×

Concert

26 januari 2014

Huntress met theNAME in Patronaat

Geschreven door: Carl Puhl

Nadat een tournee met hun landgenoten Lamb Of God en het Zweedse Decapitated, doet Huntress nog een aantal headline optredens in Europa. Op donderdag 23 januari stond de band in het Haarlemse Patronaat met de Nederlandse band theNAME in het voorprogramma. De matige opkomst in de Kleine Zaal valt deels te verklaren door het laat bekend maken van deze reeks optredens. Verder zou het wellicht iets te hoog gegrepen zijn voor Huntress om nu al een headline-tour te doen.

De release van hun nieuwe CD Unchained staat gepland voor maandag 27 januari. theNAME speelt typische female-fronted metal die aan vrijwel alle voorwaarden van dit subgenre voldoet. De songs komen af en toe wat rommelig over en dit leek vooral te liggen bij de wat onstabiele ritmesectie. De drummer is technisch bekwaam, maar lijkt te veel hooi op zijn vork te nemen. In ieder geval mist er een duidelijke flow in de nummers. De stem van zangeres Hadassa Kosten past goed bij de muziek, ze zingt opvallend zuiver en heeft een krachtige stem. De gitarist links van haar had een apart gitaargeluid en dit zorgde voor een extra dimensie in het optreden. De dynamiek die vooral de bassist in het optreden bracht en de podiumpresentatie van Hadassa droegen bij aan een goede visueel afwisselende show. Jammer dat ze de setlist niet uit haar hoofd kende, maar dat neemt niet weg dat theNAME een degelijk voorprogramma was.

Huntress is natuurlijk voornamelijk bekend geworden door de extravagante Jill Janus. Haar beschamend schaars gekleedde verschijning op foto’s zorgt voor veel aandacht voor de band. Op het podium staat Jill haar spreekwoordelijke mannetje. Het is altijd intimiderend om een macho vrouw op het podium aan het werk te zien. Ze komt zeer zelfverzekerd over en haar zangkwaliteiten zijn erg overtuigend. Dit gekoppeld aan haar podiumpresentatie zorgt voor een indrukwekkend optreden. Het geheel neemt haast mystieke en buitenaardse proporties aan en de vrouw zorgt voor een vervreemdende ervaring. Haar zang kan etherisch mooi zijn, maar ook demonisch beangstigend. Van de muziek blijft echter niet zoveel achter na een optreden van Huntress. De redelijk doorsnee metal is eigenlijk onvoldoende voor een zangeres als Jill Janus. Een wat meer extremere metalband zou beter bij haar passen.