×

Concert

12 augustus 2019

Een spannend scala aan stijlen op Zomerparkfeest Venlo (1)

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Op donderdag 8 augustus start Zomerparkfeest 2019 (ZPF), één van de grootste gratis muziek- en cultuurfestivals van Nederland, dat ooit, in 1977, begon als straatfeest in Venlo-Oost. De 43ste editie van ZPF staat bol van de variatie in het programma-aanbod met 130 acts op zes podia. Vorig jaar telde het festival maar liefst 92.000 bezoekers in het Julianapark over 4 dagen en dit jaar is het record gebroken met 101.000 bezoekers. Op zondag 11 augustus moesten de poorten dicht, met 19.000 mensen op het festivalterrein, tijdens het optreden van Lex Uiting. Dat zijn aantallen die in de buurt komen van de grote bekende festivals zoals Lowlands en North Sea Jazz. Maar ZPF staat in de regio Noord-Limburg toch ook vooral bekend als volksfeest en ontmoetingsplek, hetgeen niet altijd ten goede komt aan de condities voor de fijnproevers, gezien het vele gepraat ook tijdens de concerten. Maar ZPF blijft heel interessant. De programmeurs, dit jaar voor het laatst onder leiding van Johan Hauser van poppodium Grenswerk en het jazzfestival Atumn Leaves in Venlo, hebben een hele goede neus voor opkomend talent in vele genres. Zo programmeerden ze eerder Marius Neset en Nubya Garcia, net voordat ze bekend werden bij het grotere publiek. Ook dit jaar zijn er weer een paar van die pareltjes. Daarnaast ziet ZPF elk jaar weer kans om enkele grote namen te boeken en dat met een budget dat louter bestaat uit subsidie, sponsorgelden en drankinkomsten.

Het festival opent donderdag traditioneel op het hoofdpodium ‘Main’ met lokale helden die deze editie een ode brengen met fraaie covers van het 50-jarige Woodstock. We vervolgen onze muzikale reis in Afrika met Les Amazones d’Afrique uit Mali. Het vrouwencollectief is opgericht in 2015 en brengt via hun muziek een maatschappelijke boodschap over vrouwenrechten. Hun naam is ontleend aan de Dahomey Amazons, vrouwelijke strijders die honderden jaren de grens van Benin beschermde en aan de eerste Afrikaanse vrouwen groep Les Amazones de Guinée. Ze vechten op hun muzikale manier voor gelijke rechten, tegen seksueel misbruik, gedwongen huwelijk en voor educatie voor jonge vrouwen. Woman Empowerment in een creative gedaante. De show is prachtig, met stevige afrobeat, pop en electro, mooie songs en dans. Begeleid door een DJ, drummer en bassist wordt de zang van de drie vrouwen, waaronder oprichtster Mamani Keita, met power gefundeerd. Ze stralen de ziel van Afrika uit op deze zwoele zomeravond waarmee de sfeer in het Julianapark staat als een huis.

Glass MuseumEén van de parels die ZPF heeft weten te strikken dit jaar is Glass Museum. Het Belgische duo bestaat uit Antoine Flipo (piano) en Martin Grégoire (drums). In mei vorig jaar bracht het tweetal hun eerste album uit onder de naam Deux en we hebben ze al eerde opgepikt op het album Lefto presents Jazz Cats met een compilatie van een aantal van die jonge grote Belgische jazztalenten. Glass Museum staat in de Arena, een kleine intieme tent op Zomerparkfeest, waar met tribune op verdieping toch best een paar honderd mensen in passen. Flipo en Grégoire hebben zich onder andere laten beïnvloeden door de mannen van GoGo Penguin. De bezetting van toetsen en drums is spannend en levert een mooie muzikale strijd op tussen Flipo en Grégoire. Ze starten met het nummer Nimbus part 1 dat mooi opgebouwd is met herhalende minimalistische motieven en grondig ritmewerk. Het publiek in Venlo wordt ook getrakteerd op 4, een nummer van het nieuwe album waaraan nu gewerkt wordt. Electric Silence van het album Deux is prachtig opgebouwd met ingetogen pianopartijen die worden afgewisseld met versnelde tempi en veel power. De electronische effecten zorgen voor een mooie gelaagdheid in de compositie. Met Tribal Coffee hoor je oriëntaalse en latin invloeden in het thema. Bij dit stuk speelt gastsaxofonist Pierre Spataro mee. Het resulteert in een prachtige muzikale reis met een uitdagende sfeer. We zijn heel benieuwd wat hun nieuwe album gaat brengen.

