×

Concert

23 januari 2012

Degelijke live-set fDeluxe in Paradiso

Geschreven door: Robert Schuurman

Setlist

 1. High Fashion
 2. Gaslight
 3. Sanctified
 4. Over The Canyon
 5. Nothing Compares 2 U
 6. Ten
 7. Six
 8. Desire
 9. River Run Dry
 10. @8
 11. Lover
 12. Drummers And Healers
 13. The Screams Of Passion
 14. Mutiny

fDeluxe, voormalig bekend als The Family, tourt momenteel door Europa om hun nieuwe, tweede album Gaslight te promoten. In het kader van deze tour trad de band op 20 januari op in Paradiso. Uiteraard waren we benieuwd hoe de nieuwe nummers live zouden uitpakken en of de band 26 jaar na het debuutalbum The Family nog in staat zou zijn om het publiek in te pakken.

fDeluxe6-1Vanwege de immense drukte voor de ingang van Paradiso, in verband met het iets later te beginnen van het uitverkochte concert van Blaudzun in de bovenzaal (niet zo handig gepland), was de doorstroming moeizaam en kwamen we pas binnen toen fDeluxe al aan hun derde nummer, Sanctified, was begonnen. Van buiten pikten we nog net een vage echo mee van de oude klassieker High Fashion en eenmaal bij de garderobe aangekomen werd op de achtergrond hun nieuwe nummer Gaslight ingezet.

Hoewel de grote zaal van Paradiso niet uitverkocht was, was de stemming opperbest. fDeluxe deed er ook alles aan om het publiek voor zich te winnen. Dat lukte helaas slechts gedeeltelijk. De al bijna 48-jarige zangeres Susannah Melvoin (de tweelingzus van Lisa, van het bekende Prince-duo Wendy & Lisa) gooit al haar charmes in de strijd, Jellybean Johnson speelt nog altijd heerlijk gitaar (en drums) en mag een aantal keer fraai soleren en Eric Leeds is zelfs zo belangrijk dat we hem moeten zie als de belangrijkste schakel in fDeluxe. Met zijn geweldige, funky saxofoonspel heeft de band de grootste troef in handen. Uiteraard is ook zanger/gitarist Paul Peterson (St. Paul) van de partij. Hoewel zijn artistieke inbreng in de band van levensbelang is, is hij zanger en performer van nature. Maar op enthousiasme en karakter komt hij ver en weet hij zich in Paradiso goed staande te houden.

Van de nieuwe nummers zijn vooral het heerlijk loom groovende @8 en het lang uitgesponnen Drummers And Healers overtuigend. Eric Leeds kondigt op laatstgenoemd nummer de band aan en is dan naast de uitstekende gast-drummer op zoek naar ‘healers’. Nothing Compares 2 U klinkt een stuk minder urgent doch aangenaam. Ongetwijfeld zijn we verwend door Prince, die dit nummer live regelmatig een ongekende intensiteit meegaf, waardoor deze versie van fDeluxe in Paradiso verbleekt bij het werk van de grote, kleine meester.

Een leuke verrassing op de setlist was de inbreng van een tweetal Madhouse-nummers, de singles Ten en Six. Madhouse was ook weer een fraai concept van Prince, waarbij Eric Leeds het saxofoonwerk voor zijn rekening nam en Prince bijna alle andere instrumenten. De heerlijke jazzfunk van deze nummers gaat er in ieder geval in als koek bij het aanwezige publiek.

Met de nummers The Screams Of Passion en vooral de toegift Mutiny trakteert fDeluxe de fans tenslotte op wat funky vuurwerk. Al met al een zeer degelijk optreden dat zowel herinneringen oproept aan de vervlogen jaren tachtig als aangeeft hoe tijdloos funky sommige nummers na vele jaren nog immer zijn.

Setlist

 1. High Fashion
 2. Gaslight
 3. Sanctified
 4. Over The Canyon
 5. Nothing Compares 2 U
 6. Ten
 7. Six
 8. Desire
 9. River Run Dry
 10. @8
 11. Lover
 12. Drummers And Healers
 13. The Screams Of Passion
 14. Mutiny