×

Concert

17 december 2017

Pip Blom heeft oor voor nieuw talent blijkt in Q-Factory

Geschreven door: Natalie Polman

De kelder van de Amsterdamse Q-Factory was gisteren domein van de tweede editie van ‘Qurated By’, een avond met bandjes, uitgekozen door maandelijks een andere Nederlandse band. Na Indian Askin vorige maand was Pip Blom gisteravond aan de beurt. Pip zelf speelde dus niet, maar hield samen met haar broer en bandmaatje Tender de hele avond een oogje in het zeil.

Alle bands krijgen een half uur speeltijd en tegen negenen begint de eerste band; Lewsberg uit Rotterdam mag de avond openen. De zaal is nog maar matig gevuld maar dat schijnt de heren en dame niet te deren. De band straalt een bepaalde serieusheid uit en werkt hun liedjes vol precisie af. De meeste liedjes klinken kalm en lijken voort te kabbelen, maar overal zijn haakjes en onverwachte loopjes in te bespeuren. Die gelaagdheid is om van te smullen. Zanger/gitarist Arie van Vliet hanteert een soort praatzang voor de teksten, die onder meer verhalen over een depressieve schrijver die aan een bar hangt en maar niet begrepen wordt en de wereld niet begrijpt. Als de leadgitarist een solo speelt, kijkt hij stoïcijns het publiek in, met zijn armen achter zijn rug gevouwen. In het één na laatste nummer haalt hij de meest bizarre noise en bliepjes uit zijn gitaar, maar blijft ondertussen wel zo bewegingloos mogelijk staan. De bassiste laat haar dikke bos haar tegen het einde wel steeds meer rondvliegen, maar het blijft een duister gezelschap. Het publiek luistert in stilte, dus Lewsberg doet iets heel erg goed.

Het is de beurt aan KIEFF. De vier jongemannen zijn allen gehuld in een Hallo Venray shirt (natuurlijk ‘gratis gekregen’) en de gitaar van de zanger hangt lekker ongemakkelijk onder zijn oksel. De heren doen waarvoor ze gekomen zijn: heel hard spelen, schreeuwen en ondertussen vet aanstekelijke deuntjes door je gehoorgang duwen. Ook KIEFF is niet alleen maar vrolijkheid en dat sinistere randje staat ze bijzonder goed.

Wanneer de all-female band Fuz het podium beklimt, is het ineens stukken drukker. De Amsterdamse band heeft een flinke fanclub meegesleept en sommigen daarvan zijn duidelijk al ergens anders flink aan het feesten geweest. Ze dansen en zingen als een stel bezetenen en hun outfits zijn minstens zo extravagant als die van de band. De bassiste van Fuz is verhinderd en wordt vervangen door Jonathan, die zijn outfit en make-up heeft afgestemd op de rest van de dames. Oké, hij draagt dan geen panty maar gewoon een broek over zijn onderbroek, maar zijn zwarte kanten top en witte broek sluit mooi aan bij de overige outfits. De muziek, een brouwsel van 60’s punk en garagepop is trouwens best heel oké, een nummer als Black Hole had van een band als The Damned kunnen zijn en afsluiter Hurricane Lover is tamelijk hitgevoelig. Top het af met de een lak-aan attitude en weinig-verhullende outfit van Savannah en het plaatje is compleet.

Korfbal mag de avond afsluiten en wat blijkt; dat is geheel terecht. De band met leden van onder meer The Homesick en Creepy Karpis staat niet voor niets volgende maand op Eurosonic, zo horen we aan de creatieve gitaarloopjes, teksten en vooral e-ner-gie. Zo suf als de sport korfbal is, zo niet-suf is Korfbal de band. Het drumstel van Leon Harms valt al vanaf het begin uit elkaar, maar de band, die de nummers soepel in elkaar laat overvloeien, gaat daar goed mee om. Ze spelen gewoon de outro danwel intro van het geweldige Scully wat langer. “Alles valt uit elkaar en wij ook, maar straks pas, nu zou dat gênant zijn”, meldt zanger/gitarist Marnix Visscher, voordat Korfbal met afsluiter Attak de Q-Factory nog één keer opschudt. De band ontvangt een lovend en juichend applaus.

De volgende editie van Qurated By wordt gecureerd door Canshaker Pi. Deze indierockers zetten op zaterdag 20 januari maar liefst vijf bands op het programma; Apneu, Steve French, Bull, Queens’s Pleasure en Personal Trainer. Voor 3,75 euro ben je binnen.