×

Concert

27 maart 2015

The Gentle Storm raast door de Melkweg

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

De Melkweg beleefde gisterenavond een memorabel optreden van The Gentle Storm: een muziekproject van twee bekende Nederlandse muzikanten uit de metal/progscene: Arjen Lucassen (Ayreon) en Anneke van Giersbergen (The Gathering). De twee brachten onlangs het debuutalbum The Diary uit en voor de fans (waar beiden er behoorlijk wat van hebben, zowel in binnen- als buitenland) vormde dit optreden een uitgelezen kans Arjen Lucassen weer eens live te aanschouwen.

Die kans doet zich namelijk niet zo vaak voor. De man wordt alom geprezen voor zijn werk met Ayreon, maar staat bekend als een verlegen, podiumschuwe muzikant. Hij treedt niet graag op de voorgrond en laat dit liever over aan de artiesten die hij steeds weer weet te enthousiasmeren voor zijn projecten.

The Gentle Storm werd live ten gehore gebracht en daarvoor hadden van Giersbergen en Lucassen een flinke band meegenomen die bestond uit achtergrondzangeres Marcela Bovio en bassist Johan van Stratum (beiden verzorgden met hun band Stream of Passion (waar Lucassen ook ooit deel vanuit maakte) het voorprogramma en toonden daarmee aan een flinke podiumconditie te hebben), de jonge gitariste Merel Bechtold, gitarist Ferry Duijsens, toetsenist en arrangeur Joost van den Broek en drummer Ed Warby.

De set werd mooi opgebouwd met drie ijzersterke binnenkomers (toevallig ook de eerste drie tracks van The Diary: Endless Sea, Heart of Amsterdam en The Greatest Love) waarmee van Giersbergen direct liet horen dat haar zangtalent nog altijd onverminderd aanwezig is. Bovendien maakte haar spontane en vrolijke verschijning en podiumcharisma en de ongelovelijke energie die de band ten toon spreidde dat de sfeer in de zaal er al heel snel goed in zat. Ieder stukje van het podium werd benut en de lange haren vlogen je om de oren.

Arjen Lucassen komt niet graag ten tonele, maar het publiek wist dat hij vanavond zijn gezicht zou laten zien. Halverwege de set kwam hij na het opbouwen van de spanning en het kweken van verwachtingen dan eindelijk het podium op om vervolgens een klein aantal nummers ten gehore te brengen in akoestische setting.

Er kwam behalve het nieuwe werk van The Gentle Storm ook genoeg voorbij voor de fans van het eerste uur: o.a. Strange Machines van the Gathering, een subtiel intermezzo met een cover van Pink Floyd (Wish You Were Here), een nummer van de soloplaat van Anneke van Giersbergen en uiteraard een paar Ayreonuitvoeringen met als hoogtepunt Valley of The Queens van het album Into The Electric Castle.

Het was een lange, gevarieerde set die van begin tot eind vol passie en zelfvertrouwen werd gebracht. De band had zich uitstekend voorbereid en het was absoluut niet te merken dat dit de eerste live-show van The Gentle Storm was. Het leek alsof ze dit al jaren samen deden.

Na de toegift (Fall Out van Devin Townsend Project en de single van The Diary Shores of India) kwam ook Arjan Lucassen nog even het podium op, met in zijn armen zijn geliefde hondje Hoshi. De gelukkige gezichten op het podium en in de zaal spraken boekdelen: het was een zeer geslaagde avond met een ontzettend positieve vibe.

Setlist:

 1. Endless Sea
 2. The Heart of Amsterdam
 3. Brightest Light
 4. The Storm
 5. Eyes of Michiel
 6. Eléanor (cover The Gathering)
 7. New Horizons
 8. Wish You Were Here (cover Pink Floyd)
 9. The Moment (met Arjen Lucassen)
 10. Comatose (cover Ayreon, met Arjen Lucassen)
 11. Valley of the Queens (cover Ayreon, met Arjen Lucassen)
 12. Day Seven: Hope (cover Ayreon)
 13. Cape of Storms
 14. The Greatest Love
 15. Waking Dreams (cover Ayreon)
 16. Witnesses (cover Agua de Annique)
 17. Strange Machines (cover The Gathering)
 18. Isis and Osiris (cover Ayreon)

Toegift:

 1. Fallout (cover Devin Townsend Project)
 2. Shores of India