×

Concert

05 december 2018

Sterke zaterdag 4th Stream doet hopen op tweede editie

Geschreven door: Dick Hovenga

Ook de zaterdag van het tweedaagse 4th Stream festival was een succesvolle dag. Met Thiefs, SCHNTZL, en de Britse saxofonist Soweto Kinch als avondafsluiter.

thiefs

Dat programmeurs soms nog verder mogen gaan in hun programmering bewees het New Yorkse Thiefs. Hun heerlijke avontuurlijk composities waren bepaald uitdagend te noemen maar het leek nergens drukker tijdens 4th Stream dan in de Terarken zaal toen deze band speelde. En het publiek was ook nog eens doodstil en volop in luisterstand. En dan na elke track hartstochtelijk enthousiast. En naarmate er meer raps (heerlijk in het Frans) aan het bandgeluid werden toegevoegd kwam het publiek ook dansend los.

Erg fijn gezelschap dat Thiefs. Een band die met heel veel energie en klasse schuurt en daarmee het publiek vroeg op de avond al flink aan het werk zet. Juist door hun dwarse jazzarrangementen met Franse raps op te poetsen komt alles zo heerlijk binnen. Christophe Panzani (sax, electronics), Keith Witty (contrabas) en David Frazier (drums) zijn de mannen die officieel Thiefs vormen en deze avond hadden ze dus de energieke rapper/mc Edgar Sekloka als gast mee (op hun in januari verschenen album Graft is dat Mike Ladd!!). Thiefs is een gouden formatie die veel meer in de Lage Landen te zien zou moeten zijn.

schntzl

Ronduit indrukwekkend was daarna het optreden van SCHNTZL, het jonge duo waarvoor we kozen terwijl in de andere zaal The Headhunters speelden. Wat een heerlijk verrassende muziek maken Hendrik Lasure (toetsen) en Casper van De Velde (drums) toch. In het overweldigende aanbod in geweldige en vaak nog flink jonge Vlaamse toetsenwonderen is ook Lasure een opvallend groot talent. Ongelooflijk hoe hij zijn spel van klassiek getint naar uitdagend elektronisch kan laten schieten.

Van De Velde is al net zo onnavolgbaar en ijzersterk aanwezig op percussie. Immer nieuwe perspectieven zoekend en al net zo muzikaal creatief denkend als Lasure. Wat een prachtig duo en wat een verbluffend mooi set speelden ze, met natuurlijk zoveel mogelijk werk van hun gelijknamige debuutalbum (jaarlijst 2017 materiaal) en de laatste 10 inch Paper, Wind die ze nog uitbrachten. Maarre…..hoorde ik de mannen nu zeggen dat dit hun voorlopig laatste optreden was? Het kan toch niet dat deze heren er mee gaan stoppen? Dat mag echt niet gebeuren…

soweto

Als er vanuit de Britse jazzscene iemand weet hoe je een feest moet bouwen is het saxofonist Soweto Kinch. Ook omdat hij nog eens een heel goede rapper is en daarmee ook het publiek weet op te zwepen. Onderhand al een gevestigde naam binnen de scene (en op handen gedragen door koning Shabaka Hutchings) met zes albums op zijn naam heeft hij natuurlijk meer dan genoeg materiaal om te spelen.

Hij heeft het publiek bij zijn entree en zijn warme welkom gelijk al bij de lurven. Vooral omdat hij zijn saxofoon met zoveel kracht en heldere melodielijnen naar fraaie climaxen weet op te duwen. Weinig rustpunten in de show maar toch een relaxte sfeer opbouwen, je moet het maar kunnen. Het publiek geniet met volle teugen. Al helemaal als hij zijn band met een geweldige Nick Jurd op contrabas en Will Glaser op drums even op een groove laat drijven en hij zijn rap skills het publiek ingooit. Hij krijgt er een fantastische feedback op terug. Heerlijke avond en festivalafsluiter.

4th Stream mag zonder twijfel een aanwinst binnen het aanbod in festivals genoemd worden. Een fijne, ook zo vlak voor het verstrijken van het jaar. Bozart is een statige zaal dus is het daarom des te slimmer om vanuit de kelder de muzikale jazz revolutie te gaan beginnen. Nog niet alles klopte op deze eerste editie maar zeer veelbelovend was het absoluut. Dus kom maar op met die tweede 4th Stream! Ik ben er graag weer bij!