We sluiten de donderdag van ZPF af met een geweldige show met heerlijke soul en funk van Mamas Gun. De Londense band onder leiding van zanger Andy ‘AP’ Platts staat in de Zelt, de grote tent. Eerder trad daar een dansgezelschap op en het podium is daarom uitgebouwd in het publiek in een T-vorm. Dat geeft extra sfeer doordat de bewegelijke Platts door de toeschouwers van alle kanten te bewonderen is. Hij stuwt het optreden op met lekkere songs die heel toegankelijk en aanstekelijk zijn voor breed publiek.

Vrijdag 9 augustus openen we met de energieke sound van Valvetronic Brassband. Geïnspireerd door onder andere Gallowstreet besloten trompettisten Kris Kraanen en Lourens van der Zwaag hun eigen band op te richten om dansbare muziek te produceren met invloeden van EDM en hip hop. Eerder dit jaar stonden ze op North Sea Jazz, waarmee ze op weg zijn naar landelijke bekendheid. Voor het kleinere podium Amigo, waar we niet geheel ontkomen aan overtrekkende buien, weten ze ondanks het wat tegenvallende weer het publiek zonder moeite enthousiast te krijgen. De twaalf jonge artiesten komen van de conservatoria in Amsterdam en Rotterdam. Ze spelen eigen werk dat bol staat van power en ritme. Hun bevlogenheid en bewegelijkheid op zich is al garantie voor een feestje.

Seun KutiOp het hoofdpodium Main staat even later één van de grootheden van de Afrikaanse muziekcultuur, de Nigeriaan Seun Kuti met zijn band Egypt 80. In deze band spelen nog steeds enkele leden van de band van zijn legendarische vader Fela Kuti, die in 1997 overleed toen zoon Seun 14 jaar was. Seun is niet de enige die de traditie van zijn vader in stand houdt. Zijn oudere broer Femi Kuti maakt ook al geruime tijd carrière in de traditie van de Afrobeat, waarvoor vader Fela Kuti als één van de belangrijkste architecten wordt gezien. Femi Kuti trad 20 jaar geleden op in Venlo, tijdens de editie van Zomerparkfeest 1999. Jongste zoon Seun doet zijn vader eer aan met een indrukwekkend optreden waarmee hij tevens een maatschappijkritisch statement neerzet. Zo refereert hij aan het fake news waar wij de laatste jaren last hebben. ‘In Afrika hebben we al veertig jaar fake news!’ Krachtige en snelle nummers met heel veel gevoel voor performance. De songs bevatten invloeden van jazz, funk en traditionele Afrikaanse muziek. De synergie van deze stijlen resulteert in zinderende ritmiek en prachtige klanken, die het publiek met gemak tot vervoering brengen, waarbij net zoals de avond eerder met Les Amazones d’Afrique de ziel van Afrika landt in het Julianapark.

Van een hele andere orde is de post-punk van Whispering Sons. [Tekst: Ron Loontjens]. Zelt, de grote tent, is maar half gevuld. Maar de mensen die vooraan staan, waaronder enkele Belgen, zijn duidelijk goed op de hoogte van de kracht van deze band, uit België afkomstig, hoe kan het ook anders, waarvan frontvrouw Fenne Kuppens, met witte kledij in het midden van de zwartgeklede mannen staat. Haar houding heeft veel weg van Joy Divisions Ian Curtis, terwijl haar beklemmende donkere stem iets weg heeft van Andrew Eldritch van The Sisters of Mercy. De muziek is een mix van Bauhaus en The Sisters of Mercy. Het hoogtepunt is dan ook Alone. Fenne Kuppens versterkt het onheilspellende. Vol emo in haar stem laat ze haar lange haren voor haar ogen vallen. De woorden worden er kermend en vol kracht uitgeschreeuwd. Daarnaast staart ze leeg, maar vooral met intense kracht over de menigte. Duidelijk dat zij The Whispering Sons maakt. Ze weten hoe er gespeeld moet worden. De Belgen maken precies de juiste noise. Dit is eighties!

We sluiten de tweede dag Zomerparkfeest 2019 af in de intiemere sfeer in de Arena, waar vrijdagavond laat de muziek van de Turks-Duitse zangeres Derya Yildirim en haar Grup Şimşek prima past in deze setting. Juni dit jaar bracht ze haar debuutalbum Kar Yağar met mooie poëtische nummers waarbij ze zich zelf begeleidt op de bağlama. Grup Şimşek bestaat onder andere uit de talentvolle drummer Greta Eacott en een gedeelte van de band Orchestre du Montplaisant. De songs zijn betoverend en bevatten een hoge dosis aan traditioneel getinte thema’s op een modern fundament waarin je rock en jazz elementen kunt horen. De stem van Yildirim is warm en diep en past daardoor geweldig bij de zo typische klanken van de saz, wat een mooie muzikale trip als resultaat heeft aan het einde van de tweede dag Zomerparkfeest in het Julianapark te Venlo.

Zie het verslag van de derde en vierde dag Zomerparkfeest 2019 hier!