×

Concert

06 december 2017

Vels Trio verplettert Dingwalls in Camden (Londen)

Op basis van hun, vlak voor de zomer verschenen, debuut EP Yellow Ochre wisten we al dat het Londense Vels Trio een gezelschap was om volop rekening mee te gaan houden, maar dat ze nu al een zaal zo plat konden spelen was toch wel onverwacht.

Afgelopen zondag trad het trio op als live onderdeel van de twee jaarlijkse Another Sundayafternoon at Dingwalls met Gilles Peterson en Patrick Forge als DJ’s. Omgeven door publiek dat vooral wil dansen op dikke jazztracks besloot de band een dikke set te spelen waar gewoonweg niet onderuit te komen viel.

Zoals ze eerder al in een Boiler Room-sessie lieten horen, weten Jack Stephenson-Oliver (toetsen), Dougal Taylor (drums) en Cameron Dawson (bas) exact hoe een groove werkt en waar uitdagende muziekstructuren en verrassende arrangementen het publiek zowel recht in het hart als in de onderbuik kunnen raken. Dingwalls ging in twee sets volledig overstag doordat het trio een set speelde die precies datgene bewerkstelligde.

Die verrukkelijk tracks van hun debuut-EP, zoals de in twee delen opgedeelde titeltrack en het overweldigende Godzilla werden vervolmaakt met een The Wad, een overweldigende nieuwe track, en een aantal knallende remakes van Stepping Into Tomorrow van Donald Byrd en Fishka van Roy Ayers.

Daarnaast had Gilles Peterson de band gevraagd eigen versies te maken van Joanna Grauer’s Frog Child en Barry Miles’ Magic Theatre. De heren maakten er knallende versies van die zich met gemak naast de originelen konden plaatsen. Verrukkelijk hoe het trio alle composities tegemoet trad en met grote overgave op het publiek losliet.

Wat een ongelooflijk vakmanschap, fascinerende instrumentbeheersing, gelardeerd met ontzettend veel talent, passie en energie straalde Vels Trio uit afgelopen zondag. Wat een fantastisch trio om live te zien en wat een belachelijk talentvol drietal ook. Het kan niet anders als dat Vels Trio de wereld in 2018 volledig gaat veroveren.

Setlist Dingwalls, Camden:

1ste set:

  1. Yellow Ochre pt1.
  2. 40 Point
  3. Frog Child (Joanne Grauer)
  4. The Wad

2de set:

  1. Magic Theatre (Barry Miles)
  2. Fishka (Roy Ayers)
  3. Stepping Into Tomorrow (Donal Byrd)
  4. Yellow Ochre part 1 and 2
  5. Godzilla