×

Concert

16 juli 2023

Dans Dans en ECHT! overrompelen de Kouter in Gent

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Sdban Ultra Records

De Gentse feesten zijn weer begonnen en dat betekent een enorm feest door de hele stad en ook heel veel muziek. Het coole platenlabel Sdban (Ultra) trapte op de Kouter, het plein bij de Handelsbeurs, de eerste avond van 2023 af in samenwerking met het zomerfestival Boomtown en Democrazy, met een wel heel toffe labelavond. Met als speciale gasten Dans Dans, die eigenlijk hun platen op het aanlengende Unday uitbrengen. Wat een uitstekende start van de Gentse feesten.

Terwijl ook op afstand het grote Gent Jazz plaatsvond stonden wij lekker na wat drinken en eten op de Kouter. Zo vlak voor de Handelsbeurs was het gelijk begin van de avond al lekker druk en stroomde het met livefavoriet Dans Dans natuurlijk helemaal vol. Zelfs met de veelbelovende startbands M.Chuzi en Condor Gruppe was de belangstelling van het publiek al optimaal.

Vanwege het vroege tijdstip van beginnen helaas M.Chuzi gemist en een te kort stuk van Condor Gruppe gehoord/gezien. Dat moet ik zeker gaan inhalen. M.Chuzi sowieso natuurlijk en ook Condor Gruppe klonk veel te goed om niet snel weer te zien. Onze echte start was dus eigenlijk gelijk met Dans Dans.

Dans Dans zien en horen is altijd feest. Gitarist Bert Dockx, bassist Fred Lyenn Jacques en drummer Steven Cassiers weten immer een geweldige muzikale explosie te veroorzaken vanaf welk podium dan ook. Van welke plaat ze ook tracks spelen het is altijd opwindend om het trio er altijd vol voor gaat.

En alhoewel het geluid niet helemaal optimaal te noemen was en Dockx gitaargeluid daardoor niet echt de kans kreeg echt over het plein te blazen zoals we zo graag horen, maakte Dans Dans wederom veel indruk. Het is die fascinerende drive die Jacques en Cassiers steeds weer neerleggen, waarover Dockx zijn fantastische gitaarwerk kan leggen.

Het trio muzikanten heeft vanaf het allereerste begin puttend uit zovele muzikale genres zo’n fraaie eigen energieke stijl gevonden die constant aan subtiele vernieuwing onderhevig is dat er gewoonweg nooit genoeg van te krijgen is. Met groot gemak had deze band dus ook de afsluiter van de avond kunnen zijn vandaag.

Maar die eer is dus aan het Brusselse ECHT! die met hun net in mei verschenen tweede plaat Sink-Along wederom raak in de electronic roos schoten. Keyboardspeler Dorian Dumont, bassist Federico Pecoraro, drummer Martin Méreau en gitarist Florent Jeunieaux worden ook live steeds hechter en uitdagender zoals ze vanavond laten horen.

Ze hebben een electronic stijl ontwikkeld die juist door het gebruik van ‘echte’ instrumenten live ook behoorlijk overrompelend klinkt. In ieder geval veel energieker oogt als ‘muzikanten’ achter de laptop en juist ook daarvoor een puurdere drive heeft. Een bekoorlijker manier van naar climaxen toeduwen.

ECHT! is binnen heel korte tijd een heerlijke liveband geworden die het publiek goed weet te bespelen. De stukken van hun nieuwe plaat overheersen binnen de set en wat klinken die stukken live nog veel aanstekelijker. Alsof ze daarvoor opgenomen zijn, zo lijkt het wel. Eigenlijk dus precies zoals je het ook hoopt.

Het geluid is perfect ook op dat fijne volle plein en het publiek gaat volledig in de sound van de band op. Ik schreef eerder al dat ECHT!, ondanks hun zo Nederlands klinkende naam, klaar is om de wereld te veroveren. Dat dit niet alleen op plaat is maken ze vanavond volledig duidelijk. Overrompelend is exact het juiste woord voor wat hier gebeurt.

ECHT! foto: Behangmotief