×

Concert

25 januari 2014

Jazzweek Leiden: Bruut!

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Label: Dox Records

De Leidse Jazzweek is al 35 jaar een begrip. Het is een van de oudste jazzfestivals van Nederland en heeft een reputatie hoog te houden. Ook dit jaar stond er een aantal grote namen op het programma, waaronder saxofonist Lee Konitz, Florian Weber en Vivienne Aerts. De concerten vinden op verschillende locaties verspreid over de stad plaats, van bruine kroeg tot jongerencentrum tot muziekwinkel tot… kerk!

De Hooglandse kerk bood vrijdagavond een podium aan jazzkwartet Bruut! Deze band bracht onlangs hun twee album Fire uit en speelt, zoals ze het zelf noemen, superjazz: energieke jazz waarbij geen ruimte is voor uitgebreide solo’s en jamsessie-achtig gefreak, maar wel voor korte, krachtige nummers met duidelijke melodieën en een mix van stijlen. De vier jongemannen hebben er inmiddels heel wat tourkilometers opzitten en in die tijd al heel wat ongewone locaties aangedaan; een kerk hadden ze echter nog niet eerder meegemaakt.

De sfeer in de kerk was goed, maar helaas blijken jazzconcerten voor veel mensen nog altijd het equivalent te zijn van lekker borrelen, netwerken en, oh ja, leuke achtergrondmuziek. Als gevolg daarvan werd het tijdens en na afloop van de eerste band van de avond behoorlijk rumoerig in de ‘zaal’ en het was daarom maar goed dat Bruut! geen subtiele liefdesliedjes speelt.

Bruut! klinkt op cd zeker bruut, maar maken ze dat live ook waar? Absoluut! Hoewel ze wat ingetogen van start gingen, bleek al snel dat dit een bevlogen en gepassioneerde band is. Vooral saxofonist Maarten Hogenhuis viel op met zijn virtuoze spel en geweldige sound: een talent om in de gaten te houden. De sfeer tussen de bandleden onderling was duidelijk ontspannen en dit hoorde je direct terug in de muziek die zij ogenschijnlijk op hun sloffen ten gehore brachten. Je vraagt je af: kunnen ze er wellicht nog meer uithalen?

Bruut! speelde afwisselend werk van hun nieuwe album Fire en eerste album Bruut! Er kwamen eerbetonen voorbij aan Beyoncé en Led Zeppelin, waarbij vooral het laatste indruk maakte door de prettige mix van jazz en rockinvloeden. Kortom: Bruut verrast, zowel op plaat als live.