×

Concert

12 oktober 2014

Diary of Dreams overtuigt in P60

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Concertkaartjes worden steeds duurder en helaas betekent dat niet altijd dat je ook waar voor je geld krijgt. Afgelopen vrijdagavond konden de aanwezige concertbezoekers in de P60 in Amstelveen in ieder geval niet klagen over de toegangsprijs. Voor slechts 15 euro konden we van half negen tot half één genieten van uiteenlopende live-muziek. Wat stond er op het programma? Het Nederlandse La Lune Noire, het Belgische The Arch en ten slotte de hoofdact Diary of Dreams, uit Duitsland.

La Lune Noire, een electrowave-duo, wist de zaal aardig op te warmen, al kwam hun werk enigszins eclectisch over en wat mij betreft soms net iets te veel als een theater-act. Aan enthousiasme, stijlvastheid en gedrevenheid was er geen gebrek in ieder geval.

De Belgische new wave-formatie The Arch leek geen goede avond te hebben, mogelijk door technische (geluids-)problemen, maar hoogstwaarschijnlijk omdat zij al negen maanden niet op een podium hadden gestaan. De synergie tussen de bandleden ontbrak en ze wisten de aandacht van het publiek maar moeilijk vast te houden.

De ombouwtijd tussen de verschillende bands was hooguit tien minuten, bewonderenswaardig! Tegen elven, toen de voeten en ruggen van de toeschouwers al wat pijnlijk aan begonnen te voelen, kwam dan eindelijk Diary of Dreams het podium op.

Zanger en componist Adrian Hates en de zijnen bleken het nog niet verleerd. Hoe kan dat ook anders, na meer dan 500 concerten in meer dan 36 landen. Dit jaar toeren zij om de fans werk van hun 11e studioalbum Elegies in Darkness te laten horen. Dit album uit 2014 heeft een wat donkerdere sfeer dan je op voorgaande albums kunt horen.

De band bracht aardig wat nieuw werk ten gehore, maar vergat ook de oudere albums niet. De reacties van het publiek op de uitvoeringen van het nieuwere werk toonden aan dat het laatste album zeer goed ontvangen is en de juiste snaar bij de fans raakt. Zo werd er uit volle borst meegezongen en hard gejuicht bij het aankondigen van sommige nummers.

Diary of Dreams zette een flinke set neer, ruim 20 nummers en wel twee encores, en zelfs daarna nog bleef het publiek vragen om meer. Deze band behoort tot de absolute top van de Duitse dark wave-scene en bewijst dat zij het na twintig jaar nog steeds in zich hebben.

Setlist (bij benadering):

 1. House of Odds
 2. Malum
 3. Haus der Stille
 4. O’ Brother Sleep
 5. The Luxury of Insanity
 6. Rumours About Angels
 7. Play God!
 8. Psycho-Logic
 9. Daemon
 10. Killers
 11. StummKult
 12. Dogs of War
 13. King of Nowhere
 14. Undividable
 15. A Dark Embrace
 16. The Wedding
 17. Lebenslang
 18. Kindrom
 19. Butterfly:Dance!
 20. The Curse