×

Concert

05 juli 2013

Muzikale karavaan op Amsterdam Roots

Geschreven door: Kay Krijnen

Afgelopen donderdag 4 juli opende het Amsterdam Roots Festival 2013 met een dubbelconcert van Bombino en Azalai Project. Twee bands die hun basis vinden in Afrikaanse grooves, maar toch wel degelijk van elkaar verschillen. Een spannend gegeven die de perfecte opmaat vormt voor het Roots Festival Outdoor van aanstaande zondag.

De avond opent met het Azalai Project. Het is een muzikale karavaan van internationale musici die deze zomer door Europa trekt en daarbij onder meer festivals als Sziget en Sfinks aan zal doen.

Azalai Project

Azalai Project

Wat een privilege voor het Amsterdam Roots publiek om bij de geboorte te mogen zijn! Na slechts twee dagen in de repetitieruimte ziet dit project het podiumlicht van de Melkweg. Maar het is zeker niet onwennig of te pril: de nummers worden zelfverzekerd gebracht met een ontspannenheid alsof ze al jaren samenspelen.
De nummers vallen niet op door pakkende riffs of bondigheid, maar worden gedragen door breed uitgesponnen solo’s die het reliëf van de nummers vormen. Dankzij de oplettendheid van de gehele ritmesectie markeren deze de hoogtepunten van de korte set. Direct in het oog springen de solo’s en riffs van bandleider annex smaakmaker Mark Tuinstra op gitaar en ook van Mdungu-percussionst Ebou Gaye Mada. Maar ook juist de minder opvallende toevoeging van David Neerman is heel waardevol. Hij creëert op vibrafoon en effecten het kleurenpallet voor de band.

Het Azalai Project is nog te zien op de Outdoor-variant van het festival zondag a.s.

De tweede band van de avond weet minder te verrassen. Bombino leverde met hun nieuwe album Nomad een juweeltje op die internationaal zeer gewaardeerd wordt. Waar de CD uitblinkt in een gelaagde en vooral vette productie vol orgeltjes, percussie en effecten, staan ze op het podium in de puurste essentie: 4 musici op drums, bas, leadgitaar en solo gitaar. Dit is dan ook Tuareg-muziek, en daarbij gaat het om de kracht van de eenvoud.

De hoge, hese tenorstem van zanger/gitarist Omara Moctar leidt de nummers steeds in, en vervolgt dan met een lange solo. Zijn unieke techniek levert sprankelende solo’s op. Soms is het jammer dat de band wat in zichzelf gekeerd lijkt, waardoor het toch allemaal wat vlak overkomt.

Bombino, photo: Mariola Dengler

Bombino, photo: Mariola Dengler

Dit kwartet weet dan ook niet dezelfde energie en gretigheid over te brengen als we op het album horen. Met name het eerste kwartier klinkt Bombino als los woestijnzand. Gelukkig, naarmate het concert vordert komt het meer samen en wordt het aangenaam broeieriger in de oude zaal van de Melkweg.

Dit hele weekend staan nog diverse concerten op stapel in het kader van Amsterdam Roots, met zondag het Outdoor Festival in het Oosterpark met o.a. Va Fan Fahre, Jupiter & Okwess International, Rakia Traoré  en Mokoomba.