×

Concert

08 oktober 2013

WiM Presents: Tom Baxter

Weergaloze Tom Baxter in Alkmaar (middag)

Geschreven door: Dick Hovenga

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Tom BaxterDe Britse singer-songwriter Tom Baxter was afgelopen weekend in Alkmaar en dat hebben we geweten. Om die mooie oude stad weer eens goed onder de aandacht te brengen had Tom namelijk besloten zijn nieuwe album The Uncarved Block juist daar te presenteren. Nadat het avondconcert razendsnel uitverkocht waren ineens ook alle ogen op het middagmatinee concert gericht. Geheel terecht zoals al snel bleek.

Voor de mooi gevulde zaal had Tom besloten om de matineevoorstelling een mooie doorsnee van zijn 2 tot nu toe verschenen albums en ook songs van zijn nieuwe album The Uncarved Block ten gehore te brengen. Met grote vriend en briljant violist/arrangeur Oli Langford naast zich werd er een prachtige, dik uur durende, set gespeeld die de fraaie schuilkerk omtoverde in de perfecte muziekzaal van Alkmaar.

Met het alom bekende, prachtige Verona als startsein werd een op maat gesneden setlist afgewerkt waarbij de emoties, subtiliteit en opwinding dicht bij elkaar lagen. Juist door het afwisselen van akoestische met elektrische gitaar, die Tom lekker pittig en soms met fijne effecten voorzien, inzette, en de samenwerking met Langford’s prachtige vioolspelTom Baxter kreeg de set een zowel melancholieke als atmosferische, soms heerlijk ruige inslag. Naast bekendere songs als een briljante, elektrische A Night Like This en een heerlijke uitvoering van zijn hit Better en een immer super emotievolle Tell Her Today waren het juist nieuwe songs als Sail Away, Living, Love Is Not Enough en Boy Beneath The Stone die diepe indruk achterlieten.

Naast een prachtversie van de titelsong van het nieuwe album was vervolgens Sugarcane het absolute hoogtepunt van de set van de middag. Niet zoals op de nieuwe plaat op piano gespeeld, maar op elektrische gitaar, klinkt de song nog rijker en indringender en met een majestueuze opbouw en urgentie. Niet zomaar een voorzet van een uitverkocht avondconcert was dit matineeconcert een absolute belevenis.