×

Concert

05 februari 2016

The Darkness geeft nog steeds het beste hardrock feest

Geschreven door: Sicco Roukema

Label: V2

In 2013 zag ik The Darkness voor het laatst. Toen gaven ze een wervelende show in de Paradiso. Nu stond de band in een goed gevulde, maar niet uitverkochte Max van de Melkweg. Ik heb The Darkness gevolgd vanaf hun eerste shows in Nederland. In Wateringen en in de Willem II. Voor hun hoogtij dagen. Maar ook toen de band ontplofte en daarna ten onder ging aan alle rock clichés.

Afgelopen jaar leverde ze wederom een ongelofelijk goed album af, met in ieder geval de beste hardrock track van het jaar. Open Fire. Toch besteed de band niet veel aandacht aan dit album, maar richt haar pijlen vooral op hun meesterlijke debuut. Alleen Roaring Waters, Mudslide en Barbarian passeren de revue. Zeker niet de minste tracks. Nog meer dan de laatste keer bewijst Justin Hawkins een ongelofelijk goeie frontman te zijn met een typisch Britse dosis zelfspot. Het begint natuurlijk al met het knalharde door de zaal schetterende Abba intro. Maar ook al zijn bewegingen, zijn bekken trekkerij en alles wat hij zegt geeft aan dat de band er vooral een feest van wil maken. Maar vergis je niet in de muzikale kwaliteiten. Die zijn meer dan volop aanwezig. Het schijnbare gemak waarmee Hawkins zo nu en dan zijn Gibson laat gieren of alle swingende riffs die hij er uit tovert is adembenemend. Maar ook zijn vocale capaciteiten zijn nog steeds bewonderenswaardig. Met het grootste gemak laat hij nog steeds de glazen springen. Zijn broertje Dan Hawkins tovert de ene na de andere bizar strakke hardrock riff er uit en bassist en cult held Frankie Poullain lijmt alles aan elkaar met zijn pompende baslijnen. De inbreng van Rufus Taylor mag er ook zijn. Tussen al het recht toe recht aan drummen stopt hij toch een paar vernuftige fills.

The Darkness heeft er plezier in. Dat straalt van alles af en de 2 uur durende show is top entertainment waarbij humor, show en waanzinnig goeie hardrock hand in hand gaan. Natuurlijk komt het grootste gedeelte van de zaal om de klassiekers te horen. En dat weet de band ook en Justin geeft aan dat Get Your Hands Of My Woman nog steeds een van zijn favoriete nummers is om te spelen.

Tijdens de toegift heeft Justin Hawkins zijn Jean Paul Gauttier, meets Alice Cooper and Freddy Mercury pakje omgewisseld voor een 70ies tennis broekje. De band geeft nog een encore met Radiohead’s Street Spirit en een superversie van Love On The Rocks waarbij Justin natuurlijk weer op de nek van een roadie de zaal doorging.