×

Concert

02 februari 2018

Wasilewski tovert sferen in Tivoli

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Afgelopen week werd jazz- en muziekminnend Nederland getrakteerd op één van de grootste jazz trio’s die Europa en – mag je best zeggen – de wereld rijk is, het Marcin Wasilewski Trio. Op 26 januari waren ze in Paard te Den Haag, op 28 januari in TivoliVredenburg in Utrecht en woensdag 31 januari sloot het trio hun minitour af in het Bimhuis. In Utrecht waren we er bij. Het Poolse top trio bestaat dit jaar maar liefst 28 jaar. Pianist Marcin Wasilewski (1975), Sławomir Kurkiewicz, bas (1975) en Michał Miśkiewicz, drums (1977) ogen echter nog jong, maar toch al zo lang aan de weg timmerend. Allereerst als tieners in het Simple Acoustic Trio en later begeleiders van de vermaarde Poolse landgenoot Tomasz Stanko, zijn ze nog meer tot bloei gekomen onder de huidige naam, dat niet inhoudt dat Wasilewski de leider is, zo legt hij zelf uit. We kunnen ons verheugen op september van dit jaar, met de uitgave van een nieuw live album, zo verklapte Wasilewski ons. De opnamen zijn in 2016 gemaakt tijdens Jazz Middelheim.

In de goed gevulde Cloud Nine, helemaal boven in het imposante Tivoli Vredenburg, opent het trio met Spark Of Life van het gelijknamige, in 2014 uitgebrachte album. Een mystiek intro met donkere klanken en verstild geroffel dat gevolgd wordt door een sprankelende, schilderachtige melodielijn, brengt het luisterend publiek meteen in een spirituele sfeer. Subtiel brengt het trio, dat in hoge concentratie musiceert, meer energie in het mooie arrangement. Een start die gelijk helemaal staat en de klasse laat zien van deze drie grootheden. Bijna ongemerkt gaat het stuk over in het ook zo prachtige en sprookjesachtige Sudovian Dance van het zelfde album, waarop ze begeleid werden door de saxofonist Joakim Milder.

Het trio gaat door met een prachtige bewerking van White Cloud van Jan Garbarek. De compositie is afkomstig van Garbarek’s album met de illustere titel Photo with blue sky, white cloud, windows and a red roof uit 1979. Het ook zo schilderachtige werk van Garbarek past goed in het repertoire van Wasilewski. Het tempo van de bewerking ligt wat hoger dan het origineel, is swingend en pure jazz zonder opsmuk, met een hele gave bassolo van Kurkiewicz, terwijl zijn triogenoten een klein stapje terug doen. Met Three Reflections keren we weer terug naar het eigen werk van Wasilewski, met een heerlijke ballad, waarin we worden meegenomen met een ingetogen thema, dat knap wordt uitgewerkt in de baspartij met syncopen en door het even knappe ritme werk van Miśkiewicz. Hoewel het tempo laag ligt, worden de energie en dynamiek langzaam opgebouwd tot een climax, met de vingervlugge rechterhand van Wasilewski. De drie zijn super op elkaar ingespeeld en voelen elkaar perfect aan.

Austin is ook zo’n knappe compositie van Wasilewski, waarin we meegenomen worden in verschillende muzikale sferen en een fantastische expressie. Het is niet alleen een lust om te horen maar ook om te zien, met hun bewegelijke mimiek en de typische voorover gebogen houding van Wasilewski, als hij geconcentreerd de toetsen van het klavier bespeelt. Het laatste nummer voor de toegift is een mooie bewerking van Actual Proof van Herbie Hancock. Na de verdiende staande ovatie worden we getrakteerd op het legendarische Riders On The Storm van The Doors. Pulserend, met veel energie, sluit het trio dit prachtige concert af. We kijken met spanning uit naar het aangekondigde live album!

Setlist

1. Spark Of Life (M. Wasilewski)
2. Sudovian Dance (M. Wasilewski)
3. White Cloud (J. Garbarek)
4. Three Reflections (M. Wasilewski)
5. Austin (M. Wasilewski)
6. Actual Proof (H. Hancock)
Encore
Riders On The Storm (The Doors)