×

Concert

03 juli 2017

iET – Clarity op De Parade

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Een zonnige maandagavond in Rotterdam. De Parade. Een tent voorbij de centraal geplaatste zweefmolen. Daar ligt de kans Clarity te vinden deze avond. Over het terrein lopend, zie je drie gidsende personen die je de weg wijzen naar waar je precies moet zijn. Eenmaal in de tent is de wereld buiten ook alleen dat. De wereld buiten.

Hier op het podium is er intimiteit. Een wereld op zich. Klein en intiem. Een stoel, een tv met zwart wit beeld, sfeervolle lichtjes, schemerlampjes verlichten het podium, vloerkleden, instrumenten links, instrumenten rechts. 20:45, zangeres en multi-instrumentalist iET neemt plaats in de stoel. Langzaam komt de muziek je gehoor binnen. Een danseres achter de stoel van iET. Beeld en muziek op het podium worden één als iET de stoel verlaat en de percussie instrumentjes met elk hun eigen plek op het podium hanteert. Verrassend. De danseres, Yoko One Haveman, neemt het podium tot zich. Danseres en zangeres zien elkaar, maar zien ze elkaar ook echt? Of zijn het gedachten of herinneringen en enkel dat? Dan zijn er weer beelden op de tv. Resonate van het album opent de voorstelling en laat de zojuist genoemde vragen resoneren. Als toeschouwer voel je je de beleving ingezogen.

Ingehouden adem als een instrumentaal nummer klinkt. De mysterieuze sfeer in het halfdonker blijft. De muziek veel meer nog dan op het album een balans van klanken, de gitaar, een trompet, soms bijna verstilde drum en percussie. Waar het album je aandacht vraagt, je laat ontdekken, gebeurt dat hier ook. Meer nog. Mooi hoe Budy Mokoginta zijn gitaarspel varieert door de voorstelling, van subtiele ondersteuning, dan weer sonore klanken naar licht overstuurd naar lapsteel en klankkleuren daartussen. Je ademhaling meegaand met de muziek. Gitaar, de fraaie trompetklanken van iET, de subtiele geluiden van de toetsen en percussie van Mark Schilders. Dan weer de dans. Of de tv? Wisselende beleving en tegelijk klein gehouden.

clarity-robhogeslag1dsc_8453iyl2Hoe muziek en dans elkaar kunnen versterken, ervaar je deze avond. Yoko Ono Haveman en Fransesco Curci zijn de dansers die je met de muziek als partners om stilte bieden. Onwillekeurig. Het gebeurt. Als iET Inhale Your Love speelt en zingt, is de magie compleet. Intimiteit in beeld, beweging en in muziek. Niet loslaten, gebeeldhouwd in een dansende kus omlijst met de stem van iET en de uiterst sfeervolle en bijpassende muziek. Weer stil van binnen. Net als de tijd die even adem inhoudt. Davide Bellotta van Conny Janssen Danst en iET tekenen voor de verwondering en verstilling die je als bezoeker ervaart. Een voorstelling die je doet verwonderen en die je raakt, met veel meer dan de warmte van de lichtjes in het donker.

Wil je Clarity zelf ervaren? De voorstelling Clarity van iET in samenwerking met Conny Janssen Danst vind je op De Parade in Den Haag van 12 tot en met 16 juli, in Utrecht van 21 tot en met 25 juli, in Amsterdam van 16 tot en met 20 augustus. Daarnaast vind je Clarity in Den Bosch op Festival Boulevard van 3 tot en met 8 augustus en op Festival De Oversteek in Nijmegen op 3 september.

Fotograaf: Rob Hogeslag