×

Concert

29 september 2014

Lonely Kamel en The Order Of Israfel in Merleyn

Geschreven door: Carl Puhl

Woensdagavond 24 september speelden Lonely Kamel met labelgenoten The Order Of Israfel in het voorprogramma in Merleyn te Nijmegen. Het concert begon voor mij op een schappelijk tijdstip, namelijk 22:10 uur. Er was voldoende tijd om thuis te eten en vanuit Amsterdam in Nijmegen te komen. Er was zelfs nog tijd voor een biertje en een colaatje in een cafeetje verderop.

Het publiek in Merleyn was gisteravond een mix van hippies, rockers en studenten. De sfeer was over het algemeen rustig en gezellig. The Order Of Israfel begon stipt om 22:10 uur en speelde een degelijke set. De band heeft een goede keuze gemaakt uit de nummers van hun debuutalbum Wisdom. Het optreden werd begonnen met het titelnummer en de hele set door was de muzikale invloed van Black Sabbath duidelijk te horen. Gelukkig gaat de band hier op een respectvolle manier mee om, zodat er geen nare nasmaak achterblijft. Bassist Patrik Andersson Winberg zorgde samen met drummer Hans Lilja voor een solide ritmische basis. Staffan Björck en Tom Sutton speelden de ene heerlijke riff na de ander, alleen de zang van de laatste was wat onstabiel en onzuiver. Het leek erop of Tom zichzelf niet kon horen over zijn PA. Ondanks deze dreigende instabiliteit bleef het geheel toch overeind, maar de band kwam wat onwennig over. Het enthousiasme is er zeker en er is voldoende talent en potentieel aanwezig bij The Order Of Israfel. Ik verwacht dat na deze live ervaringen de band met een sterker tweede album komt, waar nummers op staan die live volwassener zijn.

lonely-kamel-marcel-krijgsman-2De muziek van Lonely Kamel is niet echt mijn kopje thee. Ze maken leuke rock en dat weet ik wel te waarderen. Het euvel aan deze band is moeilijk te omschrijven. Een song heeft een momentum, ritmes creëren verwachtingen en daar lijkt Lonely Kamel mee te spelen. Een compositie lijkt vaak een natuurlijke energie te bevatten. Als een band de flow te pakken heeft, dan speelt ze het nummer zodat het juist klinkt. Als een band tegen de natuurlijke flow van een nummer in gaat, dan klinkt het vaak gekunsteld. En dat is hoe songs van Lonely Kamel soms klinken: gekunsteld. Dat neemt echter niet weg dat het publiek zichtbaar en overduidelijk genoot van het optreden van deze Noren. Fans van de band konden genieten van een degelijk optreden.

De sfeer tijdens een concert wordt voor een groot gedeelte bepaalt door de reactie van het publiek op het optreden van de band. Als het publiek zoveel invloed heeft, dan zal een band graag fans in de zaal hebben. Of in ieder geval mensen die van hetzelfde muziekgenre houden. Als extreme metalband heb je geen boodschap aan een fan van house-muziek, als reggae-band heb je geen behoefte aan slayerfans in je publiek. Niet dat een fan van Slayer niet van reggae zou mogen houden! Wat ik bedoel is dat het de laatste tijd nogal vaak voorkomt dat ik incidentele bezoekers tegen kom die naar mijn muziek komen kijken. Studenten die in de zaal staan te ouwhoeren tijdens mijn muziek! Het hoeft voor mij niet muisstil te zijn, maar het zou prettig zijn als iedere bezoeker voor de band komt en de muziek aanhoort. Het werkt erg storend als vlak naast me twee koorballen luidkeels de scores en het spel van de hockeywedstrijd van gisteravond doornemen en bekritiseren, terwijl ik probeer te genieten van een lekker stukje metal. Ga dan lekker aan de bar hangen en gun de bezoeker van het concert zijn muzikale geluksmoment.

Fotograaf: Marcel Krijgsman