×

Concert

25 februari 2014

Feest en verrassingen op Scumbash

Geschreven door: Edwin Wendt

Iedereen die ze vroegen, kwam optreden. Zodoende kende Scumbash, het festival van de Rotterdamse barbiers Leen en Bertus, een droomaffiche. Helemaal ideaal was het zaterdag 22 februari niet, omdat The Exploited, een van de oerpunkbands op het programma, moest afzeggen. Zanger Wattie kwam een paar dagen voor Scumbash met hartproblemen in het ziekenhuis terecht.

In de wetenschap dat de Exploited-voorman inmiddels aan de beterende hand is, kan Scumbash zaterdag in de Rotterdamse Van Nellefabriek van start gaan. Zo’n 3500 bezoekers zien tussen 1 uur ’s middags en 1 uur ’s nachts achttien bands op drie podia. Bands die allemaal met elkaar gemeen hebben dat Leen en Bertus, de eigenaren van barbershop Schorem in Rotterdam en de grote mannen achter Scumbash, er hun persoonlijke stempel van goedkeuring op hebben geplakt.

Metal, punk, bluegrass, rockabilly, trash, stonerrock, psychobilly en speedrock vormen op deze zaterdag de muzikale ingrediënten. Speedrock op de eerste plaats, want de band die dit genre uitvond, Peter Pan Speedrock, stond aan de basis van Scumbash. “Zonder hen was dit festival niet doorgegaan,” aldus Leen en Bertus. Het duo kent PPS als vaste bezoekers van Paaspop, waar de kappers zelf al eens als ‘side-act’ stonden, en van hun eigen festival Speedfest.

Op de drie podia vormt punk een belangrijk bestanddeel. Weliswaar is het optreden van The Exploited gecancelled, maar Scumbash heeft op het laatste moment nog twee bands van vergelijkbare allure weten te regelen, net als The Exploited Britse punkbands uit de eerste generatie: Discharge (1976) en UK Subs (1977). Bij The UK Subs gaat al halverwege de middag het figuurlijke dak er volledig af. Ook de stoner rockband Karma To Burn uit West Virginia roept na een halfuurtje spelen dat ‘this is a bloody marvellous show for a Monday at four’. Goed, het is in werkelijkheid zaterdag en al bijna vijf uur, maar de bedoeling is duidelijk.

De Haagse nederbietband The Deaf blijken op Scumbash ook uitstekend op hun plek te staan. “We gaan een hoop gekkigheid maken!,” slingert Spike in plat Haags de zaal in. Hij doet een voorstel dat snel navolging vindt. “We delen de zaal in tweeën: de helft naar links, de helft naar rechts en in het midden één grote war zone.” Die -vriendelijke- oorlogszone ontstaan inderdaad. Al snel wordt er driftig heen en weer geduwd, gesprongen en getrokken, waarbij iedereen die ten val komt, zoals het hoort, meteen weer overeind wordt geholpen.

De groep speelt voornamelijk werk van het enige tot nu toe verschenen album Toot Whistle Plunk Boom!, een paar nieuwe nummers en als uitsmijter een ultrasnelle versie van You’re The Victor, dat in de originele uitvoering van Q65 al niet echt een ballad is.

Bij trashband Bliksem uit Antwerpen klinkt het met Vlaamse tongval uitgesproken ‘goeiemiddag allemaal’ van zangeres Peggy Meeussen vertederend en een enkele bezoeker die de band niet kent, reageert wat lacherig. Maar dat verandert als het denderende gitaarintro voorbij is en duidelijk wordt wat voor band hier werkelijk staat. Om haar stemkleur weer te geven: Peggy was in 1980 een uitstekende opvolger geweest voor Bon Scott van AC/DC, als ze daar toen de juiste leeftijd voor had gehad. Inmiddels maakt de groep met zijn ‘high energy trash 2.0’ al een jaar of vijf de Belgische, Nederlandse, Duitse en Zwitserse podia onveilig. Debuutalbum Face The Evil verscheen een jaar geleden.

De grotere namen op Scumbash -Toy Dolls, Peter Pan Speedrock, Elle Bandita, Discharge- doen waarvoor ze zijn ingehuurd, namelijk de zaal op zijn kop zetten. Maar het kleinste van de drie podia, het door 3FM-deejay Eric Corton ‘gehoste’ podium Cortonville biedt in de loop van de dag enkele verrassingen. Liptease & the Backstreet Crackbangers uit Rotterdam paren een burlesque act van drie zangeressen in Andrews Sisters-stijl aan ruige rock (van een gitarist, drummer en bassist) in een stijl die ergens tussen metal en rockabilly in ligt. De groep speelt leuke covers van ondermeer The Stray Cats (Rock This Town), Metallica (Nothing Else Matters), Beyoncé (Single Ladies) en Motorhead. Hun Ace Of Spades wordt twee keer gespeeld, want later op de dag doet ook Discharge nog een versie.

Een van de ontdekkingen van Scumbash is stonerrock-trio Candybar Planet. De podiumuitstraling van het drietal (bas en zang, gitaar en drum) uit Eindhoven is niet overdonderend. De afstelling van het geluidsvolume overigens wel, maar los van de ‘tyfusherrie’ uit de boxen blaast de slepende rockmuziek van de band zelf de bezoekers van hun sokken. Het is jammer dat, doordat dit Cortonville-podium zo smal en laag is (een halve meter hoog en een meter of drie breed) maar een handvol bezoekers het echt kan beleven. Misschien staan ze volgend jaar weer op Scumbash? Anders is een bezoek aan een optreden in het clubcircuit in de komende maanden zeker aan te bevelen. Candybar Planet speelt van Terneuzen tot Leeuwarden en van Arnhem tot Den Bosch. Oordopjes mee, dat wel.