×

Concert

05 september 2017

Lekker begin Into The Great Wide Open 2017

Geschreven door: Dick Hovenga

Een festival echt vanaf het begin oppakken betekent voor Into The Great Wide Open al op donderdag met de boot naar Vlieland en gelijk s avonds een tocht langs de podia. Het sportveld is dan nog gesloten maar de podia De Open Plek en Bij De IJsbaan zijn dan al open, met alle bars en restaurants natuurlijk. Het is gelijk al gezellig druk en iedereen heeft er zin. De aandachtsspanne is ook nog volledig aanwezig.

Dat is wel nodig ook bij een mooi optreden van Perfume Genius, het alias van de uit Seattle afkomstige Mike Hadreas. Zijn niet altijd even toegankelijk songs komen op deze eerste avond bij het publiek goed binnen. Op het podium van De Open Plek, een droomplek zo midden in het bos en de invallende donkerte sluiten perfect aan bij de set die voor een grootste gedeelte opgebouwd is uit de songs van het laatst verschenen, vierde, album No Shape.

Dat de populariteit van Perfume Genius groeiende is was niet alleen te merken aan de grote groep mensen die op het concert afgekomen waren maar tevens op het enthousiasme waarmee de songs en de performance van Hadreas werden ontvangen. De muziek zo mooi drentelend van electronic naar klassiek beïnvloede singer-songwriter gecombineerd met die fascinerende zeer persoonlijke teksten maken Perfume Genius een aparte tegelijk zo terechte verschijning op een festival. Zijn mooie optreden was een fraaie voorbode van zijn curatieplek op de komende editie van Le Guess Who in Utrecht.

Om deze editie van Into The Great Wide Open even echt feestelijk te openen togen we naar Bij De IJsbaan om daar Sinkane te gaan zien. Een live immer super aanstekelijke band die in Ahmed Gallab een interessante voorman/songschrijver heeft. Met een heerlijk opwindende set maakte de band met een funk meets Afro attitude wel heel erg duidelijk de juist band op de juist avond te zijn. Het groots toegestroomde publiek had besloten er een groot feest van te maken en de band pakte dat geweldig op.

Gallab, die als gastmuzikant al bij bands als Caribou, Yeasayer en In Montreal speelde snapt als geen ander dat met een indrukwekkend zingende vocaliste, een geweldig spelende percussionist/drummer en een gitarist als Mickey Freedom Heart het dak er al snel vanaf gespeeld kan worden. Met Gallab zelf als gitarist prominent en innemend op het podium vonden de op het laatste album Life and Living It nog wat flets klinkende songs juist op het podium uitstekend hun weg.

Het publiek wilde na een uur dan ook absoluut geen afscheid van de band nemen en bleef met drankjes nog heerlijk op het veld hangen terwijl de band allang van het podium was en de DJ de klanken van de band voortzette in een aanstekelijke set. Mooie eerste avond en prima start weer.