×

Concert

05 november 2018

Jazzfest Berlin 2018

Heerlijk feest met Nubya Garcia en Makaya McCraven

Geschreven door: Dick Hovenga

Late concerten op de zaterdagavonden van een jazzfestival zijn altijd interessant om mee te maken. Vooral omdat ze, mits goed geprogrammeerd, even een heel andere kant van de jazz laten zien. De zaterdagavond van Berlin Jazz Fest heeft met de Britse saxofoniste Nubya Garcia en de vanuit Chicago opererende drummer Makaya McCraven twee super aantrekkers op het program staan. De Prince Charles, de fijn bizarre plek waar ze spelen, was al weken van tevoren uitverkocht.

Nubya Garcia

Garcia is de heel snel opkomende ster aan het jazzfirmament. Een saxofoniste die immer indruk maakt en met veel lef haar sets speelt. Fijne band heeft ze ook weer mee vanavond, met een geweldige Joe Armin-Jones als held binnen haar band. Hij is de toetsenman die iedereen in de band wil hebben en daarom bijna constant aan het toeren is. Maar Garcia steelt moeiteloos de show.

Is het niet haar geweldige spel en innemende podiumpersoonlijkheid, dan is het wel haar timing en durf om af en toe de compositie even helemaal stil te leggen en met een dikke groove terug te komen, het publiek in verbijstering en adoratie achterlatend. Natuurlijk zijn het niet de composities van haar enig uitgebrachte EP die ze speelt, onderhand ligt er al een heel album klaar. En daar wordt het dan ook ongelooflijk tijd voor. Maar tegelijkertijd, benieuwd of dat kan opwegen tegen haar immer uitstekende live-optredens.

Ook vanavond haalt ze alles uit de 45 minuten die ze met haar band heeft gekregen. Garcia en haar mannen spelen een wervelende set en laten het publiek goed zweten. Wat daaraan meehelpt is de club zelf, zo te zien een oud zwembad, waar in het oude bad nu de bar geplaatst is. Heel cool gedaan. In het aanleunende gedeelte staat een podium in de hoek en een lekker stuk voor het publiek daarvoor. Maar eigenlijk is vanaf de entree alles op het podium gericht. Het publiek komt ook echt voor de muziek en gaat mee met de vibes die Garcia en even daarna Makaya McCraven en zijn band laten horen.

Makaya McCraven

McCraven en zijn mannen hebben er zin in zoals gelijk met de eerste klappen aangegeven wordt. Waar de instrumenten en de PA eerst nog even uitgetest worden als is het een soundcheck, gaat die al snel over in een dikke groove en vervolgens is er geen houden meer aan. Veel werk van Universal Beings, de nieuwe plaat die net uit is en een soort van greatest hits van ouder werk.

De band speelt een set gemaakt voor het publiek van de Prince Charles en de tijd van aanvang (middernacht) en het dak gaat er al snel af. Geen rustpunten, gewoon lekker op volle groove vooruit. Dat de band al enige tijd op tour is mag duidelijk zijn. Deze mannen weten met de slimme opbouw van de tracks en de fijn opbouwende solo’s die ze elk spelen, de ruimte dan ook tot een ware dansvloer om te bouwen. De reacties van het publiek zijn dan ook uitzinnig.

Makaya McCraven en zijn mannen zijn absoluut klaar voor de grote zalen en reken maar dat ze die ook in volle vervoering brengen. Als een gedeelte van de band nog eenmaal terugkomt en Nubya Garcia zich aansluit mag het dak er tenslotte helemaal vanaf. Geweldig slot van een erg mooie muziekavond die met Jason Moran een eerder indrukwekkend hoogtepunt kende. Puike club ook, die Prince Charles.

Foto’s: Camille Blake

Meer Jazzfest Berlin 2018: