×

Concert

22 april 2014

Ian Siegal & The Rhythm Chiefs live in NSJC Amsterdam.

Geschreven door: Bert Vethaak

• fotografie door Bert Vethaak

Johan Derksen is bij het grote publiek natuurlijk bekend als tv-presentator van het programma Voetbal International en als (ex) hoofdredacteur van het gelijknamige blad. Misschien wat minder bekend is dat Johan een groot liefhebber is van blues, roots, country en americana. Al sinds jaar en dag presenteert hij op Radio Rijnmond wekelijks het programma Muziek voor Volwassenen, een programma dat puur en alleen in het teken staat van deze muziek. Zo af en toe nodigde Derksen tijdens een uitzending van Voetbal International een artiest uit om met de huisband, olv Danny Vera, mee te spelen. Zijn passie voor deze muziek is niet onopgemerkt gebleven bij de programmamakers en zo is het plan ontstaan een programma te maken waarin Derksen opzoek gaat naar zijn muzikale helden. Dit programma heeft de titel Derksen On The Road.

Eén van de “helden” die Johan voor zijn programma heeft uitgenodigd is de Engelse bluesgitarist/singer-songwriter Ian Siegal. Siegal, die regelmatig ons land aandoet voor optredens, is een grote meneer in de bluesscene en is inmiddels behangen met prijzen. Buiten het feit dat zijn albums zeer gewaardeerd worden zijn het vooral zijn liveoptredens die tot de verbeelding spreken. Of het nu met zijn eigen band is, met gastmuzikanten zoals bijvoorbeeld de Mississippi Mudbloods (Cody en Luther Dickinson, Alvin Youngblood Hart en Carwyn Ellis), The Yougest Sons (Garry Burnside, Robert Kimbrough, Rodd Bland en Cody Dickinson) of zoals deze avond met de Nederlandse band The Rhythm Chiefs, de optredens van Siegal staan altijd garant voor spektakel.

Zoals gezegd speelt Siegal deze avond met The Rhythm Chiefs (Dusty Cigaar– gitaar, Danny van ’t Hoff– bass, Rafael Schwiddessen-drums) in het kader van het programma Derksen On The Road. Plaats van handeling is de North Sea Jazz Club op het Westergasfabriek terrein in Amsterdam. The Rhythm Chiefs zijn geen onbekende van Siegal. Zo verving Dusty Ciggaar 5 jaar geleden Siegal al eens als gitarist tijdens een tour toen hij zijn pols had gebroken. En aangezien Siegal van mening is dat Cigaar één van de beste gitaristen is die hij kent is het een mooie gelegenheid om tijdens deze opnames samen te spelen.

Het concert is een dinerconcert, het staat dan ook vol met tafeltjes met etende mensen als Johan Derksen even na 9 uur het podium opstapt om de band aan te kondigen. Het openingsnummer is natuurlijk Kingdom Come en dit nummer zet gelijk de toon voor de rest van het concert. Want hieruit blijkt gelijk dat Siegal en kompanen in topvorm zijn en zwepen ze het publiek op. In een zeer gevarieerde set (blues, rock’n roll, soul) van bijna 2 uur komen zowel eigen nummers als covers voorbij. Want naast eigen nummers als Better Than Myself, I Am A Train, Early Grace en Queen of the Junior Prom, horen we onder andere de covers Writting On The Wall (Harry Stephenson), Everything Is Temporary (Ripoff Raskolnikov), Gallo Del Cielo (Tom Russell) en afsluiter van de reguliere set; Please Don’t Fail Me (Rudy Lentze). Maar de mooiste cover van de set is toch wel On The Verege Of A Breakdown van T99, waarbij gitarist Mischa den Haring van T99 op het podium verschijnt om het gitaarspel van Siegal tijdens dit nummer over te nemen en samen met Ciggaar een bijzondere uitvoering neer te zetten.

Na afsluiter Please Don’t Fail Me, waarbij Siegal vocaal wordt ondersteund door Joël & Tess Gaerthé, worden de mannen door het zeer enthousiaste publiek gauw terug het podium opgeroepen voor een toegift. Uiteindelijk worden dit er 3, alle 3 ook weer covers. De eerste is een hele mooie uitvoering van Love Hurts (oa Nazareth), in duet gezongen met Tess. De laatste 2 nummers zijn allebei van Bob Dylan, namelijk Baby, Let Me Follow You en Forever Young, waarbij ook Joël de achtergrondzang komt versterken.

Ian Siegal heeft samen met The Rhythm Chiefs er deze avond voor gezorgd dat de stampvol uitverkocht North Sea Jazz Club uit haar dak ging. Siegal is natuurlijk een topper en verkeerde in absolute topvorm. Datzelfde kan gezegd worden van Dusty Ciggaar die met zijn solo’s het publiek continue in vervoering bracht. De altijd rustig overkomende en spelende Dann van ’t Hoff en Rafael Schwiddessen tekende, zoals gewoonlijk, weer voor een perfecte rhytme sectie. Niet alleen voor het boven genoemde programma zijn er opnamen gemaakt, ook zullen deze worden gebruikt voor een nieuw live album van Siegal. Ik kan niet wachten tot deze uitkomt om dit concert nogmaals te kunnen beluisteren.