×

Concert

19 maart 2014

Nieuwe songs van Elbow live nog overtuigender

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Universal

Natuurlijk is een zaal als Paradiso veel te klein voor een grote band als Elbow, maar wat is het dan juist ontzettend leuk als die band daar hun nieuwe album The Take Off And Landing Of Everything komt presenteren. En nog fijner om te zien dat de band het ongelooflijk naar hun zin heeft en een geweldig concert geeft.

De band uit Manchester geeft een aantal kleinere concerten om hun nieuwe album te presenteren en om daarna vanaf begin april een dikke wereldtour (eerst vooral concerten in Europa en Noord Amerika) te ondernemen. In Paradiso liet de band alvast horen helemaal klaar te zijn voor de tour. Een setlist die zowel oude krakers als veel nieuwe songs kende en die door publiek op de exact juist waarde werden onthaald.

Natuurlijk is het fijn om de onverbiddelijke Elbow krakers als Lippy Kids, Mirror Ball, Grounds For Divorce, The Bones of You en de onvermijdelijke afsluiter One Day Like This te horen spelen maar we waren nog veel benieuwder hoe de songs van het nieuwe album The Take Off And Landing Of Everything uit de verf zouden komen. En wat ontzettend goed om te merken dat juist de nieuwe songs de setlist weer zoveel spannender maken. Van de eerste single, het prachtige New York Morning, hadden we al kunnen vermoeden dat het een live kraker zou gaan worden. Maar van Charge en Fly Boy Blue/Lunette veel minder. Ze klonken nu al prachtig. Maar het waren songs als Real Life (Angel) en My Sad Captains die live nog indrukwekkender klonken als op het nieuwe album. Mede door de geweldige zang van Garvey, klonken deze songs live, met extra power en emotie, nog zoveel intenser. Songs ook die de komende maanden, tijdens de tour, nog veel meer zullen groeien en absolute nieuwe publiekslievelingen zullen gaan worden.

De geweldig spelende band, uitgebreid met naast de 2 strijksters nu ook een 2 vrouwen tellende blazerssectie, en een geweldig zingende en als altijd begeesterend het publiek bespelende Guy Garvey maakten eens te meer duidelijk een volslagen originele band met zeer bijzondere songs te zijn. Hoe heerlijk compact als de band in Paradiso klonk zal het op het eerstvolgende optreden op Best Kept Secret niet zijn maar Elbow kennende zullen ze daar net zo’n intiem en geweldig feest van maken.