×

Concert

23 februari 2016

Marcin Wasilewski Trio verovert de lage landen

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: ECM Records

Met vier optredens, van Gent, Tilburg, Rotterdam naar Amsterdam, maakte het Marcin Wasilewski Trio maar weer eens heel duidelijk een van de meest interessante jazztrio’s van dit moment te zijn. Met de Zweedse saxofonist Joakim Milder als prominente gast maakte het trio grote indruk met virtuoos spel in heerlijk avontuurlijk gespeelde composities.

Met een volledig uitverkocht concert in Gent, een goed vol gepakt Paradox en een, door heftige wateroverlast, naar het aan de overkant gelegen Las Palmas verplaatste concert in LantarenVenster in Rotterdam had het trio er al een mooie reeks opzitten. In een heerlijk vol Bimhuis in Amsterdam mocht de band de tour glansrijk op de zondag afsluiten.

Het blijft een verbazingwekkend gegeven dat het Marcin Wasilewski Trio maar zo weinig in ons land te vinden is en er tegelijkertijd zoveel mindere trio’s veel vaker op de jazzpodia staan. De kwaliteit van het Poolse trio was vanaf de allereerste dagen, toen ze nog de band van trompettist Tomasz Stanko waren, al zo buitengewoon aanwezig. Niet alleen de uitmuntende pianist Marcin Wasilewski zelf maar zeker ook de grote kwaliteiten van bassist Slawomir Kurkiewicz en drummer Michal Miskiewicz zijn overduidelijk aanwezig. En het allermooiste: Je ziet hoe de mannen met elk nieuw optreden muzikaal gegroeid zijn. Dat was dit afgelopen weekend niet anders. De reacties van de optredens in Gent, Tilburg en Rotterdam was eenvormig: Geweldige optredens.

Het in twee delen opgesplitste concert in het Bimhuis bleek al net zo adembenemend. Natuurlijk lag de aandacht van de optredens op het album Spark Of Life het album dat het trio afgelopen jaar uitbracht en waarop saxofonist Joakim Milder een prominente rol vervulde. De vele prachtige composities van dat album kwamen in een fijne frisse versie live voorbij. Sudovian Dance, de titeltrack en een heerlijk uitgesponnen Largo, een compositie van de Pools, moderne, componist Grazyna Bacewicz, bleken live nog zo veel sterker als ze op het album al klinken. Opvallend was hoe Milder, die al zo verschrikkelijk gemakkelijk speelt, zo perfect op het trio aansluit. Dan weer prachtig in melodie aansluitend op het spel van Wasilewski dan weer heerlijk los op de grooves van Kurkiewicz en Miskiewicz.

Naast de composities met Milder zijn het op Spark Of Life juist ook de trio opnamen die veel indruk maken. Live zelfs nog meer. Een heerlijk lange, super avontuurlijk versie van Message in a Bottle (van The Police) bleek live een al net zo onverwacht sterke exercitie. Austin, waarmee Spark of Life, in triovorm, opent bracht zondag de zaal in vervoering. Gelijk al bij de eerste aanslagen op de piano van Wasilewski wist hij precies die vervoering te raken die zijn spel zo buitengewoon maakt. Hij is een man die de toetsen soms op een fluwelen manier weet te bespelen en daarmee alle emoties laat vloeien. Hartbrekend hoe hij Austin begon en adembenemend hoe Kurkiewicz en Miskiewicz vervolgens invielen. Het is een compositie waarin de melodie op de eenvoud rust en er zo subtiel wordt gespeeld dat deze zo hartverscheurend binnenkomt dat de emoties onomkeerbaar zijn.

Een zo geweldige jazzformatie als het Marcin Wasilewski Trio zou natuurlijk veel vaker in Nederland en België te zien en te horen moeten zijn. Fijn dat ze er nu met Joakim Milder weer een heel weekend waren en we weer volop mochten genieten. Uitzonderlijke klasse!