×

Concert

06 september 2014

The Aristocrats live: Govan, Minneman en Beller

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

De tour van The Aristocrats zit er bijna op. Gisterenavond vormde poppodium P60 in Amstelveen het decor voor het één na laatste optreden van deze ‘supergroep’ bestaande uit de Britse gitarist Guthrie Govan (Asia/GPS, Steven Wilson), de Duitse drummer Marco Minneman (Adrian Belew, UKZ, Steven Wilson, Joe Satriani, Necrophagist) en de Amerikaanse bassist Bryan Beller (Steve Vai, Joe Satriani, Mike Keneally, Dethklok).

The Aristocrats hebben een gedeelde passie: virtuoze muziek maken, met een flinke knipoog. Deze drie muzieknerds kwamen ooit min of meer per ongeluk bij elkaar op een podium terecht en er was direct een klik. Nu maken ze samen fusion rock met metal- en jazzinvloeden en combineren deze genres tot nummers met bizarre titels en onderwerpen. Deze tour draait om hun (tweede) album Culture Clash uit 2013, maar tijdens de optredens is er ook voldoende ruimte voor het eerste album The Aristocrats uit 2011 en de diverse solo-uitspattingen van de mannen.

Plezier op het podium staat centraal bij The Aristocrats. Ze pakken hun instrumenten, die bijna onderdeel zijn geworden van hun lichamen, en willen niets liever dan onder de invloed van de muziekdrug zijn. Hun breeduit glimlachende gezichten op het podium hadden gisterenavond een positief effect op de mensen in de zaal. Als je niet goedgemutst was, dan was je het na afloop zeker wel. En ook gisteren was er voldoende aandacht voor onzin en gein. Speelgoedvarkentjes en plastic kippen werden ingezet en in het Guthrie-nummer Erotic Cakes werden iPhones gebruikt als improvisatie-instrumenten.

Op het podium zag je voortdurend veelbetekenende, wederzijdse blikken van herkenning en enthousiasme. Er waren grappige anekdotes, er was een uitgebreide, woeste, bovenmenselijke drumsolo van Minneman (en dat terwijl hij met griep achter zijn kit zat) en we werden getrakteerd op een setlist die anders was dan die in de Boerderij in Zoetermeer, een aantal maanden terug. Geen herhaling van zetten dus.

Concert gemist? Treur niet: tijdens hun lange tournee zijn er flink wat opnames gemaakt, waaronder ook in Nederland, en er verschijnt binnenkort een live-album, zodat iedereen met open én lachende mond deze mannen kan bekijken en beluisteren.