Wat is mijn plan vandaag? is nog opzwepender en pakkender dan op het album. Reizen, mensen om je heen de wereld zien ingaan, het is Wende bepaald niet vreemd. Een nummer als Buenos Aires is eraan ontleend en ook deze song klinkt live minstens zo sterk als op de plaat. Blijf, de afsluiter van Mens komt, gebracht vanachter de piano, in rood licht, bij het vallen van de schemering krachtig binnen. Het publiek is onder de indruk.

Blijf bij mij
als de winter langs je ruggengraat
Blijf bij mij
als het vriezen door je botten kraakt

wende

‘You are divine…’, het zijn de slotwoorden van een fraaie, nieuwe song die ontstond uit de samenwerking met toneelschrijvers in Londen, een nummer geschreven voor ‘de jongere ik’, aldus Wende. Zoals te verwachten viel, brengt ze ook vanavond het meer dan 100 jaar oude Mensch durf te leven van Jean-Louis Pisuisse voor het voetlicht. Het is een goed gevonden sfeermaker en inhoudelijk op het lijf van Wende geschreven:

Je kop in de hoogte, je neus in de wind
En lap aan je laars hoe een ander het vindt
Hou een hart vol van warmte en van liefde in je borst
Maar wees op je vierkante meter een vorst

De machinale omlijsting bij Heb ik dat nodig bekrachtigt fraai de woordenstroom van Wende. Een stroom die je kunt samenvatten in vier woorden: ‘Dans voor je leven’. De tribune van Caprera joelt. Het is een van de vele hoogtepunten vanavond. Als Wende in de toegiften met sterke teksten van onder meer Dimitri Verhulst en Toon Hermans komt, heeft ze het optreden optimaal verbreed en verdiept. Als de liefde niet bestond, van Hermans is ‘tegen alle rotzooi’ en blijkt achteraf de enige song waarbij de gitaar wordt gebruikt. Het is typerend voor deze dynamische, elektronisch avond. De hand en het hart van Wende voeren echter nog steeds de boventoon. Ze gaat gestaag verder met zichzelf te vernieuwen én herkenbaar te blijven, zoveel is vanavond in Caprera wel duidelijk geworden.