×

Melanie de Biasio en Lizz Wright veroveren Québec

Geschreven door: Dick Hovenga

In het fijne oude theater L’Impérial Bell spelen vanavond Melanie de Biasio en Lizz Wright. Twee vrouwen, volledig anders in muzikale opvatting maar beiden in absolute bloedvorm.

Wat een heerlijk festivalland is Canada zeg. De oostkust glorieert begin van de zomer met bijzondere concerten. Vanuit Montreal, en het overweldigende Montreal Jazz, vertrekken we vandaag met de trein naar Québec voor het al net zo bijzondere Le Festival d’été de Québec. Een heel groot opgezet festival waar ruimte is voor alle soorten muziek maar waar het allergrootste podium ook echt een van de allergrootste podia ter wereld is.

Le Festival d’été de Québec

Vanuit de bar, gelegen op de bovenste verdieping van het aangrenzende hotel Le Concorde, is het indrukwekkende hoofdpodium en veld te zien. Ongelooflijk! Hier kunnen bij de grote concerten als morgen Neil Young (‘de verloren zoon keert terug’) en maandag Foo Fighters 100.000 mensen terecht. Ongelooflijk als je bedenkt dat in deze stad nog geen miljoen mensen wonen.

Voor onze eerste avond hier kiezen wij voor kleinschaliger (..uhum). Het oude theater L’Impérial Bell, gelegen net iets buiten de oude stad, blijkt een super sfeervolle zaal te zijn met tafeltjes en stoeltjes (met van die fijne lichtjes op tafel) voorin en staplekken achterin. De Biasio speelt een klein uur als opener om 8 uur en de zaal is al behoorlijk vol en al snel zeer enthousiast. Zoals we van hen gewend zijn doen de Biasio en haar mannen geen muzikale concessies en spelen ze onverschrokken hun heldentrip die van jazz naar blues naar electronic trekt.

Melanie De Biasio

De Biasio is in bloedvorm en zingt met overgave, geholpen door een uitstekend zaalgeluid. Haar dwarsfluitspel komt namelijk al net zo goed door. De mannen van haar band drijven de songs op naar smaakvolle dan weer lekker diepe tonen, weten zoals altijd weer een broeierige sfeer te creëren, en overtuigen het publiek volop. Mooi om te zien en horen. Na een indrukwekkend uur komt het concert helaas al ten einde, het publiek overweldigd achterlatend. Een mooie staande ovatie valt de band terecht ten deel.

Lizz Wright mag na een korte pauze daarna het podium op om met haar van zuidelijke jazz en blues elementen voorziene songs het publiek in te pakken. Wright heeft zoals we van haar kennen, een geweldige band mee. Veelal doorgewinterde muzikanten (ja, ook in leeftijd) die exact die broeierige zuidelijk Amerikaanse sferen weten neer te leggen waarover Wright haar goddelijke vocalen kan droppen.

Lizz Wright

Songs van al haar albums, met een nadruk op het laatst verschenen Grace, komen voorbij waarbij zowel Wright als de band de swing net zo gemakkelijk weten te vinden als de integriteit van de ballad. Hoe ongelooflijk gemakkelijk zingt Wright toch en hoe natuurlijk voelen de muzikanten de songs aan. Het maakt gelijk weer zo ontzettend duidelijk waarom echt goede muzikanten en een echt goede zangeres deze muziek naar grote hoogten kunnen duwen. In toetsenman Kenny Banks, die merendeels meesterlijk de Hammond bespeelt, heeft ze haar muziekbroeder gevonden en het is dus ook niet raar dat ze voor de toegift nog even met hem alleen achter de piano terugkeert om een gloedvolle ballade te brengen.

Melanie de Biasio en Lizz Wright, twee vrouwen op glansrijke muzikale hoogten. Ieder op hun eigen manier met muziek bezig, beiden superovertuigend in muzikale overtuiging en hun podiumpresentatie. Twee prachtige optredens.

Stephane Wrembel Band

We sluiten de avond, op uitnodiging, af in de jazzclub van Québec in de oude stad: Ste-Angèle. Een behoorlijk verstopte en superkleine en ook bloedhete kroeg waar nog een vijfmansband in gepropt staat ook. Maar met publiek wat super enthousiast is en een optimale sfeer brengt is het hier, op het toppunt van de hitte, geweldige vertoeven. De wereld bij storm aan het overmeesterende gitarist Stephane Wrembel was de aanstichter van deze jazzsessie, maar is er zelf niet bij vanwege verplichtingen in Montreal. Maar zijn bandleden en veel vrienden, in de stad voor het festival, maken er een groot muzikaal feest van. Tot diep in de nacht.

Hoe beter onze tijd in Québec te beginnen dan met twee mooie concerten en een fijne jamsessie in de coolste jazzclub van de stad? En dan zijn we nog niet eens het echte festivalterrein op geweest. Maar daar is vanavond alle tijd voor…

Foto’s De Biasio & Wright: Sebastien Dion

Meer Festival d’été de Québec 2018: