×

Concert

07 november 2016

GoGo Penguin overdondert ook The Roundhouse, Londen

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Blue Note

Met de Nederlandse concerten (Groningen, Rotterdam, Heerlen en Amsterdam) over anderhalve week in het vooruitzicht togen wij afgelopen weekend naar Londen om GoGo Penguin weer eens aan het werk te zien. Ongelooflijk hoe de jonge band uit Manchester ook de prestigieuze Roundhouse compleet naar hun hand wist te zetten.

Binnen nog geen vier jaar is GoGo Penguin van jazztrio met een opvallend debuut album uitgegroeid naar een belangrijke en grote band. Van zalen van 100/150 man naar zalen van 1000 en meer. Niet dat hun instrumentale muziek over de jaren nu voorspelbaarder is geworden. Hun laatste album Man Made Object laat namelijk een spannende/uitdagende ontwikkeling in sound horen, steeds meer van de jazz af meer richting electronic. Muziek die uitdagend is maar net zo hard groovet en in laag over laag, met prachtige melodieën, heerlijke baspartijen en immer spannende ritmes tot fijne climaxen uitbouwt.

Was het debuut Fanfares al goed, met de komst van nieuwe bassist Nick Blacka veranderde er veel. Met hem in de gelederen, en die diep groovende contrabas sound van hem, stuwde hij de sound van de band die pianist Chris Illingworth en drummer Rob Turner wel degelijk in zich hadden, exact de juiste kant op. Hun geweldige tweede album V2.o (ons absoluut favoriete album van 2014) bleek een eerste doorbraak te bewerkstelligen. De band reisde met veel succes de wereld over en verzamelde daar een rijke fanschare. Het was met het begin dit jaar verschenen derde album Man Made Object dat het voor de band echt los ging. De zalen waar de band speelden werden in capaciteit echt veel groter en verkochten vaak ook volledig uit.

GoGo Penguin

Het optreden in The Roundhouse, de meest ambitieuze zaal van London (Radiohead presenteerde daar bijvoorbeeld een week lang hun laatste album A Moon Shaped Pool), was de apotheose van de groei die de band dit jaar doormaakt. En de populariteit van de band is momenteel zo groot dat met de verkoop van de laatste tickets op de avond de zaal met een capaciteit van 3500, zelfs helemaal uitverkocht raakte. Dat mag met recht een ongelooflijk prestatie genoemd worden.

De band leek de grootte van de zaal niet te deren (als zeiden de mannen na de show wel degelijk behoorlijk zenuwachtig geweest te zijn) en ze speelden een geweldige set waarin vrijwel alles van hun laatste album Man Made Object en heel veel van V2.o werd gespeeld. Dus All Res, het geweldige Branches Break, Surrender to Mountain, het overdonderende Smarra, Unspeakble World, Weird Cat, Initiate en het heerlijk brute Protest maar ook classics als Garden Dog Barbecue, Marmuration en Hopopono. Ze kwamen allemaal voorbij. Het publiek at vanaf de opening sounds uit hun handen en begroette elke nieuwe compositie met zulk dik applaus alsof het elke keer weer een nieuwe anthem betrof. Echt geweldig om mee te maken. De band groeide naarmate het optreden volgde naar grootse hoogten. Prachtig om te horen en te zien gebeuren.

Dat de band in vaste geluidsman Joe Reiser een meer dan geweldige heeft mag bij elk optreden ook zeer duidelijk zijn. Ook in The Roundhouse leverde hij een meer dan geweldige klus. De sound was glorieus met elk instrument precies in de juiste balans en een power op de algemene sound die het publiek volledig overdonderde.

De foto’s zijn gemaakt door de geweldige Fabrice Bourgelle