×

Concert

29 april 2017

Nu officieel: STUFF. is de beste band van dit moment!

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Sdban Ultra Records

Vroegen we ons twee jaar geleden nog af of STUFF. de beste band was die er momenteel te vinden is, na het verpletterende optreden in de Handelsbeurs in Gent gisteravond vrijdag 28 april, op de dag van het uitkomen van hun glorieuze nieuwe album old dreams, new planets weten we het zeker. STUFF. is de beste band van dit moment. Wereldwijd.

Met het uitkomen met dat geweldige nieuwe album hadden we eigenlijk al kunnen weten dat STUFF. ook live nog meer zou overrompelen. Als dat al zou kunnen! Maar de verhalen over een indrukwekkende tour door Engeland als opmaat voor een volledig uitverkochte AB in Brussel de dag voor het optreden in Gent waren al zo belachelijk goed, dat de spanning op voorhand al hoog opliep.

Gelijk met aanvang van het optreden wisten we dat het ook in de Handelsbeurs weer een verrukkelijke avond zou gaan worden. Die heerlijk vloeiende onvoorspelbaarheid die zo ongelooflijk gemakkelijk uit de instrumenten en de decks lijkt te komen blijft iets waarover je, je kunt blijven verbazen. Het vijftal Dries Lahaye (bas), Lander Gyselinck (drums), Joris Caluwaerts (toetsen) , Andrew Claes (Ewi, sax), Mixmonster Menno (Steensels) (decks) is zo geweldig op elkaar ingespeeld dat er een muzikale chemie is ontstaan die boven het menselijk vermogen uit stijgt.

Hoewel ze hun manier van muziek maken logisch vinden (‘zo hebben we altijd al gespeeld’) zal het publiek zich toch elke keer weer verbazen over alle bizarre wendingen in hun composities, de vreemdsoortige ritmes, de overweldigende toetsenpartijen, de steeds weer perfect aansluitende soundscapes en raps, de combinatie van Ewi en sax en die zo heerlijk tussen alles door stuiterende bas. De door collega journalist Philippe zo mooi als speeltuin omschreven wereld waarin de mannen van STUFF. zich begeven, voelt elke keer, al helemaal als je ze live aan het werk ziet, inderdaad als de plek waar ze zich als een kind in thuis voelen.

Zonder ook maar enige mate van concessie en met een verschrikkelijk veel spelplezier knallen ze van het podium af en laten het publiek verbijsterd achter. Muzikale barrières slechtend, genre doorbrekend en grenzen verleggend (door wie zijn die eigenlijk ooit aangelegd??) banen ze zich een weg door het muzikale landschap en scheppen daarin de meest geestverruimende nieuwe wereld.

Vanavond staat in het teken van het nieuwe album en ze spelen de songs, zoals we van ze gewend zijn, natuurlijk alweer in dikke versies die nu alweer in transitie naar nieuwe versies zijn. Als die fijne nieuwe tracks als slug, strata, colibri, delta, fulina, spinning leaf, axlotl en vault laten het publiek in een heerlijke opwinding achter maar met het pulserende galapagos wordt uiteindelijk de genadeklap toegediend. Verpletterende versie van een verpletterende track. Daar kon zelfs STUFF. klassieker Java in de toegift niet tegenop.

Er is geen band als STUFF. De muzikale behendigheid, waarmee ze door de muzikale geschiedenis heen stuiteren, doet steeds weer de stemming in euforisch omslaan, en het muzikale vakmanschap is van een zo bizar hoog niveau dat je er constant van achterover slaat. Geen band wereldwijd weet momenteel de geest en het lichaam zo perfect te prikkelen als STUFF. We zeiden het al eerder met een vraagteken, nu kan daar een uitroepteken van gemaakt worden: STUFF. is de beste band van dit moment. Met nog maar twee albums uit en al op onaantastbare hoogte, ga er maar aan staan.