×

Concert

12 maart 2012

Marcin Wasilewski Trio subtiel en onweerstaanbaar

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: ECM

Hun laatste album Faithful was een van onze favoriete jazzalbums van 2011 dus de verwachtingen voor hun concert zondagmiddag 11 maart in het Rotterdamse LantarenVenster waren dan ook hoog gespannen.

Nadat pianist Marcin Wasilewski, bassist Slawomir Kurkiewicz en drummer Michal Miskiewicz zich zo’n 3 jaar geleden volledig op hun trio hebben gericht zijn de ontwikkelingen snel gegaan. Toen ze nog de begeleidingsband waren van de Poolse toptrompettist Tomasz Stanko maakten ze reeds 2 trioalbums (Trio en January) maar met hun derde album Faithful lieten ze afgelopen jaar hun grote groei horen. Zowel in composities als in spel. Ondergetekende kreeg reeds in november de mogelijkheid om ze te zien spelen in Madrid. In het fijne nieuwe Madrileense theater Conde Duque speelden ze een prachtige set met een geweldig geluid. De stukken van hun laatste album kwamen live nog beter uit de verf. De verwachtingen over een optreden ver in de tour en 5 maanden na Madrid was echt iets om naar uit et zien.

Met een subliem geluid en een wederom uitgelezen set in composities was het optreden van het Marcin Wasilewski Trio zondagmiddag in LantarenVenster nog veel beter dan die in Madrid. Je kon horen dat het trio muzikanten nog beter op elkaar ingespeeld was en alle Faithful composities kwamen op een adembenemende wijze naar voren. De samenwerking tussen pianist Wasilewski en bassist Kurkiewitz is zonder twijfel de meest geniale die momenteel in de jazz aanwezig is. De subtiele akkoorden en aanslag van Wasilewski wordt door Kurkiewitz briljant begrepen en steeds met de juiste klakkleur vergezeld. Maar ook drummer Miskiewitz met zijn vreemdsoortige ritmepartonen valt op binnen het trio. Composities als An dem kleinen Radioapparat, Paul Bley’s Big Foot, Ballad Of The Sad Young Man maar vooral ook afsluiter Night Train To You laten de meest virtuoze jazz van heden te dagen horen. Het optreden liet een jazztrio in topvorm horen die het verdient een belangrijke plek binnen het programma van North Sea Jazz 2012 te krijgen zodat nog veel meer mensen dit uitzonderlijke gezelschap kunnen horen.