×

Dave Matthews Band mooie afsluiter Festival d’été de Québec

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: RCA Records

Setlist

 1. Don’t Drink The Water
 2. Samurai Cop (Oh Joy Begin)
 3. Warehouse
 4. What Would You Say
 5. Again and Again
 6. You Might Die Trying
 7. Satellite
 8. Can’t Stop
 9. Crash Into You
 10. Lying In The Hands of God
 11. Sledgehammer
 12. Come On Come On
 13. Grey Street
 14. Ants Marching
 15. Toegift:
 16. Some Devil
 17. So Much To Say
 18. Tripping Billies

Nog even een boordevol programma op de laatste dag van Festival d’été de Québec. Alleen al met Jon Butler Trio (als opener op de mainstage), Sam Tucker en Sturgill Simpson een opvallende greep aan heel grote namen. Maar natuurlijk was het Dave Matthews Band waar het allemaal om draaide. Matthews mocht met zijn band niet alleen de avond maar ook de festivaleditie van dit jaar afsluiten.

Dave Matthews Band

Het was ook gelijk een avond met echt ander publiek. Ineens enorm veel Amerikanen die in de straten rondom het festivalterrein te zien waren. Hotels zaten er vol mee en het verhaal dat Matthews zich op de dag van het concert in de oude stad had laten zien leverde hysterische taferelen op. Op de foto met Matthews gaan en hem ook ’s avonds in concert zien was de enige ware deal voor de dag. Met horden tegelijk gingen ze daarvoor de stad in.

Met net het prima nieuwe album Come Tomorrow uit in zijn thuisland heeft Matthews wederom een sterke troef in handen. Bij het concert in Québec speelde hij al behoorlijk wat tracks van het album: Samurai Cop (Oh Joy Begin), Can’t Stop, Again and Again, Come On Come On en de titeltrack. Opvallende tracks die een nieuwe Matthews Band laten horen. Songs die niet zozeer om dat opvallende en ijzersterke akoestische gitaarspel van Matthews draaien, maar een meer divers bandgeluid laten horen.

De rest waren natuurlijk Matthews standards. Zoals set opener Don’t Drink The Water, publiekslieveling Crash Into Me, Grey Street en Ants Marching om met de toegift met Some Devil, So Much To Say en Tripping Billies de definitieve genadeslag toe te dienen. Tussendoor nog even met een wat vreemd gekozen Sledgehammer van Peter Gabriel het publiek aan het dansen te krijgen.

Dave MatthewsEen concert van Dave Matthews band blijft een bijzondere aangelegenheid. Elke keer als ik de band zie verrast het me dat de band met echte liedjes, geworteld in de folk en voorzien van funk, pop en jazz invloeden (en een wereld aan andere invloeden) en zonder rockshow (al worden ze wel vaak een rockband genoemd), het publiek blijven boeien. Zelf soms behoorlijk lange pauzes tussen de songs in laten en soms optredens geven waar de songs wel erg op elkaar beginnen te lijken.

Uitzonderingen bevestigen de regel geldt zeker voor Dave Matthews Band. Vanaf hun derde album Crash (1996) en opvolger Before These Crowded Street (1998) bouwden ze een gestage live reputatie op die hen van de grote zalen naar de stadions bracht. En de in thuisland Amerika opgebouwde status leverde ook in de landen daarbuiten een grootse reputatie op. In Québec kwamen er tussen de 50 en 60.000 mensen op het concert af. Een onwaarschijnlijk aantal. En de band leverde waar het publiek voor kwam. Geen imposant concert, maar gewoonweg waar voor het geld met veel plezier gespeeld en een Matthews die zich zoals altijd optimaal geeft en al een doorweekt shirt heeft voordat de vierde song is ingezet. Machtige rol ook voor gitarist Tim Reynolds, Matthews’s muzikale maat, die elke song net die andere onmiskenbare touch geeft.

Foto’s: Renaud Philippe

Meer Festival d’été de Québec 2018:

Setlist

 1. Don’t Drink The Water
 2. Samurai Cop (Oh Joy Begin)
 3. Warehouse
 4. What Would You Say
 5. Again and Again
 6. You Might Die Trying
 7. Satellite
 8. Can’t Stop
 9. Crash Into You
 10. Lying In The Hands of God
 11. Sledgehammer
 12. Come On Come On
 13. Grey Street
 14. Ants Marching
 15. Toegift:
 16. Some Devil
 17. So Much To Say
 18. Tripping Billies